Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Constructiile se mentin in topul celor mai riscante sectoare economice
ANALIZA: Constructiile se mentin in topul celor mai riscante sectoare economice
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 09 Apr 2014 18:18
Piata constructiilor se va mentine in zona celor mai riscante sectoare economice si in 2014, potrivit estimarilor lui Yves Zlotowski, economist-sef in cadrul companiei specializate in managementul riscului Coface, iar companiile din domeniu se vor confrunta cu noi cazuri de insolventa. Sectorul a avut o contributie negativa la cresterea PIB in 2013 (-0,1%), in contextul in care a participat cu 7,9% la formarea PIB. In pofida faptului ca previziunile din constructii nu sunt tocmai pozitive, Coface a imbunatatit, totusi, estimarea privind cresterea economica a Romaniei la 2,3%, prognoza mai optimista decat cea de maximum 2,2% a autoritatilor si institutiilor financiare internationale. "In prezent, este ingrijorator nivelul creditelor neperformante in Romania. In pofida unei reveniri sanatoase a economiei romanesti, exista o fragilitate in domeniul corporatist", a declarat Yves Zlotowski cu prilejul conferintei "Risc de tara", organizate de Coface si Mediafax. Totodata, Coface a mentinut, in luna martie 2014, ratingul Romaniei la nivelul "B", unul dintre cele mai reduse din Europa Centrala si de Est - calificativul fiind similar celor acordate Bulgariei, Croatiei si Ungariei, in timp ce climatul de afaceri din tara noastra a fost cotat cu A4.
 
Romania mai are nevoie de 10 ani de dezvoltare pentru a fi primita in zona euro
Potrivit opiniei lui Valentin Lazea, economist-sef in cadrul BNR, exprimate in nume personal si nu in calitate de reprezentant al Bancii Centrale, Romania ar avea nevoie de 9-10 ani in care sa creasca cu 2% mai mult decat media de evolutie din UE pentru a ajunge la nivelul statelor dezvoltate si a putea adera la zona euro. "La sfarsitul anului trecut, PIB pe locuitor in Romania era de 50% din media europeana, in timp ce tarile cele mai putin dezvoltate care au fost primite in zona euro, Estonia si Letonia, aveau un PIB pe locuitor de 66%, respectiv 60% din media europeana. Consider, astfel, ca este putin probabil ca zona euro sa-si deschida portile unui stat cu un PIB pe locuitor cu mult sub media europeana, pentru ca acest lucru ar crea probleme atat tarii in sine, cat si zonei. Pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB pe locuitor ajustat, ar trebui ca Romania sa creasca timp de noua-zece ani cu 2% mai mult decat media europeana. Aceasta inseamna ca, atunci cand UE isi va relua ritmul mediu de crestere de 1,5% pe an, Romania va trebui sa creasca sustenabil cu minimum 3,5% pe an", a declarat Valentin Lazea. Potrivit specialistului, o solutie la indemana ar putea fi reprezentata de o mai buna absorbtie a fondurilor europene, atragerea a circa 4 miliarde euro pe an putand avea o contributie anuala de 1,6% la PIB. Daca se mai adauga cota de 2% cu care economia creste in prezent, ar rezulta o majorare anuala de circa 3,5%", a mai spus economistul.
 
Companiile nu au nevoie de credite, ci de proiecte de investitii prin care sa atraga capital
Gradul de indatorare se situeaza la un nivel ridicat in Romania, atat la nivelul populatiei, unde serviciul datoriei in venitul disponibil este printre cele mai inalte din UE, cat si pentru companii, in conditiile in care mai mult de o treime din firmele profitabile au credite bancare, potrivit opiniei lui Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank. "Ceea ce lipseste, de fapt, companiilor romanesti este capitalizarea, nu indatorarea. Trebuie dezvoltate piata de capital si bursa de valori. In Europa exista state, precum Letonia, care au redirectionat fonduri europene pentru sprijinirea companiilor in directia cresterii gradului de capitalizare, pentru ca acestea sa devina bancabile", a precizat specialistul. In aceeasi ordine de idei, Rozalia Pal, economist-sef in cadrul Garanti Bank, a precizat ca solutia pentru companii, dupa cinci ani de criza si pierderi, trebuie sa vina din productie, prin investitii care pot atrage capital. "Companiile trebuie sa prezinte bancilor proiecte de investitii profitabile si institutiile le vor acorda finantare. Este singura solutie, care, prin profitabilitate, rezolva si problema indatorarii firmelor", a explicat Rozalia Pal.
Potrivit unei analize a Raiffeisen Bank, din cele 450.000 de companii active in Romania, numai 250.000 raporteaza profituri anuale. "Circa 75% din companiile mari, cu afaceri de peste 50 milioane de euro, au deja credite. Conditia esentiala este profitul", a adaugat Ionut Dumitru.
 
In Romania, insolventa este un "abuz" la care apeleaza foarte multe companii
Economistul-sef al Raiffeisen Bank a mai aratat ca exista foarte multe firme in Romania care "abuzeaza" de legea insolventei pentru a-si frauda furnizorii. "Rata de insolventa din tara noastra, adica raportul dintre numarul total de firme active si al celor insolvente, depaseste pragul de 5%, fiind de zece ori mai mare fata de ratele de circa 0,5% intalnite in celelalte state din Europa Centrala si de Est. Acest raport ingreuneaza accesul la finantare", a mai spus Ionut Dumitru. Accelerarea absorbtiei de fonduri europene incepand din acest an ar putea genera si o dezvoltare a pietei de creditare pentru cofinantarea proiectelor europene. In ceea ce priveste segmentul creditelor pentru locuinte, potrivit reprezentantilor mediului bancar, s-a constatat o majorare de 10% in 2013 fata de nivelul anului anterior, in special datorita programului Prima Casa.
 
 
TotalEnergieshiltiRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
noark
strabag nivel 1
rigips
EURO BUILD
konsent
concelex
DRS
SIGM
Ubitech
VEGO
GEWISS
theda mar
CDS
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
ELECTROGRUP
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
AED
Acvatot 2019
EDIT-Structural
leviatan
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<