Ing. Dorin Lulea: Simplificarea politicii fiscale si cresterea salariilor, prioritatile AUR |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 12 Mai 2023 09:51 |
Masurile economice sustinute de AUR in programul de guvernare, prezentate joi de prim-vicepresedintele partidului, Marius Lulea, vizeaza simplificarea politicii fiscale; in acest sens, pentru companiile cu o cifra de afaceri (CA) mai mica de 5 milioane de euro va fi stabilit un impozit pe CA de 2%, iar pentru companiile cu cifra de afaceri egala sau mai mare de 5 milioane de euro se va aplica un impozit pe profit de 16%.
Totodata, companiile care nu isi declara profiturile in Romania vor fi taxate cu 1% din cifra de afaceri.
"AUR propune si vom face o simplificare a fiscalitatii. Trebuie sa ramana mai multi bani la dispozitia firmelor romanesti si a salariatilor. Pentru firmele mici cu o cifra de afaceri pana in 5 milioane de euro, AUR propune un impozit simplificat de 2% din cifra de afaceri. (...) Pentru cei care nu sunt corecti cu poporul roman si care nu isi declara profiturile in Romania se va institui o taxa de 1% din cifra de afaceri. Va trebui statul sa creeze banci pentru agricultura, Banca Agricola, Banca pentru Dezvoltare, care sa ajute companiile si administratiile publice si o Banca Romaneasca pentru Locuinte si Consolidare. Este nevoie ca romanii sa se crediteze la fel cum se crediteaza si ceilalti europeni, la dobanzi corecte", a sustinut Lulea.
Prim-vicepresedintele AUR a adaugat ca o solutie pe care AUR o va lua din prima zi de guvernare o reprezinta "taxarea muncii pana la nivelul de maxim 25% din salariu pentru primii 5.000 lei".
"De asemenea, trebuie crescut salariul minim de la valoarea absurda de astazi pana la cel putin 5.000 lei salariul brut. Vom creste gradual, in 2 - 3 ani sa ajungem la acel nivel".
El a subliniat ca AUR "cu siguranta" nu va creste varsta de pensionare si a precizat ca partidul garanteaza romanilor ca nu se va renunta la moneda nationala.
"Va garantam ca nu se va introduce nicio moneda digitala obligatorie. Romanii trebuie sa fie liberi sa opteze daca doresc sa foloseasca numerar sau cardul. Numerarul va exista in continuare", a conchis Lulea, la evenimentul AUR dedicat programului de guvernare "Reconstruim Romania - Programul de guvernare AUR in 15 puncte!".
Guvern simplu si eficient, cu maximum 12 ministere
AUR sustine scaderea numarului de parlamentari la 300, "asa cum au votat romanii", un Guvern "suplu" si "eficient", cu maximum 12 ministere si maximum 50 de secretari de stat, avand in vedere ca majoritatea celor din prezent "nu au nicio atributie" si "nu produc plusvaloare", a declarat, joi, presedintele partidului, deputatul George Simion, la prezentarea programului de guvernare al acestei formatiuni politice.
"La nivelul administratiei de stat am cuprins niste masuri. O masura votata de toti romanii: 300 de parlamentari. Asa au votat romanii, asa trebuie sa fie. Un Guvern suplu si eficient, maximum 12 ministere si maximum 50 de secretari de stat. I-am vazut pe majoritatea celor 200 de secretari de stat actuali si va zic ca nu au nicio atributie, au un birou mare, o secretara si cativa consilieri, o masina cu sofer si atat. Nu produc plusvaloare pentru romani", a precizat Simion, la prezentarea proiectului "Reconstruim Romania - Programul de guvernare AUR in 15 puncte".
Potrivit AUR, ministerele ar trebui sa fie mutate in Palatul Parlamentului, pentru a le debirocratiza si pentru ca statul sa nu mai plateasca "sute de mii, milioane de euro" la privati pentru gazduirea unora dintre ele.
"Dupa ce am vizitat Parlamentele din Polonia, din Italia, din Portugalia si am vazut ca isi desfasoara activitatea in 5% din spatiul pe care il avem noi la dispozitie la Palatul Parlamentului si vazand cum se plimba foi intre ministere si Parlament, ministerele sa fie mutate in cladirea Palatului Parlamentului. Pentru inceput, cele pentru care statul plateste bani grei - sute de mii de euro, de milioane pe an - pentru a fi gazduite la privati. Incepem cu acele ministere", a sustinut liderul AUR.
Un alt punct al programului AUR vizeaza unificarea localitatilor. Conform lui Simion, acest proiect a fost "sabotat" de actualele partide in ultimii 15 ani.
AUR pledeaza pentru eficientizarea cheltuirii banului public printr-o ierarhie a competentelor la nivelului statului, fara "institutii capusa de control, care sufoca afacerile romanesti".
"Nicio localitate nu va avea Primarie in Romania daca nu are cel putin 5.000 de locuitori. Actualele Primarii, actualii primari nu servesc interesele cetatenilor. In locul aparatului birocratic al primarului, intr-o comuna de 1.000 de locuitori, in locul Primariei, vom lasa un ghiseu unic pentru a lucra cu cetatenii si atat, nu e nevoie de mai mult. Nu e nevoie de secretara, nu e nevoie de contabila, nu e nevoie de aproape 500.000 de membri de partid in administratia centrala si locala. Am pornit, la inceputul anilor 2000, cu 800.000 de angajati la stat si am ajuns in aceasta guvernare care isi propune eficientizarea cheltuirii banului public sa avem peste 1,34 milioane de angajati la stat. Nu ne deranjeaza angajatii la stat si profesionistii, din contra, trebuie sa-i incurajam. Avem nevoie de o ierarhie a competentelor la nivelul statului roman, dar ne deranjeaza institutiile capusa de control, care sufoca afacerile romanesti, care, pentru ca au ajuns in posesia unei hartii, nu o dau din mana fara a obtine ceva din schimb. Cu toata responsabilitatea, va spun ca trebuie sa oprim numarul de angajari la nivelul administratiei centrale si locale si trebuie sa ne intoarcem de unde am pornit la inceputul anilor 2000", a transmis George Simion.
In programul AUR figureaza si infiintarea unui Fond Suveran de Investitii, "ca in Norvegia, nu ca la (Liviu) Dragnea". "Adica functional, eficient, care sa asigure ceea ce in momentul acesta se pare ori ca nu se poate, ori ca nu se vrea. Spre exemplu, finalizarea tuturor investitiilor din domeniul energetic ca Romania sa poata sa fie suverana din punct de vedere energetic. Aceasta, impreuna cu alte masuri luate de conducerea statului, cum ar fi, in domeniul energiei, separarea distributiei de furnizare, poate sa asigure banii necesari pe care ii tintesc toti. Au disparut 20 de miliarde de lei din bugetul statului, de unde luam bani?", a mentionat presedintele AUR. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|