Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Crestere de 2,7% a PIB in primele trei trimestre
INS: Crestere de 2,7% a PIB in primele trei trimestre
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 14 Nov 2013 17:50
Infirmand estimarile initiale ale majoritatii analistilor economici, informatiile date publicitatii de expertii Institutului National de Statistica (INS), corelate cu ale biroului european Eurostat, arata ca in trimestrul al treilea din 2013 Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-a majorat in termeni reali cu 1,6% fata de precedentele trei luni (ca serie ajustata sezonier). “Acestea reprezinta primele estimari "semnal" (flash) cu privire la evolutia PIB in iulie-septembrie 2013, indicand, de asemenea, o sporire de 4,1% a PIB (tot in termeni reali), comparativ cu cele trei luni similare ale anului anterior, datele fiind calculate atat ca serie bruta, cat si pe cea ajustata sezonier. Astfel, in primele trei trimestre din 2013 sporirea a fost de 2,7%, ceea ce exclude reintrarea tarii noastre in recesiune tehnica. Precizam faptul ca varianta provizorie (1), referitoare la evolutia PIB in cel de-al treilea trimestru al anului in curs, va fi disponibila in luna decembrie a.c., estimarile «semnal» fiind publicate trimestrial, inca din anul 2009, in vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene", se precizeaza intr-un comunicat al INS. Cu putin timp inainte de anuntul institutului de statistica, analistii ING Bank explicau, intr-un comunicat, ca "este posibil ca PIB sa fi crescut cu 1% in trimestrul al treilea din 2013, in termeni trimestriali ajustati sezonier, usor mai bine decat consensul pietei (n.r. – opiniile unanime ale celor mai multi analisti), de +0,8%. Totusi, accelerarea de la cresterea de 0,5% din trimestrul al doilea 2013 este cel mai probabil condusa de sectorul agricol, iar detaliile se vor afla pe data de 4 decembrie. Totusi, cifrele recente din sectorul industrial sugereaza ca exista unele sanse ca expansiunea economica sa fi fost chiar mai puternica".
Tara noastra se situeaza in topul majorarii PIB din Uniunea Europeana
Desi economia nationala ramane conectata la situatia continentala, performantele acesteia au fost superioare celorlalte 28 de state membre, tara noastra situandu-se pe prima pozitie atat in topul secvential, cat si in cel anual. Biroul Eurostat sustine astfel ca “ âRomania a inregistrat in trimestrul al treilea cea mai solida rata crestere economica din Uniunea Europeana, de 1,6%, fiind urmata de Letonia, cu 1,2%. Pe baze anuale, sporirea economiei romanesti a fost de 4,1%, Letonia clasandu-se pe locul secund si din acest punct de vedere, cu +3,9%. In acelasi timp, economia zonei euro (UE-17) a incetinit la o rata de expansiune de numai 0,1%, dupa ce a iesit in trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungita. PIB consemnat in UE-17 a crescut cu 0,1% in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, dar a scazut cu 0,4% raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut. In UE-28, Produsul Intern Brut s-a majorat cu 0,2% fata de trimestrul anterior, iar rata anualizata de crestere economica a fost de 0,1%. In Germania, trendul ascendent a incetinit la 0,3% in trimestrul al treilea (fata de cel anterior), pe fondul stagnarii exporturilor si avansului modest al cererii interne. In Franta, perioada analizata a adus o contractie a PIB cu 0,1%, dupa ce aceasta tara a avut rezultate pozitive in intervalul aprilie-iunie. Economia Italiei a regresat, de asemenea, cu 0,1%, marcand cel de-al noualea trimestru consecutiv de recesiune, insa Spania, cu o crestere modesta de 0,1%, este posibil sa puna capat scaderii economice (din punct de vedere statistic), daca va inregistra un spor secvential si in trimestrul al patrulea. In Marea Britanie, rata de crestere s-a accelerat de la 0,7% la 0,8%, iulie-septembrie a.c. constituind al treilea trimestru consecutiv de majorare sustinuta. Dintre statele Europei Centrale si de Est, PIB al Poloniei s-a majorat cu 0,6% in trimestrul al treilea (pe baze secventiale), Ungaria a raportat o crestere economica de 0,8%, Bulgaria – de 0,6%, iar Slovacia – de 0,2%, insa PIB al Cehiei s-a contractat cu 0,5%. In cazul Romaniei, datele secventiale din perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2012 si 30 septembrie 2013 arata, pentru fiecare trimestru, astfel: +1,1% (in trimestrul al patrulea din 2012), +0,6%, +0,8% si +1,6%, iar in cazul dinamicii anualizate se remarca niveluri de: +0,8%, +2,3%, +1,6% si +4,1%. Dintre alte tari evidentiate in raportul Eurostat, Cehia, Estonia, Irlanda, Grecia (exceptata de la raportare), Spania, Franta, Italia, Cipru si Slovenia se confrunta cu o criza economica mai mult sau mai putin ampla.    
***
Potrivit precizarilor metodologice ale INS, similare celor ale Eurostat, estimarile "semnal" ale Produsului Intern Brut trimestrial ofera o imagine operativa si consistenta a evolutiei economiei si se afla in concordanta cu conceptele contabilitatii nationale, fiind produse si publicate cat mai rapid posibil dupa incheierea trimestrului de referinta. Totusi, acestea au la baza un set incomplet de informatii comparativ cu conturile nationale trimestriale provizorii. Estimarile "semnal" sunt, in general, mai putin precise decat cele provizorii, dar se urmareste ca pierderea in precizie sa fie redusa la un nivel cat mai scazut. Ca sfera de cuprindere, numarul variabilelor acoperite de estimarile "semnal" este limitat. Practic, estimarile "semnal" au la baza un set limitat de date si, adesea, unele informatii furnizate de anchetele statistice sau de sursele administrative nu sunt disponibile. In ceea ce priveste metoda de estimare, in functie de sursele de date disponibile, se poate utiliza metoda directa (prin utilizarea datelor existente si a estimarilor pentru cele nedisponibile) sau metoda indirecta (prin utilizarea tehnicilor de regresie). Estimarile "semnal" ale PIB trimestrial in conturile nationale romanesti se realizeaza prin aplicarea metodei directe, avand in vedere existenta surselor de date infra-anuale, in special a anchetelor statistice care ofera informatii ce permit estimarea Produsului Intern Brut trimestrial (PIBT) la pretul pietei prin metoda de productie. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhiltiRAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
EURO BUILD
SIGM
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
concelex
VEGO
SSAB
DRS
leviatan
konsent
noark
strabag nivel 1
BogArt
rigips
Arduro
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
AED
quadratum
ELECTROGRUP
theda mar
CDS
GEWISS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<