Agenda Constructiilor
Marti, 19 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - CE: Estimare de crestere PIB pentru Romania de 3,8% in 2020 si 3,5% in anul 2021
CE: Estimare de crestere PIB pentru Romania de 3,8% in 2020 si 3,5% in anul 2021
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 14 Feb 2020 11:15
Previziunile economice din iarna anului 2020, publicate astazi, 13 februarie, estimeaza ca economia europeana va continua sa urmeze o traiectorie de crestere constanta si moderata. Zona euro s-a bucurat pana acum de cea mai lunga perioada de crestere neintrerupta de la introducerea monedei euro in 1999. Conform previziunilor, cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei se va mentine la valoarea de 3,8% in 2020 si va avea valoarea de 3,5% in 2021, in timp ce pentru zona euro aceasta va ramane stabila la valoarea de 1,2 % in 2020 si in 2021. Pentru UE in ansamblu se estimeaza o usoara incetinire a cresterii la 1,4 % in 2020 si 2021, in scadere fata de 1,5 % in 2019.
Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: „In pofida unui mediu plin de provocari, economia europeana ramane pe o traiectorie constanta, cu o crestere constanta a numarului locurilor de munca si a salariilor. Dar ar trebui sa fim atenti la riscurile potentiale care se profileaza la orizont: un peisaj geopolitic mai volatil, cuplat cu incertitudini comerciale. Prin urmare, statele membre ar trebui sa utilizeze acest respiro pentru a continua reformele structurale menite sa stimuleze cresterea economica si productivitatea. In plus, tarile cu o datorie publica mare ar trebui sa isi creasca nivelul de protectie prin aplicarea unor politici fiscale prudente.”
Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a declarat: „Perspectiva economiei europene pentru urmatorii doi ani este o crestere moderata, dar stabila. Ea va extinde cea mai lunga perioada de expansiune economica de la lansarea monedei euro in 1999, ceea ce inseamna vesti bune in materie de locuri de munca. In plus, am constatat evolutii incurajatoare in ceea ce priveste reducerea tensiunilor comerciale si am evitat un Brexit fara acord. Insa ne confruntam in continuare cu incertitudini in materie de politici, ceea ce arunca o umbra asupra procesului de productie. In ceea ce priveste noul coronavirus, este prea devreme pentru a evalua amploarea impactului sau economic negativ.”
Cresterea economica va ramane stabila, sustinuta de cererea interna
Mediul extern continua sa contina provocari. Cu toate acestea, crearea continua de locuri de munca, cresterea robusta a salariilor si o combinatie de politici cu rol de sustinere ar trebui sa ajute economia europeana sa mentina o traiectorie de crestere moderata. Consumul privat si investitiile, in particular in sectorul constructiilor, vor continua sa alimenteze cresterea economica. Se estimeaza ca investitiile publice, in special in infrastructura de transport si in cea digitala, vor creste semnificativ in mai multe state membre. Impreuna cu semne incurajatoare de stabilizare in sectorul manufacturier si cu o posibila reluare a cresterii fluxurilor comerciale mondiale, toate acestea ar trebui sa permita economiei europene sa isi continue expansiunea. In acelasi timp, acesti factori par a fi insuficienti pentru a plasa viteza cresterii pe o treapta superioara.
O usoara revizuire in sens ascendent a previziunilor privind inflatia
Previziunea vizand inflatia (indicele armonizat al preturilor de consum) in zona euro a crescut la 1,3 % in 2020 si la 1,4 % in 2021, ceea ce reprezinta o crestere cu 0,1 puncte procentuale pentru cei doi ani fata de previziunile economice din toamna anului 2019. Aceasta evolutie reflecta unele seme incurajatoare ale faptului ca salariile mai mari s-ar putea reflecta in preturile produselor de baza si precum si in estimari usor mai mari in ceea ce priveste pretul petrolului.
In UE, previziunea vizand inflatia in 2020 a crescut, de asemenea, cu 0,1 puncte procentuale, ajungand la 1,5 %. Previziunea pentru 2021 ramane neschimbata, situandu-se la valoarea de 1,6 %.
Riscuri pentru previziuni
Desi unele riscuri de evolutie negativa s-au estompat, au aparut altele noi. In ansamblu, bilantul riscurilor continua sa fie orientat in sens descendent.
„Faza Unu” a acordului comercial dintre SUA si China a contribuit, intr-o oarecare masura, la reducerea riscurilor de evolutie negativa, insa gradul ridicat de incertitudine cu privire la politica comerciala a SUA ramane o bariera in calea unei redresari mai ample a optimismului economic. Tulburarile sociale din America Latina risca sa deraieze redresarea economica a regiunii. Tensiunile geopolitice accentuate din Orientul Mijlociu au sporit riscul de conflict in regiune.
Desi exista in prezent claritate in ceea ce priveste relatiile comerciale dintre UE si Regatul Unit in cursul perioadei de tranzitie, persista o incertitudine considerabila cu privire la viitorul noului parteneriat cu Regatul Unit. Epidemia cu coronavirusul „2019-nCoV”, care are implicatii pentru sanatatea publica, pentru activitatea economica si pentru comert, in special in China, este un nou risc de evolutie descendenta. Ipoteza de baza este ca epidemia va atinge culmea ei in primul trimestru, cu efecte de propagare la nivel mondial relativ limitate. Totusi, cu cat dureaza mai mult, cu atat este mai mare posibilitatea unor efecte de domino asupra optimismului economic si a conditiilor de finantare globala. Riscurile legate de schimbarile climatice, desi in principal cu efecte pe termen lung, nu pot fi excluse pe termen scurt.
In ceea ce priveste tendintele pozitive, este posibil ca economia europeana sa beneficieze de pe urma unor politici fiscale mai expansioniste si mai favorabile cresterii economice si sa se bucure de efecte pozitive determinate de conditiile mai usoare de finantare din unele state membre din zona euro.
In ceea ce priveste Regatul Unit, s-a folosit o ipoteza pur tehnica
Avand in vedere ca relatiile viitoare dintre UE si Regatul Unit nu sunt inca clare, previziunile pentru 2021 se bazeaza pe o ipoteza pur tehnica de mentinere a situatiei actuale in ceea ce priveste relatiile lor comerciale. Ea este utilizata doar in scop de prognozare si nu reflecta nicio anticipare sau previziune a rezultatelor negocierilor dintre UE si Regatul Unit cu privire la relatiile lor viitoare.
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
strabag nivel 1
leviatan
concelex
Acvatot 2019
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
noark
FRONTALE
viarom
theda mar
Ubitech
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
rigips

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander