Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Firmele de constructii asteapta cu interes finalul crizei
ANALIZA: Firmele de constructii asteapta cu interes finalul crizei
Actualitatea interna 25 Mar 2010 11:12
Piata constructiilor din Romania a inceput acest an sub semnul declinului economic inregistrat in 2009, iar companiile care activeaza in bransa par a nu-si reveni inca din socul primit cu aceasta ocazie. Impactul a fost cu atat mai mare, cu cat experienta gestionarii unor astfel de perioade de scadere economica a lipsit cu desavarsire managerilor autohtoni. Insa, chiar si in aceste conditii nefavorabile au putut fi identificate solutii pentru prevenirea restructurarii, astfel incat cele mai multe dintre societatile din bransa si-au continuat activitatea, chiar daca in conditii de profitabilitate net inferioare celor corespunzatoare anilor precedenti. Romania nu s-a confruntat cu falimente rasunatoare in domeniul constructiilor si este putin probabil ca acest lucru sa se intample in perioada urmatoare, desi analistii economici internationali avertizeaza asupra probabilitatii reintrarii in recesiune, pentru a doua oara in ultimul an si jumatate.
Pentru a face o prognoza pe termen scurt, se impune analiza pietei de profil din doua perspective diferite: a antreprenorilor si a furnizorilor de materiale si echipamente. Functionarea in parametri optimi a mecanismului care va dinamiza dezvoltarea viitoare a acestui domeniu va fi direct dependenta de relatiile dintre cele doua sectoare. Cu alte cuvinte, va fi necesara o simbioza intre activitatea companiilor specializate in executia de lucrari de constructii si a celor care asigura livrarea tuturor elementelor componente necesare punerii in opera a proiectelor. Mai mult, a devenit foarte clar faptul ca eficienta celor doua domenii este puternic interdependenta, fapt care accentueaza - daca mai era nevoie de aceasta - necesitatea corelarii dinamice a relatiilor de parteneriat. La nivelul ambelor sectoare de activitate se pot identifica mai multi factori de influenta ai randamentului afacerilor. Pe de-o parte, este vorba despre cei externi - evolutia PIB, rata inflatiei si a somajului, cursul de schimb valutar, increderea consumatorilor, accesul la sistemele ipotecare, subventiile pentru constructii si numarul de imobile incepute - si, pe de alta parte, de cei interni - capacitate de utilizare si prelucrare a resurselor, nivelul capitalului lucrativ, reducere a costurilor si diminuare a investitiilor.
Situatia la nivel comunitar, pentru 2010

Pentru a realiza o analiza corecta, este necesara prezentarea situatiei internationale in domeniul constructiilor. In zona Europei Centrale si de Est, conform unor previziuni elaborate de o serie de institutii nationale de cercetare si sondaj, situatia generala se caracterizeaza printr-un grad sporit de impredictibilitate. In Polonia, indicatorii macroeconomici urmeaza un trend favorabil, cu o rata a somajului mentinuta la un nivel relativ scazut si o crestere a PIB de aproximativ 1,8%. In domeniul constructiilor, noile proiecte rezidentiale vor consemna o crestere de 5% (aproximativ 150.000 unitati locative, din care 70.000 multifamiliale). Si pentru Republica Ceha, datele disponibile indica inceputul redresarii, caracterizate printr-o limitare a inflatiei si o crestere ponderata a produsului intern brut, ceea ce nu se va reflecta, insa, pozitiv in domeniul constructiilor, care se va pozitiona la aceeasi cota ca si anul trecut, mai ales din cauza restrictiilor impuse de strategia de creditare a principalelor institutii financiare. Starea Slovaciei este dictata de cresterea ponderii exporturilor, pe care guvernul local va trebui sa mizeze in continuare. Pe termen scurt, efectul introducerii monedei euro se va reflecta negativ asupra sectorului de activitate analizat, iar starea de incertitudine si lipsa resurselor va frana segmentul lucrarilor rezidentiale individuale. Pe termen mediu, insa, este de asteptat ca acest domeniu sa se revigoreze puternic. In Ungaria, situatia generala este destul de grava, fiind nevoie de interventia institutiilor financiare internationale pentru a sprijini deficitul de cont curent, in vreme ce in planul fortei de munca lucrurile par a fi scapat de sub control (rata a somajului mai mare de 10%). Evolutia in domeniul constructiilor este puternic dependenta de pachetul de masuri guvernamentale de stimulare, dar acest lucru pare a nu putea sa opreasca continuarea declinului in ceea ce priveste lansarea realizarii de noi locuinte. Pentru Bulgaria si Romania, se constata practicarea unor niveluri foarte ridicate ale ratei dobanzilor, tendinta care se estimeaza ca va continua, pe termen scurt. Un punct castigat de Romania este reprezentat de semnarea acordului de imprumut cu FMI, care a generat o imbunatatire brusca a prognozelor privind riscul de tara, inaintate de majoritatea agentiilor internationale de rating. Aceasta ar putea influenta pozitiv imaginea de ansamblu a regiunii, sporind sansele ca anumite fonduri inchise de investitii sa-si reorienteze atentia spre zona respectiva. Mai multe informatii puteti afla din editia Martie – Aprilie a revistei Agenda Constructiilor.

 

 

 
ABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
concelex
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
DRS
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
EURO BUILD
AED
Acvatot 2019
leviatan
theda mar
VEGO
Arduro
strabag nivel 1
konsent
MAKITA
noark
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
CDS
GEWISS
SSAB
BogArt
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<