Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BNR: Tendinta de crestere din constructii se va modera in perioada urmatoare
BNR: Tendinta de crestere din constructii se va modera in perioada urmatoare
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 26 Aug 2010 10:56
Volumul lucrarilor de constructii isi va mentine trendul ascendent in urmatoarele luni, insa, potrivit celui mai recent raport de conjunctura emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR), nu este exclusa o incetinire a ritmului lunar de evolutie, din cauza reducerii vizibile a soldului conjunctural pozitiv de la 51% in iulie, la 39% in august. Diminuarea ritmului de productie de pe piata este asociata, in mare masura, derularii concediilor de odihna in numeroase companii. De asemenea, volumul comenzilor si-a temperat ascensiunea cu aproximativ 7%, de la +42% in iulie la 35% in luna urmatoare.
In general, productia industriala se va situa la un nivel inferior celui din luna iulie (soldul conjunctural a scazut, in august, pana la -15%), previziunile pentru perioada urmatoare fiind, in continuare, pesimiste, in conditiile in care se intrevede intreruperea cresterii portofoliului total al comenzilor (soldul opiniilor s-a deteriorat de la +16% la -6%), o contributie in acest sens revenind componentei externe a cererii.
Principala problema ramane nivelul scazut al cererii
Referitor la factorii care influenteaza negativ activitatea de pe piata constructiilor, 55% dintre operatorii specializati indica deficitul de cerere ca fiind principalul impediment. Influenta acestui factor va fi, in continuare, resimtita cu intensitate mai mare in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, precum si pe piata materialelor de constructii. O alta dificultate este constituita de blocajul financiar (pentru 35% din firmele participante la studiu), un impact nefavorabil (de intensitate relativ scazuta) continuand sa fie exercitat de nivelul ridicat al ratelor bancare (10% dintre opinii) si de evolutia cursului de schimb (9% dintre respondenti). De asemenea, modificarile de ordin fiscal intrate in vigoare din luna iulie vor continua sa afecteze volumul activitatii din domeniu. Intensificarea operatiunilor pe santierele din Romania va fi favorizata si in urmatoarele luni de conditiile meteorologice, care vor duce, conform studiului citat, la noi angajari de personal, insa la o intensitate inferioara lunii precedente (soldul conjunctural pozitiv s-a diminuat de la 24% la 14%). Referitor la preturi, acestea nu vor consemna modificari de amploare (sold conjunctural +7%). Pentru informatii suplimentare, www.bnr.ro
 
hiltiTotalEnergiesRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
SSAB
SIGM
theda mar
rigips
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
quadratum
konsent
Arduro
DRS
AED
concelex
Ubitech
VEGO
BogArt
MAKITA
GEWISS
noark
Acvatot 2019
CDS
EURO BUILD

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<