Agenda Constructiilor
Duminica, 25 August 2024
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Economia, afectata prin decizia depunerii mandatului Guvernului
ANALIZA: Economia, afectata prin decizia depunerii mandatului Guvernului
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 04 Nov 2015 17:10
O serie de birouri internationale de consultanta si analiza economica au reactionat deja la anuntul facut de fostul premier Victor Ponta de a demisiona si, implicit, de depunere a mandatului Guvernului, expertii – a caror neutralitate politica nu poate fi pusa in discutie – explicand ca, in lipsa unor solutii clare de rezolvare a actualei situatii politice, economia Romaniei va fi cu siguranta afectata, chiar daca intr-o masura mai redusa, pe fondul realitatii potrivit careia consumul intern va continua sa avanseze, ceea ce va face mai putin probabila o incetinire vizibila a ritmului de crestere a Produsului Intern Brut (PIB). Evident, aceste solutii exista si se afla la indemana principalilor factori de decizie din tara noastra, care insa, in urmatoarele zile, ar trebui sa dea dovada de responsabilitate.
„Principalul mod in care demisia premierului Victor Ponta va afecta economia este daca temerile ca acest demers ar putea aduce instabilitate politica vor determina, implicit, amanarea adoptarii deciziilor de investitii, din partea investitorilor locali sau a celor straini. Cresterea PIB ar putea fi afectata doar daca nu se identifica o cale de rezolvare rapida a acestei situatii. Astfel, in contextul in care consumul pare sa creasca in continuare, as fi surprins sa se remarce o incetinire puternica a avansului PIB”, a declarat William Jackson, analist in cadrul companiei Capital Economics. In opinia expertului, anuntul demisiei a avut momentan un efect limitat pe pietele financiare, iar in ceea ce priveste viitorul mod de guvernare, masurile de crestere a salariilor in sectoarele considerate vitale, precum educatia si sanatatea, respectiv reducerea TVA ar trebui sa fie aplicate in continuare, deoarece au un impact pozitiv major in randul intregii populatii a tarii. „Intrucat Romania are o pozitie a contului curent oarecum in echilibru, moneda nationala este mai putin vulnerabila ca in trecut la fenomenul generat de intrarile mai reduse de capital. De asemenea, situatia finantelor publice este relativ sanatoasa si nu ma astept ca leul sa se deprecieze semnificativ sau sa creasca puternic costurile de imprumut. De asemenea, nu va exista niciun impact major asupra ratingului suveran al Romaniei”, a dat asigurari analistul Capital Economics.
***
Dupa cum se cunoaste, premierul Victor Ponta a anuntat, la data de 4 noiembrie a.c., ca isi depune mandatul si ca spera ca demisia Guvernului pe care l-a condus sa satisfaca doleantele protestatarilor, adaugand ca este nevoie de solutii rationale. Fostul prim-ministru a mai afirmat ca supararea cetatenilor nu trebuie sa degenereze in violenta stradala, iar de aceea demisia Guvernului reprezinta cea mai oportuna solutie. Ulterior, Victor Ponta a anuntat, dupa incheierea unei sedinte a actualei coalitii de guvernare, ca va propune ca, pana la procedurile de desemnare a unui alt Executiv, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, sa devina premier interimar, insa aceasta propunere trebuie sa fie acceptata de presedintele tarii, Klaus Iohannis. Demisia premierului survine dupa ce peste 25.000 de persoane au manifestat, marti seara, in Capitala, pentru a-si exprima revolta in legatura cu incendiul din 30 octombrie a.c., de la clubul Colectiv din Bucuresti si pentru a cere demisia celor responsabili. In incendiul din Clubul Colectiv, 32 de persoane au decedat, iar alte aproximativ 200 au fost ranite, din care 135 se afla in continuare internate la spitalele din Capitala.
In momentul publicarii acestei stiri, la Palatul Victoria se desfasoara ultima sedinta a actualului Guvern, iar de la ora 17.00, presedintele Romaniei sustine o declaratie pe marginea acestui subiect. Vom reveni cu amanunte.
UPDATE: Declaratia presedintelui, care a fost mai degraba o descriere succinta a evenimentelor din ultimul timp, s-a finalizat fara ca seful statului sa nominalizeze premierul interimar (insa cu un anunt ca primele runde de consultari sa aiba loc pana la finele acestei saptamani si cu afirmatia potrivit careia simpla demisie a Guvernului nu rezolva problemele), iar ultima sedinta a Executivului s-a incheiat, membrii fostului cabinet parasind Palatul Victoria, cu o concluzie potrivit careia unii dintre fostii ministri ar trebui sa faca parte macar din Guvernul interimar.
UPDATE1: Joi, 5 noiembrie 2015, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a desemnat pe ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, in calitate de premier interimar, iar in cursul zilei de astazi, precum si vineri, se va derula o prima runda de consultari pentru eventuala formare a unui guvern cu puteri depline, sustinut de Parlament. O alta varianta ar fi organizarea de alegeri anticipate. Dupa cum a declarat Klaus Iohannis, in premiera, vineri, 6 noiembrie 2015, vor avea loc la Palatul Cotroceni consultari cu "un grup care reprezintă atat societatea civila, cat si ceea ce se numeste strada".
UPDATE2: Dupa finalizarea unor discutii la Cotroceni, ce au vizat aspecte privind bugetul de stat pentru anul 2016, precum si adoptarea unor masuri in sistemul sanitar, premierul interimar Sorin Mihai Cimpeanu a anuntat ca joi, de la ora 16.00, a convocat o prima sedinta a Guvernului, in aceasta formula. Dupa cum se cunoaste, insa, Guvernul interimar (ce poate functiona pentru cel mult 45 de zile) are responsabilitatea gestionarii problemelor curente, dar nu va putea emite ordonante de urgenta si proiecte de lege.
Pentru informatii suplimentare,  www.gov.ro si www.presidency.ro
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
viarom
siniat
CDS
ness project
konsent
quadratum
EDIT-Structural
theda mar
SSAB
noark
leviatan
Arduro
concelex
rigips
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
Ubitech
strabag nivel 1
SIGM
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander