Agenda Constructiilor
Duminica, 29 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Piata de constructii contribuie cu 3,3% la formarea PIB
INS: Piata de constructii contribuie cu 3,3% la formarea PIB
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 07 Iun 2017 19:52
Produsul Intern Brut - PIB al Romaniei, estimat pentru primul trimestru al anului in curs si evaluat ca serie bruta, a fost de 159.665,7 milioane de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 5,7% fata de acelasi interval din 2016. Aceste date, evaluate si recalculate, reprezinta prima varianta a celor provizorii, dupa anuntarea estimarilor semnal ("flash"), in conformitate cu exigentele Uniunii Europene. Totodata, potrivit informatiilor atestate de INS, pentru seria ajustata sezonier (unde s-a consemnat un salt pe baze anuale de +5,6%, pana la 199.894,2 milioane de lei preturi curente) nu s-au constatat modificari, revizuirea estimarilor pentru trimestrul intai din 2017, fata de varianta „semnal” publicata anterior fiind nesemnificativa. De aceea, dupa cum se arata si cu prilejul estimarii precedente, tara noastra a inregistrat cel mai mare ritm de majorare economica din UE. „La cresterea din ianuarie-martie 2017 a PIB, fata de acelasi trimestru din 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei (cu exceptia agriculturii, silviculturii si pescuitului, ramurii de constructii si sectorului de intermedieri financiare/asigurari, domenii ce au stagnat), respectiv industria (cu +1,5%), avand o pondere de 23,1% la formarea PIB si care a inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 6,7%, comertul cu ridicata si amanuntul, cu un salt de +1,4%, ceea ce a insemnat o pondere de 19,5% la formarea PIB, pe fondul cresterii in volum a activitatii cu +7,3%, precum si informatiile/ comunicatiile (+0,9%), cu o pondere mai redusa, de 6,2% la formarea PIB, dar care au inregistrat o majorare de +15,3% a activitatii. De asemenea, s-au evidentiat si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (+0,5%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 9,1%. In acelasi timp, impozitele nete pe produs (+0,6%) au avut o pondere de 9,2% la formarea PIB. In ceea ce priveste domeniul constructiilor, acesta are, insa, un aport de 3,3% la formarea PIB, cu o contributie nula la cresterea acestuia (0%), situandu-se pe un loc similar celui al agriculturii si intermedierilor financiare/asigurarilor, din acest ultim punct de vedere. Astfel, domeniul constructiilor continua momentan sa fie devansat la acest capitol de o serie de categorii de resurse pentru PIB - si anume administratia publica - sectorul bugetar (cu o cota specifica de 13,4% la formarea PIB, dar cu o contributie pozitiva de +0,3% la cresterea acestuia), precum si de alte activitati economice”, se arata intr-un comunicat al INS.
Dupa cum s-a precizat anterior, datele trimestriale indica faptul ca, in primul trimestru din 2017, PIB ca serie bruta a fost de 159.665,7 milioane de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 5,7% fata de trimestrul similar din 2016, iar ca serie ajustata sezonier acesta a insumat 199.894,2 milioane de lei preturi curente, fiind mai mare - tot in termeni reali - cu 1,7% pe baze secventiale (respectiv, in raport cu octombrie-decembrie 2016) si cu 5,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2016. Analizand contributia categoriilor de resurse si de utilizari la modificarea Produsului Intern Brut, se observa, astfel, ca sectorul de constructii a avut un aport de 3,3% la formarea PIB din trimestrul intai din 2017, respectiv de 0% la cresterea PIB. Ca serie bruta, realizarile din constructii au fost de 5.247,9 milioane de lei preturi curente (mai putin ca in ianuarie-martie 2016), reprezentand 3,29% din cele 159.665,7 milioane de lei preturi curente, iar pe seria ajustata indicatorul respectiv s-a plasat la 12.298,3 milioane de lei preturi curente (comparativ cu 12.789,7 milioane de lei preturi curente in primul trimestru din 2016) sau 6,15% din totalul de 199.894,2 milioane de lei preturi curente. Insa, comparativ cu trimestrul intai din 2016, aceeasi perioada a anului in curs a adus fluctuatii pentru ramura de constructii, deoarece pe seria bruta rezultatele au insemnat 99,4% ca indici de volum si 115,9% ca indici de pret. In conformitate cu seria ajustata - si in comparatie cu trimestrul al patrulea din 2016 - in perioada ianuarie-martie 2017 s-au consemnat ponderi de 98,4% si 106,1%, ceea ce inseamna o depreciere minora doar pentru prima componenta.   
Trendul ascendent este relativ improbabil la nivelul anului in curs
De vreme ce piata de constructii a reinceput sa se confrunte cu probleme deosebite (gen recesiunea tehnica in care se afla momentan), o ascensiune pe termen scurt - si de aceasta data pe baze sustenabile - in sectorul respectiv de activitate este tot mai improbabila. Insa, inclusiv ca urmare a finalizarii unor tensiuni de natura politico-sociala, se asteapta ca - din al doilea trimestru a.c. - dinamica sa fie superioara fata de perioada similara din 2016, pe fondul unei perioade relativ propice de initiere a unor proiecte (inclusiv pe fondul unui factor sezonier ce permite executia lucrarilor specifice in multe zone ale tarii), iar atitudinea managerilor din bransa, descrisa in cadrul celui mai recent studiu de conjunctura elaborat de INS, sustine momentan aceasta supozitie. Comentand succint datele prezentate, expertii INS au mai aratat ca „din punctul de vedere al utilizarii PIB, majorarea din intervalul analizat s-a datorat in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum a sporit cu +7,4%, contribuind cu 4,8% la cresterea PIB, precum si variatiei stocurilor, cu o contributie pozitiva la cresterea PIB, de +1,1%, ca o consecinta a cresterii importante a stocurilor din economie. Totusi, o contributie negativa la cresterea PIB (-3,4%) au avut-o formarea bruta de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului sau cu 0,7% si exportul net, ca o consecinta a cresterii usor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii, comparativ cu cel al exporturilor de bunuri si servicii (+0,09 puncte procentuale)”. Dupa cum se poate observa, ca o concluzie succinta, sectorul de constructii a revenit la o contributie nula in ceea ce priveste dezvoltarea economica a tarii noastre, desi, spre deosebire de momentul de maxima intensitate a recesiunii si chiar dupa aceea, a avut in trecut un aport mediu de 0,2% la cresterea PIB, iar anul trecut acest indicator a fost de 0,1%. In plan general, specialistii INS mai arata ca „seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s‐a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul intai din 2017, fata de varianta «semnal» publicata in luna mai a.c., fiind nesemnificativa”. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial, ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
Arduro
Acvatot 2019
SIGM
concelex
DRS
rigips
AED
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
noark
VEGO
MAKITA
EURO BUILD
Ubitech
GEWISS
CDS
strabag nivel 1
konsent
ELECTROGRUP
quadratum
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<