CE decide inceperea investigatiei detaliate a planului de restructurare a CE Oltenia |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 10 Mar 2021 16:58 |
Comisia Europeana a publicat documentul integral prin care initiaza investigatia aprofundata a ajutorului de stat pe care statul roman intentioneaza sa il acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO). Asa cum a fost comunicat anterior, Comisia are indoieli cu privire la conformitatea Planului de restructurare si a schemei de suport cu termenii din Ghidul privind ajutoarele de salvare si restructurare. CEO risca plata unor penalitati de aproape un miliard de euro daca planul nu este modificat si apoi, aprobat de Comisie pana la finalul lunii aprilie.
„Motivele expuse in decizia de incepere a investigatiei planului de restructurare al C.E.O. confirma temerile noastre ca Ministerul Energiei nu intelege, nici in al XII-lea ceas, ca energia produsa pe baza de carbune nu are viitor, ca este scumpa si poluatoare, ca nu este viabila din punct de vedere economic.
Guvernul trebuie sa se concentreze pe sprijinirea oamenilor din Gorj si pe solutii. Cate semnale mai trebuie sa primeasca ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu, si din partea cui, pentru a intelege ca e nevoie de un plan clar pentru eliminarea carbunelui si inlocuirea acestuia cu noi capacitati de energie regenerabila, ca este nevoie de un plan care sa ofere protectie sociala si alternative economice oamenilor care isi vor pierde locurile de munca?” spune Vlad Catuna, campaigner la Greenpeace Romania.
In urma publicarii deciziei, in termen de o luna de la data primirii documentului de catre autoritatile romane, Romania trebuie sa isi prezinte observatiile si sa furnizeze toate informatiile care ar putea contribui la evaluarea ajutorului de restructurare care face obiectul prezentei proceduri. Toate partile interesate vor fi invitate sa isi prezinte observatiile in termen de o luna de la data publicarii deciziei in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Ce risca CEO daca nu primeste o decizie favorabila la timp?
Pana la sfarsitul lunii aprilie, CEO trebuie sa achizitioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de sera corespunzatoare anului 2020. Daca nu va obtine acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, se va aplica o penalitate de 100 euro/tona de CO2 pentru nerespectarea obligatiei de achizitie a certificatelor.
Conform informatiilor puse la dispozitie de CEO in planul de decarbonare, pentru anul 2020 emisiile companiei totalizeaza peste 7 Mt CO2. La cotatia actuala a certificatelor, suma pe care compania trebuie sa o plateasca va depasi 266 de milioane de euro.
In cazul in care CEO nu va reusi sa cumpere certificatele de emisii pana la finalul lunii aprilie, suma totala de plata, incluzand penalitatile, va fi de 966 milioane de euro doar pentru emisiile din 2020. Sumele neplatite se vor reporta in anul urmator.
|