BNR: Firmele din constructii si imobiliare au acces facil la finantare externa |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 13 Nov 2019 06:49 |
![]() In plus, companiile care activeaza in domenii precum agricultura, industrie si comert se finanteaza intr-o mai mare proportie de la banci, comparativ cu cele din sectoarele servicii, utilitati, respectiv constructii si imobiliare. De asemenea, firmele din agricultura se remarca prin utilizarea mai intensiva a creditelor pentru investitii de capital.
In functie de sectorul de activitate, cele mai performante firme in a accesa finantare de la banci si IFN sunt cele din agricultura (37%), in timp ce la polul opus se afla firmele din sectoarele de constructii si imobiliare, in randul carora doar 13% au beneficiat de intreaga finantare solicitata si au acceptat creditul. Aceasta se explica, insa, prin faptul ca firmele din sectoarele de constructii si imobiliare au acces mai bun la finantare din exteriorul tarii, fiind diminuata nevoia de creditare de la institutiile autohtone.
In acest an, companiile mari au mai mult succes in accesarea de fonduri europene, un procent de 12% aplicand pentru proiecte cu finantare din fonduri europene. Mai mult, 4% dintre corporatii au aplicat si au primit aprobare pentru astfel de proiecte, in timp ce, pentru IMM, doar 4% au aplicat pentru aceasta forma de finantare si 1% au si primit aprobarea. Firmele care au activitati agricole sunt mai inclinate spre a apela la astfel de surse de finantare, 10% dintre acestea aplicand pentru un proiect cu finantare din fonduri europene si pentru 3% proiectul a fost aprobat.
Firmele care au aplicat pentru un credit in ultimele 12 luni resimt intr-o mai mare masura cresterea costurilor de finantare, comparativ cu exercitiul anterior (43%, fata de 38%). Astfel, in topul celor mai importante obstacole intalnite de firme in accesarea finantarii de la banci si IFN se afla nivelul prea ridicat al dobanzilor si al comisioanelor percepute, cerintele privind valoarea sau tipul colateralului si clauzele contractuale. Calificarea necorespunzatoare a personalului institutiei financiare, vechimea companiei sau lipsa produsului de creditare in moneda solicitata nu sunt considerate de catre companii ca piedici in obtinerea de imprumuturi de la institutiile financiare.
***
Sondajul privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania (ce apare de doua ori pe an) se efectueaza semestrial asupra unui esantion de aproximativ 11.000 de companii nefinanciare, din care circa 85% sunt IMM, iar corporatiile se includ exhaustiv, in functie de domeniul de activitate. Cea mai recenta versiune a acestuia a fost publicata in iunie 2019. In acest sondaj, firmele din sectorul de constructii sunt relativ bine reprezentate, astfel incat perceptia managerilor acestora asupra diverselor aspecte economice, de piata, ale relatiei cu mediul bancar etc. poate fi luata in considerare ca fiind definitorie pentru ramura respectiva, la nivel national. Si aceasta pentru ca, din toate cele 11.000 de companii respondente, 3% activeaza in agricultura, 23% in industrie, 27% in servicii si utilitati, 10% in constructii si imobiliare, respectiv 36% in comert. Dupa regiunile de dezvoltare, esantionul celor 11.000 de companii se structureaza astfel: 10% in Nord-Est, 9% in Sud-Est, 11% in Sud-Muntenia, 5% in Sud-Vest, 9% in Vest, 14% in Nord-Vest, 13% in Centru, 4% in Ilfov, respectiv 24% in Bucuresti. In functie de marimea firmei, 2% sunt IMM atipice, 14% corporatii, 26% companii mijlocii, 24% companii mici si 34% microintreprinderi. Potrivit BNR, „sondajul privind accesul la finantare surprinde opiniile sectorului real cu privire la: cele mai presante probleme in desfasurarea activitatii; disponibilitatea si evolutia surselor de finantare; rata de succes in accesarea finantarii de la banci si IFN si in accesarea fondurilor europene, precum si relatia firmelor cu bancile si IFN. Pentru informatii suplimentare, www.bnr.ro, iar pentru a descarca raportul complet, click aici!
|