Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Constructiile au contribuit cu 0,4% la cresterea PIB
INS: Constructiile au contribuit cu 0,4% la cresterea PIB
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 17 Oct 2017 10:40
Potrivit informatiilor publicate la data de 13 octombrie a.c. de expertii Institutului National de Statistica (INS), rezulta ca, in anul 2015, Produsul Intern Brut - PIB al Romaniei a fost, in termeni reali, mai mare cu 4% fata de 2014, iar pentru 2016 se estimeaza in continuare ca sporirea PIB s-a plasat la 4,8%. Astfel, INS anunta ca PIB estimat pentru 2015 a fost de 712.658,5 milioane de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4% fata  de 2014. Trebuie precizat faptul ca, in acest moment, datele evaluate reprezinta varianta definitiva, tinand cont mai ales de modificarea anumitor contributii ale diverselor categorii de resurse si utilizari, reliefate intre estimarea semi-definitiva si cea actuala, cu o majorare de +0,2 puncte procentuale intre cele doua estimari. Expertii INS explica si faptul ca anumite diferente fundamentale din acest punct de vedere s-au consemnat, pentru anul 2015, in agricultura, silvicultura si pescuit, de la ‐0,6% la ‐0,5%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +0,7 puncte procentuale (de la 88,2% la 88,9%); industrie, de la +1,4% la +1,5%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +0,4 puncte procentuale (de la 105,4% la 105,8%); intermedieri financiare si asigurari, de la 0% la -0,3%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu -8,4 puncte procentuale (de la 99% la 90,6%); activitati profesionale, stiintifice si tehnice, de la 0% la +0,1%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +1,6 puncte procentuale (de la 100,8% la 102,4%) si activitati de spectacole, culturale si recreative, de la +0,1% la +0,2%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +4,4 puncte procentuale (de la 103,9% la 108,3%).
Aport mai bun al constructiilor la formarea PIB
In ceea ce priveste structura PIB pe categorii de resurse si utilizari, in anul 2015 realizarile definitive ale sectorului de constructii au fost de 41.841,1 milioane de lei preturi curente, ceea ce continua sa pozitioneze bransa pe o pozitie deficitara ca importanta economica, in urma unor sectoare care erau mai putin relevante inainte de declansarea recesiunii, astfel incat industria si comertul raman principalele motoare reale ale economiei. Noua valoare anuntata de INS reprezinta 106,9% ca indici de volum al activitatii, comparativ cu 2014, ceea ce indica o usoara imbunatatire a situatiei de ansamblu, iar ca indice de pret s-a constatat o scadere de 6% fata de anul anterior (respectiv, 94%). Situatia este complet nesatisfacatoare in comparatie cu indicii de volum ai altor ramuri economice, descrisi in comunicatul INS, ceea ce nu este deloc surprinzator daca se tine cont de faptul ca piata nationala de constructii a fost relativ subfinantata in ultimii ani.
Un alt aspect relevant il constituie contributia pietei de constructii la formarea PIB, evaluata la 5,9% in anul 2015, iar contributia efectiva la cresterea PIB a ramas pozitiva (+0,4%), ceea ce - de fapt - reprezinta un progres in ceea ce priveste dezvoltarea economica, mai ales ca, prin comparatie, alte ramuri relevante (cum ar fi agricultura, intermedierile financiare sau administratia publica) au avut un aport negativ la cresterea PIB, respectiv de -0,5% pentru agricultura, -0,3 pentru intermedierile financiare si -1,3% in cazul celei de-a treia categorii de resurse mentionata anterior. Pe categorii de utilizari, modificarile contributiei la cresterea PIB au fost generate de majorarea cheltuielii pentru consum final individual al administratiilor publice (cu un aport pozitiv mai mare cu un punct procentual), dar si de (in sens negativ) consumul final colectiv efectiv mai redus al acelorasi administratii publice (cu aport de -0,2%), formarea bruta de capital fix (ce si-a diminuat volumul de activitate cu -0,9 puncte procentuale) si exportul net deficitar de bunuri si servicii (cu o contributie de -1,4% la cresterea PIB). Dupa cum se poate observa la o analiza succinta, datele INS confirma intr-o oarecare masura estimarile specialistilor din bransa de constructii - care invoca lipsa lucrarilor cu valoare sporita - si indica faptul ca, din punct de vedere al realizarilor efective, ultimii doi ani au marcat o perioada dificila pentru firmele din domeniu. In final, oficialii INS mai anunta ca datele semidefinitive referitoare la Produsul Intern Brut aferent anului 2016, elaborate in conformitate cu exigentele Uniunii Europene, vor fi disponibile in luna decembrie a.c. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro, iar pentru descarcarea datelor-sursa definitive, aferente anului 2015, click aici!
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTETotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
theda mar
quadratum
Acvatot 2019
GEWISS
SIGM
EDIT-Structural
CDS
concelex
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
strabag nivel 1
konsent
ELECTROGRUP
leviatan
DRS
SSAB
AED
rigips
noark
EURO BUILD
VEGO
Arduro
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<