Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Decembrie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - BNR: Desi riscant, sectorul constructiilor are in continuare un aport pozitiv la PIB
BNR: Desi riscant, sectorul constructiilor are in continuare un aport pozitiv la PIB
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 17 Ian 2020 06:56
Dupa cum se arata in cel mai recent raport periodic asupra stabilitatii financiare (RSF), elaborat in decembrie 2019 de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in ultima parte a anului trecut, riscul privind tensionarea echilibrelor macroeconomice interne s-a mentinut la un nivel ridicat, similar evaluarii de la data raportului anterior. Acesta ramane principalul element generator de risc sistemic la adresa stabilitatii financiare din Romania, iar pentru perioada urmatoare, perspectiva asociata este de crestere, pe fondul continuarii presiunilor generate de deteriorarea deficitelor gemene.
Cu toate acestea, asa cum indica specialistii bancii centrale, in primele trei trimestre ale anului 2019, rata de crestere economica din Romania a fost de 4% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Sectorul constructiilor a avut un aport pozitiv (+0,6 puncte procentuale), pentru prima oara dupa anul 2016, urmat de cel al tranzactiilor imobiliare (+0,4 puncte procentuale), aceste evolutii reflectand cresterea indicelui de constructii rezidentiale si numarul ridicat de locuinte terminate.
In ceea ce priveste performanta economico-financiara a companiilor nefinanciare din Romania, in ultimul timp, cele mai insemnate cresteri ale rentabilitatii capitalurilor au fost consemnate de sectoarele imobiliar si constructii, acesta din urma inregistrand in anul 2018 cea mai mare valoare a acestui indicator, din punct de vedere istoric. Insa, din perspectiva institutiilor bancare, desi analiza in functie de domeniile in care activeaza companiile nefinanciare denota o scadere generalizata a indicatorului de neperformanta a creditelor, in sectorul imobiliar si in ramura de constructii continua sa se inregistreze cea mai mare valoare a ratei de neperformanta. Astfel, firmele din constructii continua sa prezinte un risc ridicat pentru banci.
Ca de fiecare data, un capitol distinct al raportului asupra stabilitatii financiare, elaborat de BNR, include o analiza in profunzime a activitatii de pe piata de constructii si din sectorul rezidential.
Printre alte concluzii, expertii bancii centrale mai subliniaza ca activitatea companiilor din sectoarele de constructii si imobiliar arata o imbunatatire usoara in perioada analizata. Contributia celor doua sectoare la formarea Produsului Intern Brut a inregistrat un avans moderat pana la 13,3% la finalul lunii iunie 2019, de la 12,9% in luna iunie 2018. In plus, asteptarile pentru perioada urmatoare indica o continuare a cresterii activitatii in acest sector, principalii factori determinanti fiind asteptarile privind cererea si cele privind finantarea proiectelor imobiliare. Spre deosebire de acestea, asteptarile privind forta de munca reprezinta un factor de franare a activitatii. Mai mult, costurile cu forta de munca s-au majorat cu 17% in sectorul constructiilor si cu 9% in sectorul imobiliar. Cresterea costurilor de constructii, in conditiile unei evolutii modeste si chiar negative a preturilor, luand in considerare si nivelul ridicat al indatorarii acestor firme, in special de la entitati nerezidente, face ca aceste doua sectoare sa fie vulnerabile la posibile socuri atat dinspre pietele internationale, cat si dinspre evolutiile macroeconomice interne, mai ales in conditiile in care anterior au demonstrat un nivel ridicat de prociclicitate. Continuarea tendintei de ameliorare a sanatatii financiare a acestor companii din ultimii ani poate fi insa de natura sa contribuie la atenuarea impactului unor eventuale evolutii nefavorabile. Pentru a descarca editia din decembrie 2019 a RSF al BNR, click aici!
 
AUTODESKALLBIMelmas_1octVideoConfAC-iulCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
hilti
rigips
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere