Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - CLIFFORD BADEA: Amenzile aplicate de CC pentru carteluri vor creste
CLIFFORD BADEA: Amenzile aplicate de CC pentru carteluri vor creste
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 28 Ian 2016 17:10
Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei, ce a cumulat 240 milioane de lei anul trecut, ar putea creste in 2016, in contextul in care autoritatile de concurenta sunt mult mai atente si mai agresive in analizarea si sanctionarea cartelurilor, potrivit datelor prezentate in cadrul unui seminar organizat recent de firma de avocatura Clifford Chance Badea. In cadrul evenimentului au fost abordate subiecte pe tema concurentei atat pe plan local, cat si la nivel global si au fost identificate cateva previziuni pentru mediul de afaceri in acest an. "Anul 2016 ar putea aduce mai putine decizii de sanctionare emise de Consiliul Concurentei, dar amenzi totale mai mari, in contextul in care autoritatile de concurenta sunt mult mai atente si mai agresive in analizarea si sanctionarea cartelurilor. Investigatiile vor viza tot mai mult piete cu impact major asupra unui numar mare de contribuabili. In acest context, este de asteptat si o crestere a numarului de contestatii in instanta (litigii), inclusiv pe partea cererilor de despagubiri formulate in baza deciziilor de sanctionare ale autoritatilor de concurenta. Peisajul concurential local reflecta, in mare masura, realitatea internationala", a declarat Diana Crangasu, Senior Associate si coordonator al practicii de dreptul concurentei in cadrul Clifford Chance Badea.
Alte tendinte evidentiate de avocatii specializati in dreptul concurentei se refera la extinderea eforturilor multijurisdictionale (in contextul in care investigatiile concomitente in mai multe jurisdictii devin o practica obisnuita) si la revenirea in actualitate a programelor de conformitate si a bunelor practici.
 
Autoritatile ar putea folosi in investigatii toate discursurile publice ale companiilor vizate
Mai mult, specialistii sunt de parere ca autoritatile de concurenta vor analiza, in investigatiile lor, toate discursurile publice ale societatilor (comunicate de presa, rapoarte financiare sau informari catre investitori, previziuni financiare sau proiectii de strategii si evolutii de preturi, interviuri acordate presei etc.), dar si folosirea canalelor social media de catre angajatii companiilor, precum si analizele sau statisticile prezentate in cadrul conferintelor de industrie. Cazurile recente de practici concertate au inclus si analiza atenta a comunicatelor de presa transmise de societati din diferite industrii.
O atentie mai mare ar putea fi acordata si politicilor de fuziuni si achizitii, avand in vedere cele cateva tranzactii mari din 2015, ce au generat concentrari economice substantiale. "Am asistat deja la situatii in care planuri ambitioase de M&A au fost abandonate sau restranse, pentru ca - odata analiza concurentiala realizata, era posibil ca tranzactia fie sa nu fie aprobata de autoritatile de concurenta, fie sa atraga remedii majore pentru aprobare, care ar fi redus prea mult scopul economic al tranzactiei in sine", explica Diana Crangasu. Analiza unei tranzactii de M&A majore trebuie sa cuprinda, din momentul negocierilor, o analiza a posibilelor remedii (spre exemplu, divizari ale business-ului sau de active), pe care o autoritate de concurenta ar fi dispusa sa le accepte pentru a aproba respectiva tranzactie.
Nu in ultimul rand, tot mai multe autoritati de concurenta vor incerca sa se implice si in activitatea de initiere si elaborare a politicilor publice, prin avizarea acestora din punct de vedere al conformitatii cu legislatia concurentei, cautand astfel sa previna pe cat posibil situatii in care anumite proiecte legislative sau actiuni ale autoritatilor publice sa provoace impact si consecinte anticoncurentiale in piata.
***
Clifford Chance, una dintre cele mai mari care de avocatura din lume, este prezenta in Romania din 2006 si opereaza, in prezent, sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucuresti se implica in mod constant in tranzactii complexe de imprumuturi sindicalizate, finantari, restructurari, emisiuni de eurobonduri si de actiuni pe piete internationale de capital, instrumente financiare derivate, achizitii de companii de catre investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructura si autostrazi, investitii imobiliare, precum si litigii si arbitraje interne si internationale.
 
hiltiSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
noark
rigips
concelex
ERBASU CONSTRUCT
ness project
Ubitech
SIGM
konsent
viarom
theda mar
VEGO
AED
BogArt
DRS
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
strabag nivel 1
SSAB
CDS
leviatan
Arduro
quadratum
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<