CDR solicita deblocarea cadrului legislativ pentru investitii in energie regenerabila |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 28 Iun 2021 12:35 |
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) transmite un semnal de alarma cu privire la importanta deblocarii cadrului legislativ pentru a stimula investitiile in noi capacitati de producere a energiei electrice prin asigurarea dreptului investitorilor de a semna contracte bancabile negociate pe termen lung, in afara pietei centralizate.
CDR apreciaza ca prin adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 74/2020 care a dispus completarea alineatului (2) al Articolului 23 din Legea Energiei in vederea instituirii acestui drept pentru noile capacitati de productie de energie electrica puse in functiune dupa 1 iunie 2020, s-a inceput procesul de aliniere si concordanta a legislatiei primare din Romania cu prevederile Regulamentului (UE) 943/2019, obligatorii si direct aplicabile deja de la 1 ianuarie 2020.
Cu toate acestea, constatam ca proiectul de lege (L321/2020) adoptat de Senatul Romaniei in data de 10 iunie 2020 si inregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbatere si adoptare (PL-x 364/12.06.2020) abroga aceasta prevedere, in loc sa o extinda neconditionat la toti participantii la piata de energie electrica si indiferent de anul punerii in functiune a capacitatilor de productie, fapt ce creeaza un risc major de acutizare a blocajului din ultimii 8 ani, mai ales in conditiile in care situatia investitiilor in sector este inca stagnanta.
Desi, in conformitate cu interpretarea ANRE a prevederilor Regulamentului (UE) 2019/943, prin ordin al presedintelui ANRE se instituie acest drept, incepand cu 1 aprilie 2020, cel putin pentru toti participantii la piata de energie electrica care incheie astfel de contracte pentru perioada de livrare mai mare de 1 an, in continuare suntem foarte ingrijorati de faptul ca la nivel de Parlament nu exista niciun fel de disponibilitate de a alinia si corela prevederile Legii nr. 123/2012 cu cele ale Regulamentului (UE) 943/2019 in sensul acordarii acestui drept tuturor participantilor la piata si fara alte ingradiri legislative.
CDR urmareste cu atentie evolutia fluxurilor investitionale in economia romaneasca, context in care atrage atentia asupra lipsei de investitii private intr-unul dintre principalii piloni strategici ai economiei – domeniul generarii energiei electrice. Practic, in ultimii ani investitiile private in acest sector s-au diminuat dramatic pana aproape de zero.
Parcul de generare a energiei electrice din surse conventionale in Romania este imbatranit si are nevoie de investitii masive de capital. Importante capacitati instalate se apropie de termenul de retragere din exploatare din motive de vechime, conformitate cu legislatia europeana de mediu sau performanta economica. O sursa de finantare importanta pentru substituirea acestora, capitalul privat, intampina insa obstacole insurmontabile originate de cadrul legislativ in vigoare.
Acest blocaj poate genera amenintari la adresa securitatii energetice a Romaniei, in conditiile in care realizarea unui nou proiect, de la stadiul de analiza de fezabilitate la punerea in functiune depaseste valorile caracteristice termenului mediu. De exemplu, proiectele declarate prioritare in propunerea de strategie energetica a Romaniei necesita peste 5 ani intre momentul deciziei de investire si momentul punerii in functiune.
In ultimii ani, CDR a transmis semnale de ingrijorare legate de efectele puternic negative ale unor prevederi din legislatia primara, care practic au descurajat aproape in totalitate investitiile private si intentiile unor institutii financiare de a sprijini asemenea investitii. Articolele 23 si 28 din Legea Energiei Electrice si Gazelor Naturale nr. 123/2012 elimina posibilitatea semnarii de acorduri contractuale negociate bilateral, utilizate drept instrumente de garantare pentru obtinerea de finantare pentru proiecte noi. Desi au fost transmise numeroase semnale pe multiple canale catre factorii de decizie – legiuitori, membri ai executivului si reglementatori – asistam in continuare la un blocaj generat de prevederi legale restrictive nejustificate. Aceasta stare de fapt descurajeaza finantarea de terta parte si initiativa privata in domeniul producerii energiei electrice atat din surse conventionale cat si din surse regenerabile de energie.
CDR reitereaza mesajul ca incercarile de remediere a acestui blocaj prin modificari ale cadrului de reglementare secundar sau prin platforme de tranzactionare pe piete centralizate nu sunt suficiente pentru a oferi solutii convenabile pentru investitori si finantatori privati, fiind necesara o revizuire a prevederilor legislatiei primare.
In absenta unor masuri reale, consecinta pe termen mediu va fi o capacitate de generare instalata insuficienta, cu impact direct asupra securitatii energetice a Romaniei.
|