Ciolacu: Nu vorbim de noi taxe si austeritate, ci de reducerea cheltuielilor bugetare |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 04 Sep 2023 11:34 |
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Bruxelles, in privinta masurilor fiscale pentru care isi va asuma raspunderea in Parlament, ca nu vor fi introduse taxe noi si nu este vorba de scaderi de salarii in zona bugetara, ci reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar, ceea ce este "total corect".
"A fost o discutie, repet, pe principii. Principiul de baza - am plecat ca eu sub nicio forma nu sunt de acord cu cresterea TVA-ului. Aici normal ca s-au cautat alte solutii, acolo unde Comisia (n.r. - Europeana) a depistat ca exista anumite probleme de necompetitivitate corecta in abordarile comerciale. Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate, vorbim de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar, ceea ce mi se pare total corect. Dorim sa ridicam nivelul de lupta cu evaziunea fiscala, in momentul in care ai ajuns la 160 de miliarde in Romania, estimare, pe evaziune fiscala. De exemplu, numai la TVA este in jur de 20 de miliarde. Si vorbim de scoaterea unor exceptii din Codul fiscal. (...) Nu vorbim in zona bugetara de scaderi de salarii", a precizat Ciolacu, intrebat, la o conferinta de presa, daca in intalnirile de la Comisia Europeana s-a cerut eliminarea facilitatilor.
Marcel Ciolacu a adaugat ca este vorba de echitate sociala.
"Nu poti sa fii un bugetar de lux si sa primesti si norme de hrana sau tichete de vacanta. Vorbim de o echitate sociala. Nu pot sa vin sa maresc TVA-ul, care se mareste si pentru cel cu veniturile foarte mici, si cu o impozitare mare a muncii si acelasi suport. Nu poti sa cresti nivelul de trai in acelasi mod sau sa-l scazi in acelasi mod. Fiecare categorie se va analiza si se va discuta, iar pe acea lege, repet, voi veni in Parlament sa-mi asum raspunderea", a aratat premierul.
El a mai spus ca, in urma acestor masuri, va rezulta o suma in plus la buget "suficienta" pentru incadrarea in viitorul deficit asumat si pentru a avea "perspectiva pentru anul 2025 de a indeplini tinta de 3%".
Intrebat in legatura cu faptul ca exista o recomandare a Comisiei Europene de a elimina plafoanele pentru facturile la energie, Ciolacu a raspuns: "Am plecat de la ideea ca se mentin facilitatile pana cand puterea de cumparare a romanilor incepe sa creasca".
"Acest lucru se face concomitent si cu scaderea inflatiei. Acum e normal sa vedem care este suportul si cat poate statul sa sustina. Exista discutii pentru scoaterea unor facilitati. Stiti foarte bine ca multe sunt si din programele europene pe care domnul Caciu le-a prins si in exercitiul financiar viitor", a adaugat Ciolacu.
Legat de modul de taxare a microintreprinderilor, premierul a explicat ca aceasta este "una dintre problemele ridicate de catre Comisia Europeana".
"Vom vedea, impreuna cu ministrul de Finante, la ce concluzie sau ce solutie e cea mai buna. E greu sa dai explicatii cand vezi un rulaj de peste 270 de miliarde si un castig direct, un profit direct de aproape 15 miliarde de euro, impozitate cu 1%, dupa ce ai avut alte 20% deduceri. E un pic cam mult si cu o rentabilitate de peste 50%", a mai spus prim-ministrul. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|