Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iunie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - CF: Noile investitii publice trebuie sa sustina revolutia industriala si digitalizarea
CF: Noile investitii publice trebuie sa sustina revolutia industriala si digitalizarea
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 11 Oct 2019 07:30
Analizand recent, in cadrul unor conferinte pe teme financiare, situatia la zi a bugetului de stat din Romania, Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal (CF), a aratat, printre altele, ca, o serie de coordonate actualizate ale constructiei bugetare din anul 2019 induc destule motive de ingrijorare.
Astfel, din constructia bugerara initiala, apare insusi riscul depasirii pragului de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, iar nivelul propus prin rectificarea din august a.c. pentru veniturile bugetare este probabil supraestimat cu circa 5,8 miliarde lei, pana la 6,8 miliarde lei (mai ales in cazul TVA si CAS). O planificare probabila sub-bugetara cu aproximativ 3,5 miliarde lei - 4,5 miliarde lei a cheltuielilor de asistenta sociala si a celor cu achizitiile de bunuri si servicii reprezinta o alta caracteristica a anului in curs. Mai mult, o absorbtie mai redusa a fondurilor europene – nedezirabila – ar putea diminua deficitul bugetar cu pana la 3,5 miliarde lei. Astfel, in opinia presedintelui CF, fara masuri compensatorii suplimentare credibile, deficitul bugetar la finalul anului 2019 ar ajunge la 3,4%-3,7% din PIB. Ca in anii recenti, cota de 3% se poate respecta prin reducerea de investitii, ceea ce, de asemenea, nu este de dorit.
„Structura finantarii deficitului de cont curent este in deteriorare, iar componentele non-ISD (investitii straine directe) cresc ca pondere. Dupa cum se cunoaste, investitiile majore cer timpi de realizare lungi, au nevoie de resurse importante si de programare bugetara multianuala. Mai precis, investitiile majore implica o mobilizare institutionala si politica, o viziune, mai ales intr-o tara cu deficit mare de infrastructura, subfinantare cronica a educatiei si sanatatii. Sunt necesare prioritati clare, stabilindu-se obiective majore, iar resursele proprii sunt importante, deci nu numai fondurile atrase (inclusiv europene). Apartenenta la UE trebuie sa fie capitalizata mai bine, mai ales ca alocarile pentru infrastructura sunt considerabile. Exista astazi o risipa mare in investitii, dar si treaba de mantuiala a unor constructori! Pentru a se remedia situatia, contextul economic intern conteaza mult; trebuie sa existe politici economice, stabilitate economica si financiara, cadru legislativ adecvat si congruenta cu modul de functionare a Uniunii Europene”, a explicat Daniel Daianu.
Evident, investitiile publice - unde, potrivit presedintelui CF, exista o risipa majora – trebuie sa constituie un exemplu, iar in acest sens merita observat ca „in Europa si in SUA se reaprinde teza stimulului fiscal, a investitiilor publice, avand in vedere apetitul redus al sectorului privat de a investi pe termen lung”. De aceea, in opinia lui Daniel Daianu, ar trebui „sa gandim investitiile publice in raport cu provocarile noii revolutii industriale (digitalizare, robotizare, capitalul uman, razboiul cibernetic etc.), mai ales ca investitiile publice ajuta robustetea economiei, ce sustine securitatea nationala”.
In acest sens, concluzioneaza Daniel Daianu, „Romania are nevoie de un buget public solid pentru a sustine finantarea investitiilor publice si a rezista la socuri adverse, interne si externe”.
 
C4E FORUMTeraSteelCOVID-19ALLBIMACAD
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere