Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - CF: Noile investitii publice trebuie sa sustina revolutia industriala si digitalizarea
CF: Noile investitii publice trebuie sa sustina revolutia industriala si digitalizarea
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 11 Oct 2019 06:30
Analizand recent, in cadrul unor conferinte pe teme financiare, situatia la zi a bugetului de stat din Romania, Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal (CF), a aratat, printre altele, ca, o serie de coordonate actualizate ale constructiei bugetare din anul 2019 induc destule motive de ingrijorare.
Astfel, din constructia bugerara initiala, apare insusi riscul depasirii pragului de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, iar nivelul propus prin rectificarea din august a.c. pentru veniturile bugetare este probabil supraestimat cu circa 5,8 miliarde lei, pana la 6,8 miliarde lei (mai ales in cazul TVA si CAS). O planificare probabila sub-bugetara cu aproximativ 3,5 miliarde lei - 4,5 miliarde lei a cheltuielilor de asistenta sociala si a celor cu achizitiile de bunuri si servicii reprezinta o alta caracteristica a anului in curs. Mai mult, o absorbtie mai redusa a fondurilor europene – nedezirabila – ar putea diminua deficitul bugetar cu pana la 3,5 miliarde lei. Astfel, in opinia presedintelui CF, fara masuri compensatorii suplimentare credibile, deficitul bugetar la finalul anului 2019 ar ajunge la 3,4%-3,7% din PIB. Ca in anii recenti, cota de 3% se poate respecta prin reducerea de investitii, ceea ce, de asemenea, nu este de dorit.
„Structura finantarii deficitului de cont curent este in deteriorare, iar componentele non-ISD (investitii straine directe) cresc ca pondere. Dupa cum se cunoaste, investitiile majore cer timpi de realizare lungi, au nevoie de resurse importante si de programare bugetara multianuala. Mai precis, investitiile majore implica o mobilizare institutionala si politica, o viziune, mai ales intr-o tara cu deficit mare de infrastructura, subfinantare cronica a educatiei si sanatatii. Sunt necesare prioritati clare, stabilindu-se obiective majore, iar resursele proprii sunt importante, deci nu numai fondurile atrase (inclusiv europene). Apartenenta la UE trebuie sa fie capitalizata mai bine, mai ales ca alocarile pentru infrastructura sunt considerabile. Exista astazi o risipa mare in investitii, dar si treaba de mantuiala a unor constructori! Pentru a se remedia situatia, contextul economic intern conteaza mult; trebuie sa existe politici economice, stabilitate economica si financiara, cadru legislativ adecvat si congruenta cu modul de functionare a Uniunii Europene”, a explicat Daniel Daianu.
Evident, investitiile publice - unde, potrivit presedintelui CF, exista o risipa majora – trebuie sa constituie un exemplu, iar in acest sens merita observat ca „in Europa si in SUA se reaprinde teza stimulului fiscal, a investitiilor publice, avand in vedere apetitul redus al sectorului privat de a investi pe termen lung”. De aceea, in opinia lui Daniel Daianu, ar trebui „sa gandim investitiile publice in raport cu provocarile noii revolutii industriale (digitalizare, robotizare, capitalul uman, razboiul cibernetic etc.), mai ales ca investitiile publice ajuta robustetea economiei, ce sustine securitatea nationala”.
In acest sens, concluzioneaza Daniel Daianu, „Romania are nevoie de un buget public solid pentru a sustine finantarea investitiilor publice si a rezista la socuri adverse, interne si externe”.
 
hiltiALLBIMTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
VEGO
quadratum
noark
DRS
CONCEPT STRUCTURE
concelex
AED
ELECTROGRUP
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
CDS
Acvatot 2019
ness project
konsent
Arduro
SSAB
theda mar
viarom
strabag nivel 1
EDIT-Structural
rigips
SIGM
leviatan
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<