ARF: Finantarile de tip factoring in constructii au depasit 520 milioane de euro |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 03 Mar 2015 13:53 |
Anul trecut, companiile din sectorul constructiilor au accesat cea mai mare parte a finantarilor de tip factoring (23,82% din total), suma acestora depasind 520 milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei Romane de Factoring, organizatie fondata in luna aprilie 2011, ce are ca membri fondatori 10 banci si alte institutii financiare nebancare (IFN). "O parte importanta din sectorul constructiilor a fost finantata prin operatiuni de factoring, iar datele noastre arata ca sumele s-au ridicat la peste 520 milioane de euro. Cele mai multe astfel de finantari s-au inregistrat in a doua parte a anului, odata cu deblocarea timida a unor investitii si reluarea unor proiecte private", a declarat Bogdan Rosu, presedintele ARF. Ponderea finantarilor de tip factoring pentru constructii a scazut, insa, in 2014 fata de cota de 32,8% din totalul operatiunilor interne de acest fel inregistrata in 2013, pe fondul diminuarii investitiilor publice si a marilor proiecte de dezvoltare si infrastructura. "In acest context, multe firme din domeniul constructiilor si-au redus activitatea si numarul de angajati, au intrat in somaj tehnic sau chiar in insolventa, rata de neperformanta din domeniu situandu-se la aproximativ 28%-30%, conform BNR. Piata de constructii are, in continuare, un potential imens pentru finantari prin factoring atat in sectorul privat, cat si in cel public, cu conditia ca termenele si conditiile de plata contractuale sa fie respectate", a explicat Bogdan Rosu.
Dupa sectorul constructiilor, o pondere importanta din totalul operatiunilor de factoring a obtinut-o domeniul FMCG (marketing si distributie), urmat de cel auto si de echipamente (11,74%), respectiv de cel de agricultura si produse alimentare (10,29%).
Studiul realizat de ARF are la baza informatii furnizate de membrii asociatiei, respectiv de la Access Financial Services IFN, BCR SA, Banca Transilvania SA, BRD - Groupe Société Générale SA, IFN Next Capital Finance SA, ING Bank SA, Raiffeisen Bank SA, Romfactor, Unicredit Tiriac Bank SA, precum si de la alte institutii financiare non-membre.
***
Factoringul este o operatiune financiara care are la baza un contract incheiat intre o parte (furnizor) si o alta parte (factor), in baza caruia furnizorul cesioneaza factorului creantele rezultate din contracte de vanzare de bunuri/ prestari de servicii, incheiate intre furnizor si partenerii sai (debitori). Pe baza acestui contract, factorul va finanta furnizorul, prin plata in avans a creantelor cesionate, ocupandu-se ulterior, in nume propriu, de administrarea creantelor cesionate si de colectarea acestora. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|