BUCURESTIUL este gazda Solar Decathlon Europe 2023, olimpiada caselor solare |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 08 Apr 2021 15:38 |
Capitala Romaniei va fi gazda Solar Decathlon Europe 2023, cea mai mare competitie internationala a caselor solare, organizata de mai bine de doua decenii la nivel global pentru a promova tehnologia solara si sustenabilitatea in constructii. Editia din 2023 va fi organizata de EFdeN si Energy Endeavour Foundation (EEF), in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID), Ministerul Energiei si ENGIE Romania. Guvernul Romaniei s-a angajat sa asigure finantarea partiala a competitiei din 2023.
"MMAP va sustine echipa si aceasta initiativa, alaturi de colegii nostri din celelalte ministere, printr-o hotarare de guvern ce va asigura, partial, sprijinul financiar pentru realizarea competitiei. Aceasta echipa formata din tineri cercetatori, studenti cu viziune si vointa, este la fel de importanta ca orice alta echipa nationala care reuseste sa aduca in Romania un eveniment de asemenea anvergura", a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, cu prilejul participarii la conferinta de presa organizata pentru a anunta evenimentul.
"Am fost de acord din primul moment sa sustinem candidatura Romaniei in 2023 pentru organizarea competitiei Solar Decathlon. Romania trebuie sa fie parte din aceasta revolutie a constructiilor sustenabile ce implica si eficienta energetica si prosumatorii", a precizat Virgil Daniel Popescu, ministrul Energiei.
La randul sau, Ciprian Teleman, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, a adaugat ca “va trebui sa invatam parteneriatul acesta pas cu pas; sa invatam sa finantam astfel de initiative, sa le fim recunoscatori celor care ne pun pe pozitii foarte expuse, pozitive in lume si ar trebui sa fim mandri ca avem astfel de initiative. Acesta este fermentul care ne poate duce in urmatorii ani, pe de o parte pe primele locuri din punctul de vedere al tehnologiilor viitorului, pe de alta parte sa consolideze antreprenoriatul care ar trebui sa fie fundatia unei economii".
20 de echipe din toata lumea sunt asteptate la Bucuresti
La editia Solar Decathlon Europe din septembrie 2023, la Bucuresti sunt asteptate aproape 20 de echipe de studenti, dornice sa schimbe peisajul mediului construit european cu unul adaptat provocarilor actuale. In cadrul concursului, timp de 2 ani, echipele se pregatesc pentru faza finala de doua saptamani de competitie propriu-zisa, in care se intrec, la fel ca in decatlonul atletic, in 10 probe. Studentii isi organizeaza singuri echipele multidisciplinare, astfel incat sa poata proiecta si construi cu mainile lor prototipul pe care il inscriu in concurs. Pe parcursul celor 2 ani de pregatire, echipele de studenti functioneaza ca niste companii cu departamente care acopera toate competentele necesare punerii pe piata a unui produs, de la proiectare si constructie, pana la marketing si comunicare. Probele la care sunt supuse aceste echipe includ arhitectura, integrarea in mediul construit, aspecte legate de inginerie, inovatie, sustenabilitate, dar si viabilitatea pentru pietele economice carora le sunt destinate aceste constructii.
"Organizarea competitiei mondiale, aici, in Romania, este un succes extraordinar, care vine ca urmare a unei constructii care a inceput in 2010 si este datorata tuturor studentilor din toate echipele romanesti care au realizat o performanta extraordinara. Au invatat sa lucreze impreuna, sa proiecteze si sa construiasca, sa relationeze cu piata, cu sponsorii si au reusit sa cladeasca un capital urias de incredere la nivel international", a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Vacareanu, rector Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.
"Acest proiect a educat doua lucruri foarte importante: lucrul in echipa si exprimarea performantei individuale. Fiecare moment al activitatii acestor oameni este cercetare, iar puterea acestui proiect este data de practica, cea care demonstreaza, probeaza viabilitatea cercetarii, inovarii, imaginatiei si rezultatelor anilor de studiu ai fiecarui participant al acestei competitii", a precizat, la randul sau, prof. dr. arh. Georgica Mitrache, Prorector Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.
Romania a participat la 4 din toate cele 5 editii SDE
Inaintea desemnarii echipei bucurestene ca Organizator, echipe de studenti (cunoscuti in cadrul competitiei ca Decatleti) din Romania au participat la 4 din cele 5 editii Solar Decathlon Europe (SDE), incepand cu editia din 2012 - Madrid. 10 ani mai tarziu, cu sustinerea continua a universitatilor tehnice din Bucuresti si cu un sprijin impresionant din partea mediului privat romanesc, organizatorii SDE23 au castigat concursul de proiecte, avand onoarea si responsabilitatea de a organiza a 6-a editie europeana a Solar Decathlon la Bucuresti, in septembrie 2023.
Initiata in 2002 de Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, competitia Solar Decathlon a provocat universitatile tehnice si echipe de studenti din intreaga lume sa proiecteze, sa construiasca si sa puna in functiune prototipuri de cladiri eficiente si inovatoare, utilizand surse regenerabile de energie. Din 2002, competitia a crescut si s-a extins la nivel mondial, devenind principalul eveniment international de tip “design & build” din domeniul constructiilor sustenabile, cu editii pe 5 continente si in 10 tari.
Incepand cu 2017, Energy Endeavour Foundation este organizatia sub egida careia se organizeaza editiile europene Solar Decathlon, asigurand continuitate de la editie la editie.
Bazat pe modelul initial din SUA, Solar Decathlon Europe s-a nascut in 2010 si a evoluat intr-o directie bine adaptata la mediul construit european, incurajand profesionalizarea pan-europeana si pastrand spiritul international. EEF se bucura de dreptul de a asigura continuitatea si urmareste ca noile editii ale concursului sa respecte valorile consolidate in mai mult de doua decenii de activitate. EEF faciliteaza astfel initiativele de conectare a mediului academic si de cercetare cu industria si cu structurile de guvernare, in misiunea de a optimiza resursele pe care le utilizam in constructii.
***
Asociatia Solar Decathlon Bucuresti (EFdeN) este motorul din spatele organizarii acestui eveniment in Bucuresti. Avand in spate experienta participarii la 4 editii ale competitiei in ultimii 10 ani, in urma carora au primit peste 40 de premii, organizatia are ca scop promovarea principiilor de dezvoltare durabila cu aplicabilitate in domeniul constructiilor, antrenand in activitatile sale de-a lungul timpului peste 900 de voluntari, 300 de companii private, 15 institutii publice. Printre membrii fondatori ai acestei asociatii se afla Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti.
|