Guvernul va crea un fond de solidaritate pentru compensarea facturilor la energie |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 31 Aug 2022 11:49 |
Vicepresedintele PSD Mihai Tudose a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca noua ordonanta care va reglementa piata energiei vizeaza introducerea unei taxe de solidaritate, pe care o vor plati companiile din domeniul energiei si care va fi folosita de stat pentru acoperirea cheltuielilor legate de compensarea facturilor.
"Principiile la care am convenit pe pachetul de energie vor fi prinse in ordonanta ce va trece in prima sedinta de guvern, maine sau poimane, pentru ca, asa cum am promis, pana pe 1 septembrie, vom avea o ordonanta de guvern noua in ceea ce priveste reglementarea pietei energiei. Elementele de noutate sunt urmatoarele: apare notiunea de pret de referinta, calculat in functie de o formula complicata, care are ca baza pretul de achizitie, recunoasterea unor investitii si o cota de profit. Ceea ce depaseste acest pret de referinta, la vanzare, va intra intr-un fond de solidaritate, intr-un cont deschis la Ministerul de Finante, unde se va plati compensarea acordata consumatorului final, adica persoane fizice, persoane juridice. Un element de noutate aici este ca apare si contingentare la anumite cantitati, pentru ca incurajam si compensam, dar trebuie sa avem un punct de referinta si la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfarsit. De asemenea, tot ce inseamna parte sociala, spitale de stat sau private, camine de batrani de stat sau private, tot ce inseamna zona sociala va avea pret acoperit in totalitate, fara niciun fel de discutie", a declarat Tudose.
Potrivit lui Mihai Tudose, un element de noutate care va fi introdus prin aceasta ordonanta care va reglementa piata energiei il reprezinta implicarea mult mai activa a Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei, fiind prevazute amenzi pentru nerespectarea unor termene.
"Un alt element de noutate il reprezinta implicarea mult mai activa a Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei. Vor fi prevazute amenzi pentru nerespectarea unor termene. Astazi, cand stam de vorba, tot ce inseamna lant intre producator si consumatorul final are intarzieri de doua-patru-cinci luni la livrat documentele pentru decontare. Pe noua ordonanta vor fi niste termene foarte bine prevazute, de maxim o luna, cine nu se conformeaza va plati amenda. De asemenea, obligativitatea pentru cei din acest lant executie - furnizare de a-si inmagazina gaze, pentru ca vorbim de o ordonanta pe termen de un an, 1 septembrie - 31 august 2023, de a-si asigura rezerve, de a-si asigura stocuri, a face contracte cu cei care inmagazineaza, firme specializate in acest sens, fiindca nu este vorba doar de pretul energiei, ci si de continuitatea in aprovizionarea cu energie. Fata de ceea ce se intampla astazi, in care toata aceasta gaura intre furnizori si consumator intra in buzunarele unor firme care nu fac decat sa plimbe niste hartii - pentru ca nu i-ati vazut cu galetusa cu curent in spate alergand dupa clienti pe camp - si este platita de stat cu sume imense, va fi recuperata tot de la ei din acele profituri nejustificate, dar este o taxa de solidaritate, fiindca trebuie sa fim solidari cu poporul roman si cu economia lui", a mai spus Tudose.
|