EECFA: Previziuni excelente pentru segmentul constructiilor de cladiri |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 29 Iun 2018 07:47 |
Asociatia Est-Europeana pentru Previziuni in Constructii (Eastern European Construction Forecasting Association - EEFCA, aflata sub egida BUILDECON) a dat recent publicitatii raportul de vara (2018) privind evolutia, pana in anul 2020, pietelor din opt tari ale regiunii (printre care se afla si Romania).
Potrivit raportului, zona est-europeana este marcata - si va ramane astfel pe termen mediu - de o crestere economica puternica, iar aceasta stimuleaza fara doar si poate sectorul de constructii. Segmentul lucrarilor de constructii rezidentiale din unele tari ale regiunii se remarca prin rezultate record, asa ca au aparut deja unele opinii ale analistilor ce se refera la o asa-numita „supraincalzire”, dar expertii EEFCA sustin ca un asemenea scenariu este deocamdata departe de realitate. In acelasi timp, lipsa fortei de munca in constructii, cauzata de migrarea din motive economice a personalului din tarile est-europene in statele mai dezvoltate din vest, este un factor ce genereaza cu adevarat ingrijorare privind perspectivele pe termen lung. Insa, in general, la nivelul Europei de Est, accelerarea absorbtiei fondurilor UE va determina ca piata constructiilor ingineresti (sau a ingineriei civile) sa contribuie pozitiv la cresterea din sector, pentru intregul interval analizat.
„La nivelul Romaniei, segmentele constructiilor de cladiri (rezidentiale si nerezidentiale) isi vor continua parcursul excelent la nivelul lui 2018 (n.r. - in pofida faptului ca Institutul National de Statistica - INS a raportat deocamdata o scadere a volumului lucrarilor de constructii, in intervalul ianuarie-aprilie a.c., de -23,1% pentru cladirile rezidentiale, fata de perioada similara din 2017, precum si un salt de +7,8% la imobilele cu alta destinatie decat cea de locuinta). In pofida faptului ca piata constructiilor ingineresti va ramane subfinantata si, deci, cu o performanta sub potentialul sau (desi INS a raportat o crestere de +11,6% in primele patru luni a.c., pentru acest obiect de constructii - n.r.), sectorul de constructii din Romania se va majora cu +7,1% in 2018, dupa saltul de +6,8% din iarna anului 2017 (n.r. - se pare ca expertii ce au elaborat raportul nu iau in considerare ca, potrivit INS, piata romaneasca de constructii se afla in recesiune tehnica, iar contributia sa la cresterea PIB este, in cel mai bun caz, nula)”, se precizeaza in studiul EECFA.
Dupa cum se mai arata in cercetare, in Romania, „pe masura ce proiectele cofinantate din fonduri UE incep sa fie implementate, situatia lucrarilor de inginerie civila se imbunatateste treptat, astfel incat productia totala in constructii (total construction output) va creste cu +6% in 2019, previziunea fiind modificata cu un punct procentual in plus fata de precedentul raport. Pana in anul 2020, predictiile curente indica faptul ca expansiunea din segmentul rezidential se va tempera, iar piata ingineriei civile se va stabiliza (n.r. - aspecte diametral opuse previziunii inaintate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza - CNSP, aflata in subordinea Guvernului Romaniei), astfel incat rata de majorare in industria romaneasca a constructiilor va fi de numai +2,7% in acel an”. Pentru a descarca un sumar al raportului, precum si o diagrama relevanta privind dinamica industriei constructiilor din regiunea est-europeana si din fiecare tara in parte, click aici si aici!
|