Florin Cîțu: Romania va avea nevoie de finantare pentru sustinerea economiei |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 14 Mar 2020 21:05 |
Florin Citu, ministrul Finantelor, spune ca in contextul in care estimarile oficialilor europeni privind intrarea in recesiune a Uniunii Europene se vor adeveri, Romania va avea nevoie de un pachet important de resurse financiare pentru sustinerea economiei. Oficialul estimeaza valoarea acestui ajutor la aproximativ 1% din PIB.
"Daca estimarile facute in aceste zile pentru cresterea economic in UE se adeveresc, o sa fie nevoie de un pachet substantial, resurse publice si private, pentru a sustine economia Romaniei - minim 1% din PIB. Pregatesc resurse financiare inclusiv pentru acest scenariu", a scris ministrul Finantelor Publice pe pagina sa de Facebook.
Potrivit oficialului, obiectivele pe care le are tara noastra si in directia carora trebuie actionat sunt consolidarea cresterii economice sustenabile, mentinerea locurilor de munca si a puterii de cumparare a romanilor.
"Suntem gata pentru orice scenariu, dar incepem treptat. In primul rand cu masuri pentru sectoarele pentru care deja avem informatii ca sunt afectate. Ma voi asigura ca Romania primeste resurse semnificative din fondurile care sunt create acum in UE pentru a sustine efectele economice ale epidemiei de coronavirus. Inclusiv voi cere ca acele cheltuieli care sunt legate direct de combaterea epidemiei de coronavirus sa nu fie luate in calcul la executia bugetara!", a precizat Florin Citu.
***
Maarten Vervey, seful afacerilor economice ale executivului UE a declarat vineri ca Uniunea Europeana si zona euro vor intra foarte probabil in recesiune in acest an, din cauza pandemiei de coronavirus. Estimarile Comisiei Europene arata ca impactul direct al actualei crize asupra va reduce cresterea PIB cu 2,5% comparativ cu situatia in care nu ar exista pandemie. "Avand in vedere estimarile de cresterea reala a PIB de +1,4% pentru UE in 2020, se poate presupune ca economia europeana ar putea scadea cu peste -1% in 2020 cu o revenire substantiala, dar nu completa, in 2021", arata specialistii.
|