Cseke Attila: Cladirile cu risc seismic ar putea fi consolidate doar pe banii statului |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 05 Ian 2022 13:12 |
Statul ar putea finanta integral consolidarea cladirilor cu risc seismic, dar proprietarii care locuiesc in aceste imobile nu le vor putea vinde timp de 25 de ani, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei ieri, in conferinta de presa in care si-a bilantul activitatii pe anul 2021. Guvernul are un proiect de lege intocmit in acest sens, potrivit ministrului.
"Nu va mai exista o confinantare. Practic, programul prevede finantarea integrala din bugetul de stat a consolidarilor de risc seismic, astfel incat sa nu mai avem discutia referitoare la proprietarii care nu pot sa suporte pentru ca nu au posibilitati financiare si asa mai departe (...). Acest lucru este legat de o interdictie de vanzare pentru proprietar, pentru ca este o crestere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic, care este o finantare de la stat. Vom avea o interdictie de vanzare, respectiv in perioada interdictie de vanzare proprietarul poate sa isi vanda apartamentul, dar atunci trebuie sa restituie statului cota parte din investitia de consolidare de risc seismic. Perioada interdictiei este de 25 de ani pentru persoane fizice", a declarat Cseke Attila.
Programul in vigoare privind consolidarea cladirilor cu risc seismic dateaza din anul 1994 si acesta trebuie revigorat. Ministrul a precizat ca in noul program vor fi incluse si cladirile publice si a anuntat ca programul va fi prezentat in Parlament spre dezbatere, si nu va fi adoptat prin Ordonanta de Urgenta.
"Programul de consolidare de risc seismic nu a parcurs inca circuitul de avizare interministeriala. Avem nevoie de un program cu niste principii si criterii cu totul noi, pentru ca cel aflat in vigoare este din 1994 si categoric este depasit ca functionalitate - se si vede din investitiile care au avut loc sau de fapt mai mult n-au avut loc. Acest program trebuie revigorat, este prevazut ca si reforma in PNRR si anul acesta va fi realizat. (...) Vorbim de un proiect de lege cu care vom merge in Parlament, nu de o ordonanta de urgenta", a afirmat Cseke Attila.
El a precizat ca pentru acest program trebuie sa mai dea avize Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei, apreciind ca va intra in dezbaterea parlamentara, cel mai probabil, in primavara acestui an.
"Trebuie sa facem un program de finantare multianuala. Includem pentru prima data la finantare si cladirile publice. In forma in vigoare sunt doar cladirile multirezidentiale, adica blocurile de locuinte. Includem si cladirile publice si in aceste cladiri publice sunt institutii, sunt foarte multi angajati si ele trebuie consolidate. Nu va mai exista o cofinantare", a explicat ministrul Dezvoltarii.
|