GUVERNUL pregateste sanctiuni pentru “contestatorii de profesie” ai licitatiilor |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 30 Ian 2020 09:17 |
Guvernul pregateste o Ordonanta de Urgenta prin sa reintroduca obligativitatea de plata a unei taxe de timbru in cazul companiilor care contesta licitatiile publice organizate pentru atribuirea proiectelor finantate din fonduri europene, pentru a simplifica si grabi procedura. Potrivit vicepremierului Raluca Turcan, noua lege va prevedea plata unei sume - taxa de timbru - care va trebui achitata de o companie pentru a contesta in instanta un proiect public. Totodata, oficialul avertizeaza ca "contestatorii de profesie" vor fi sanctionati.
"Pe partea de achizitii publice lucram acum la un proiect - si probabil ca in doua saptamani vom iesi cu el - de simplificare a procedurii achizitiilor publice si, mai mult decat atat, pe partea de fonduri europene urmeaza sa iesim cu o Ordonanta de Urgenta pentru a aduce completurile specializate pe procesele care blocheaza in momentul de fata proiecte de infrastructura pe fonduri europene, ca sa putem obtine solutiile mai repede. Se judeca in regim de urgenta, exista si sanctiuni daca sunt contestatari de profesie. Gandim inclusiv o taxa de timbru pentru cei care vor sa conteste, astfel incat atunci cand contesti un proiect ai garantia ca acolo, intr-adevar, sunt niste probleme", a declarat Raluca Turcan la B1 TV.
Taxa de timbru pentru companiile care contesta licitatiile a mai fost introdusa in anul 2018, prin OUG nr. 45/2018, insa s-a renuntat la aplicarea acesteia, ca urmare a presiunilor Comisiei Europene, care insista pentru un acces liber si fara blocaje la achizitiile publice.
In perioada in care cautiunea a fost aplicata, numarul contestatiilor a scazut considerabil. Potrivit datelor Companiei Nationale de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in anul 2018 autoritatea a inregistrat 3.642 de contestatii la licitatiile publice, in scadere cu 23,84% fata de nivelul din 2017 (cand s-au inregistrat 4.782 de contestatii), reducere motivata de CNSC de faptul ca in luna iunie 2018 s-a adoptat OUG nr. 45/2018, care a reglementat obligavitatea constituirii cautiunii raportata la valoarea estimata/ stabilita a contractelor, ca si conditie de admisibilitate a formularii contestatiei, si a abrogat prevederile referitoare la notificarea prealabila.
|