Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - ARACO - APMCR: Piata constructiilor are nevoie de 10 miliarde euro in 2014
ARACO - APMCR: Piata constructiilor are nevoie de 10 miliarde euro in 2014
Actualitatea interna Publicat de Simona Ene 14 Oct 2013 17:25
Pentru ca activitatea din sectorul constructiilor sa se desfasoare din nou la un nivel optim, se impune asigurarea resurselor necesare depasirii pragului de 10 miliarde euro in 2014, potrivit asociatiilor profesionale din domeniu. Conform opiniei presedintilor celor doua patronate reprezentative - ARACO si APMCR - in acest an, piata locala a constructiilor se va situa intre 8,5 miliarde euro si 9 miliarde euro, in conditiile in care indicativul corespunzator primelor sase luni din 2013 nu depaseste 3,73 miliarde euro (pentru productia realizata). Industria constructiilor se situeaza, astfel, la 60% din volumul inregistrat in anul 2008, cand depasea 15,3 miliarde euro. Astfel, in contextul in care valoarea productiei din sectorul de constructii s-a contractat cu 40% in intervalul 2008-2012, productivitatea medie a inregistrat o involutie (in contrast cu majorarea de 14% a salariului mediu brut in perioada analizata) si numarul angajatilor din domeniu a scazut cu 72.000 de persoane, in prezent situatia industriei de profil este critica. Mai mult, avand in vedere ca gradul de indatorare a companiilor din acest segment se situeaza intre 80% si 90% (desi fonduri de peste un miliard de euro sunt blocate in garantii bancare sau de buna executie), iar investitiile private insumeaza mai putin de 10% din total, statul roman va trebui sa isi asume rolul de investitor strategic pentru a debloca acest sector. Toate acestea in situatia in care componenta de investitii a pierdut din fondurile alocate, dupa rectificarea bugetara. Starea grava in care se afla sectorul de constructii, precum si absenta unei strategii guvernamentale asumate politic in materie de investitii publice, au deteminat asociatiile patronale si profesionale, structurile asociative relevante din domeniul executiei, productiei de materiale de constructii, consultanta, cercetare-dezvoltare si invatamant superior, furnizorii de utilaje si echipamente etc. sa se reuneasca intr-un grup de lucru, sa elaboreze si sa convina asupra unor masuri agreate ce ar putea contribui la stoparea declinului industriei de constructii din Romania, precum si la relansarea acesteia.
Cum poate fi ajutata industria de profil pentru a redeveni o parte importanta din PIB
Masurile considerate necesare in aceasta situatie au fost deja transmise catre Guvern si catre Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Principalele aspecte punctate in documentul oficial se refera la promovarea unui program national de investitii publice, care sa cuprinda proiectele ce urmeaza sa fie finantate in intervalul 2014-2016, precum si efectul estimat in planul prezervarii sau angajarii fortei de munca specifice. Totodata, au fost mentionate o serie de modificari legislative, cu rolul de a reduce presiunea fiscala exercitata asupra agentilor economici, printre acestea aflandu-se reducerea sau anularea penalitatilor si dobanzilor aferente datoriilor fiscale restante daca au fost stinse din creditele luate in acest sens, plata TVA la incasarea facturilor pentru cele emise catre institutii publice sau societati aflate in subordinea ministerelor (cu conditia platii acestei taxe in termen de 5 zile de la incasare), posibilitatea participarii la licitatii a agentilor economici cu datorii fiscale (pe baza unei declaratii pe propria raspundere ca valoarea sumelor neincasate de la bugetul de stat este cel putin egala cu cea mentionata in certificatul de atestare fiscala prezentat la licitatie), accelerarea platii creantelor catre societatile de constructii, restaurarea conditiilor generale de contractare FIDIC in legislatia interna, corectarea noului cod al insolventei in favoarea protejarii intereselor tuturor factorilor implicati, reducerea semnificativa a CAS din 2014 etc.
Cu privire la investitii, s-au considerat utile urmatoarele masuri: asigurarea resurselor necesare pentru asigurarea unui volum de constructii de 10 miliarde euro in 2014 (in contextual in care estimarile pentru anul in curs se situeaza intre 8,5 miliarde euro si 9 miliarde euro), comunicarea publica a primelor 20 de investitii implementate de catre fiecare minister (care sa cuprinda toate aspectele tehnice si financiare), elaborarea unui program coerent de constructii de locuinte ANL, de reabilitare termica pentru urmatorii 3-4 ani, precum si fonduri alocate pentru proiectul Prima Casa. De asemenea, se solicita promovarea unui minister al lucrarilor publice care sa coordoneze intreaga activitate din domeniu. “Sectorul autohton de constructii trebuie sa-si aduca ponderea de 10% din produsul intern brut, in caz contrar intreaga economie va avea de suferit”, considera reprezentantii ARACO si APMCR. Anul trecut, contributia sectorului de constructii la formarea PIB a fost de 8,6%, in scadere fata de nivelul de 10,5% inregistrat in 2008. Informatii suplimentare la www.araco.org sau www.apmcr.org
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
noark
rigips
siniat
viarom
leviatan
Ubitech
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
CDS
strabag nivel 1
quadratum
Acvatot 2019
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander