Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - FMI estimeaza crestere de 2,2% si inflatie de 9,3% pentru Romania, in anul 2022
FMI estimeaza crestere de 2,2% si inflatie de 9,3% pentru Romania, in anul 2022
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 20 Apr 2022 13:01
Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit semnificativ estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, de la 4,8% cat estima in toamna pana la 2,2%, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti. Conform noilor prognoze, economia romaneasca va incetini de la un avans de 5,9% in 2021, pana la 2,2% in 2022, pentru ca anul viitor sa accelereze pana la 3,4%.
Potrivit proiectiilor, Bulgaria ar urma sa inregistreze o crestere economica de 3,2%, in timp ce economia Ungariei si cea a Poloniei vor inregistra un avans de 3,7% in acest an.
In ceea ce priveste inflatia, FMI estimeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere medie anuala a preturilor de 9,3%, de doua ori si jumatate mai mult decat avansul de 3,4% prognozat in toamna anului trecut. Ritmul de crestere a preturilor va incetini la 4% anul viitor. De asemenea, pentru deficitul de cont curent al Romaniei, FMI prognozeaza ca acesta va urca pana la 7% din PIB, urmand ca in 2023 sa se reduca usor la 6,5% din PIB.
"Acest raport prognozeaza o crestere economica mondiala de 3,6% in 2022 si 2023, cu 0,8 respectiv 0,2 puncte procentuale mai putin decat prognoza din luna ianuarie. Revizuirea reflecta in principal impactul direct al razboiului asupra Rusiei si Ucrainei si consecintele mondiale", precizeaza FMI. Institutia financiara internationala atrage atentia asupra faptului ca dizlocarea a peste patru milioane de cetateni ucraineni in tarile vecine, in special in Polonia dar si in Romania, Republica Moldova si Ungaria, va inmulti presiunile economice in regiune.
"Raportul FMI atrage atentia cu privire la persistenta presiunilor inflationiste la un nivel ridicat (maximul ultimelor decenii), data fiind suprapunerea socurilor din sfera ofertei si climatul tensionat din piata fortei de munca. In acest context, analiza FMI identifica riscul ca asteptarile cu privire la dinamica preturilor de consum pe termen mediu sa nu mai fie ancorate in jurul nivelului tintit de bancile centrale. Totodata, exista riscul ca in economiile emergente si in dezvoltare nivelul ridicat al presiunilor inflationiste sa determine instabilitate sociala", subliniaza o analiza a Bancii Transilvania asupra datelor din raportul FMI.
 
Impact economic major al evenimentelor din Ucraina
FMI mentioneaza evenimentele din Ucraina si consecintele acestora, inclusiv la nivelul cotatiilor internationale la materii prime, distorsiunilor din sfera lanturilor mondiale de productie, gradului de incertitudine si perceptiei de risc pe pietele financiare internationale.
De asemenea, analiza elaborata de expertii FMI subliniaza si procesul de normalizare a politicii monetare, cu impact la nivelul costurilor de finantare in economie, dar si pentru stabilitatea financiara. Totodata, raportul FMI atrage atentia cu privire la faptul ca rata de vaccinare se mentine la un nivel inca scazut la nivel mondial, mai ales in contextul riscului de aparitie a unor noi mutatii. Nu in ultimul rand, expertii FMI avertizeaza cu privire la faptul ca tensiunile geopolitice vor afecta cadrul guvernantei relatiilor economice internationale de dupa Al Doilea Razboi Mondial, inclusiv din perspectiva cresterii gradului de polarizare la nivel mondial (cu implicatii pentru cooperarea economica internationala si pentru dinamica prosperitatii pe termen lung).
Date fiind aspectele de mai sus Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere previziunile pentru dinamica anuala a economiei mondiale in 2022 (cu 0,8 puncte procentuale an/an la 3,6%) si in 2023 (cu 0,2 puncte procentuale an/an la 3,6%). In scenariul central actualizat PIB-ul tarilor dezvoltate ar putea creste cu ritmuri anuale de 3,3% in 2022, respectiv 2,4% in 2023 (revizuire in jos cu 0,6 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale).
"Pentru economiile din tarile emergente si in dezvoltare FMI previzioneaza majorare cu dinamici anuale de 3,8% in 2022 si 4,4% in 2023 (revizuire in jos cu un punct procentual, respectiv cu 0,3 puncte procentuale). Pentru comertul international expertii FMI previzioneaza majorare cu dinamici anuale in decelerare de la 10,1% in 2021 la 5,0% in 2022, respectiv 4,4% in 2023. Nu in ultimul rand, FMI a revizuit si previziunile pentru dinamica anuala a preturilor de consum – noile prognoze indica premise de crestere cu rate anuale 5,7% in 2022 si 2,5% in 2023 in tarile dezvoltate, respectiv de 8,7% in 2022 si 6,5% in 2023 la nivelul economiilor emergente si in dezvoltare, mai subliniaza analistii Bancii Transilvania.
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
viarom
quadratum
Ubitech
strabag nivel 1
concelex
ERBASU CONSTRUCT
ness project
rigips
CDS
noark
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
siniat
leviatan
EDIT-Structural
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander