OUG 115/2021: Solutie viabila pentru ajustarea preturilor materialelor de constructii |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 03 Dec 2021 14:58 |
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) saluta efortul depus in vederea emiterii Ordonantei 15/2021 cu privire la ajustarea pretului contractelor de achizitie publica de lucrari. Consideram ca aceasta Ordonanta ofera o solutie viabila pentru fluctuatiile neprevazute ale preturilor materialelor de constructii, de natura sa asigure executarea in bune conditii atat a contractelor in derulare, cat si a contractelor viitoare. „Apreciem faptul ca textul Ordonantei a tinut seama si de unele sugestii transmise de AHK Romania, cum ar fi aplicabilitatea Ordonantei inclusiv contractelor sectoriale de lucrari, incheiate sub imperiul Legii 99 / 2016, dar si extinderea domeniului de aplicare la contractele de concesiune si la acordurile cadru de lucrari. Mai mult, continutul final pastreaza mentiunea lunii Ianuarie a anului 2021 ca aplicabilitate a ajustarii preturilor, fapt de asemenea imbucurator si prielnic mediului de afaceri din Romania”, declara Ciprian Neag, Regional Manager, Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau si coordonator al Grupului de lucru Constructii si achizitii publice din cadrul AHK Romania.
Cu toate acestea Ordonanta 15/2021 nu reuseste sa acopere anumite aspecte care pot submina efortul legislativ prin reducerea ariei de aplicare a acesteia in comparatie cu ceea ce ar fi necesar in piata. „Astfel, exista de exemplu posibilitatea ca viitoare proiecte sa nu poata fi executate din cauza lipsei contractorilor, fapt ce va conduce la dificultati majore in absorbtia fondurilor UE, inclusiv cele aferente Programului National de Redresare si Rezilienta”, este de parere Sebastian Metz, director general AHK Romania.
Dorim sa subliniem necesitatea reflectarii in legislatie a unor puncte suplimentare sau modificate, in vederea definirii unui cadrul legislativ performant si adaptat celor mai bune practici din sectorul constructiilor si achizitiilor publice. Prevederile legale actuale trebuie sa aiba in vedere si viitoarele investitii (in special cele finantate prin programe europene in ciclul 2021 - 2027), evitandu-se modificarea permanenta a legislatiei, in functie de context si asigurandu-se astfel caracterul previzibil al acesteia. Suntem in continuare deschisi la dialog si dorim sa ne implicam in definitivarea unui cadru legal predictibil, modern si adaptat cerintelor actuale ale pietei.
|