FIEC estimeaza o crestere de 2,2% pe piata constructiilor din UE, in 2017 |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 03 Iul 2017 15:37 |
Piata constructiilor din Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 2,2% anul trecut, pana la un nivel valoric de 1,278 miliarde euro, pentru 2017 reprezentantii Federatiei Europene din Industria Constructiilor (FIEC) estimand o evolutie similara a sectorului. "Dupa ce a atins un nivel minim al activitatii in 2013, activitatea de constructii din UE si-a reluat, treptat, trendul de crestere. In 2016 s-au inregistrat cresteri aproape la nivelul tuturor segmentelor de activitate, cu exceptia celor cu o dependenta puternica de investitiile publice. In 2017 estimam ca vom inregistra, in sfarsit, evolutii in toate sectoarele de constructii", a declarat Jean-Louis Marchand, presedintele FIEC, cu prilejul congresului anual al FIEC, ce a avut loc recent la Stockholm.
In continuare, anul trecut, pietele de constructii din zona de nord a continentului au inregistrat rezultate mai bune decat cele din zonele de sud si est. Principalele forte motrice ale industriei au fost reprezentate, anul trecut, de segmentul constructiilor rezidentiale (+8%) si de cel al cladirilor non-rezidentiale private (+6,6%), sectoare influentate favorabil de revigorarea economica generala. Prin contrast, activitatea din domeniul non-rezidential public (-5,9%) si din cel de inginerie civila (-0,3%) s-au mentinut la niveluri minime. Intr-adevar, in pofida scaderii generale a deficitului bugetar general, mai multe state membre au trebuit sa faca fata, in continuare, masurilor de consolidare bugetara necesare care au fost puse in aplicare si care, in unele cazuri, duc la reduceri semnificative ale investitiilor publice. Aceasta situatie are un impact puternic asupra sectorului, in special in ceea ce priveste constructia si intretinerea infrastructurii publice.
Activitatile de renovare si reparatii s-au mentinut la un nivel relativ stabil inainte si in timpul recesiunii (+1,8% in 2016), avand un efect de amortizare important pentru intregul sector al constructiilor. Reprezentantii FIEC se asteapta ca aceasta tendinta sa continue pe termen scurt si mediu.
In ceea ce priveste forta de munca din domeniu, numarul angajatilor din sector a crescut cu 1,1% in 2016, dupa ce, in perioada crizei (2008-2014) industria constructiilor din UE a pierdut peste doua milioane de locuri de munca. In ansamblu, sectorul asigura locuri de munca pentru 14,3 milioane de oameni, reprezentand 6,4% din forta de munca totala din Uniunea Europeana. Daca se iau in calcul si sectoarele conexe, industria de constructii genereaza 42,9 milioane de locuri de munca in UE.
Astfel, industria de constructii ramane un motor de baza al economiei europene, generand 8,6% din PIB al UE prin cele 3,3 milioane de companii (majoritatea IMM).
"Imbunatatirea generala a economiilor statelor membre ale UE sporeste consumul privat si stimuleaza investitiile. Totusi, se mentin riscuri legate de incertitudinile din mediul politic volatil din UE si din lume, in special in ceea ce priveste noua administratie a SUA, numeroasele alegeri viitoare din Europa, negocierile Brexit, criza din Orientul Mijlociu si problema refugiatilor. In timp ce aceste fenomene impiedica investitiile, noi sustinem ca nu poate exista o crestere fara aceste investitii", a mai spus presedintele FIEC.
|