Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Decembrie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Finantarea constructiei de autostrazi, de preferat din fonduri UE
GUVERN: Finantarea constructiei de autostrazi, de preferat din fonduri UE
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 23 Ian 2020 21:22
La data de 23 ianuarie a.c., a avut loc intalnirea premierului Ludovic Orban cu investitorii germani din Romania, in cadrul unei reuniuni organizate de Camera de Comert Romano-Germana (AHK Romania). La sediul acestei organizatii, prim-ministrul Guvernului Romaniei a sustinut o serie de declaratii, in fata mass-media, cu privire la diversele probleme aflate in atentia publicului, in aceste zile, dupa cum informeaza un comunicat al Executivului.
Intrebat daca autostrada Iasi - Targu Mures poate fi construita din fonduri europene (in conditiile in care au aparut informatii potrivit carora aceasta nu s-ar afla pe lista proiectelor finantate din urmatorul buget european), premierul Ludovic Orban a raspuns ca, de fapt, „nimeni nu poate sti astazi cati bani vom avea din fonduri europene pentru infrastructura de transport si care este lista proiectelor ce vor fi finantate din fondurile europene alocate de Uniunea Europeana in exercitiul financiar multianual 2021-2027”.
„Pentru noi, toate sunt importante: autostrada Unirea, ca si autostrada Sibiu-Pitesti, ca si autostrada de centura a Bucurestiului, ca si finalizarea tronsoanelor ramase pe Lugoj - Deva, pe Sebes - Turda, deci, repet, autostrada Unirii reprezinta o prioritate, ea este inclusa in Masterplanul General de Transport, avem o baza de negociere si noi vom sustine finantarea tronsoanelor de autostrada de pe autostrada Unirii din fonduri europene. Astfel, cred ca avem argumente suficient de serioase pentru a putea obtine finantarea de la UE pentru aceasta autostrada. De altfel, mai mult decat atat, suntem interesati de a obtine finantari si pentru legatura intre Targu Mures si Bors, pentru ca sa asiguram legarea Moldovei de infrastructura de transport europeana, de infrastructura de autostrazi, pentru ca degeaba ducem autostrada pana la Targu Mures, daca nu ducem autostrada pana la granita de vest a tarii”, a adaugat Ludovic Orban.
In ceea ce priveste invitatia primita de Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, de a da explicatii in fata presedintelui Comisiei de Finante, de la Senat, despre imprumuturile pe care le-a facut si le va face la ministerul de resort, premierul a subliniat ca aceasta este cea mai potrivita ocazie pentru ca „ministrul Finantelor sa poata sa prezinte calitatea net superioara a procedurilor si modului de prezentare, care, de altfel, au dus la contractarea unor imprumuturi mult mai favorabile Romaniei decat imprumuturile contractate de fostele guverne”.
In ceea ce priveste companiile cu capital de stat, intrucat s-a pus problema ca entitatile care mai primesc subventii si inregistreaza pierderi sa fie ori desfiintate, ori privatizate (cum este de pilda cazul CFR Calatori), prim-ministrul Guvernului Romaniei a prezentat viziunea Guvernului cu privire la acest subiect.
„Viziunea noastra este sa asiguram un management performant, pentru toate companiile statului. Astfel, vom aplica Legea 111, insa, deocamdata, suntem intr-o situatie in care trebuie sa numim niste manageri, pentru ca inlocuim niste manageri care au facut contraperformanta; acolo unde companiile merg bine, managementul este pastrat, de pilda, la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, acestea sunt companii care au profit, care sunt bine conduse. Acolo unde a existat contraperformanta, evident ca am demis managerii si am pus manageri care sa imbunatateasca substantial activitatea companiilor. Vom face procedura de selectie conform Legii 111, astfel incat sa asiguram un management de calitate, pentru ca management de calitate poate sa asigure performanta foarte multor companii de stat care astazi au pierderi din cauza faptului ca au fost conduse de politruci care habar n-au de economie si care au generat costuri, pierderi pe piata sau au avut un management defectuos. De asemenea, se pot aplica si altfel de masuri. In ceea ce priveste TAROM, de pilda, suntem in procedura de notificare si de obtinere a acordului din partea Comisiei Europene pentru acordarea unui ajutor de salvare, care sa fie insotit de un ajutor de restructurare, care sa oblige la punerea in practica a unui plan de restructurare care sa elimine pierderile, sa diminueze costurile, sa permita companiei sa-si valorifice la maximum toate oportunitatile de business pe care le are, astfel incat sa aducem compania TAROM pe profit”, a explicat premierul. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19VideoConfAC-iulelmas_1octAUTODESKALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
hilti

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
AICPS_30
AHK 2018
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere