Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Sectorul de constructii are un aport de 0,1% la cresterea PIB
INS: Sectorul de constructii are un aport de 0,1% la cresterea PIB
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 07 Apr 2017 16:25
Potrivit informatiilor publicate la data de 7 aprilie a.c. de expertii Institutului National de Statistica (INS) - si modificate conform unei proceduri de revizuire prin integrarea informatiilor statistice, financiar-bancare si administrative devenite disponibile sau care au fost rectificate dupa publicarea primelor estimari provizorii - au rezultat anumite diferente referitoare la cresterea economica propriu-zisa si la cuantumul PIB, acestea fiind, totusi, nesemnificative. Astfel, INS anunta ca Produsul Intern Brut - PIB al Romaniei, estimat pentru trimestrul al patrulea din 2016 si evaluat ca serie ajustata sezonier, a fost de 195.491,8 milioane de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul al treilea al anului trecut si cu 4,9% fata de trimestrul al patrulea din 2015. In acelasi timp, ca serie bruta, PIB aferent intervalului octombrie-decembrie 2016 a fost prognozat la 228.890,4 milioane de lei preturi curente, mai mare - in termeni reali - cu 4,8% fata de trimestrul similar din 2015. Totodata, pentru anul 2016, PIB a totalizat, ca serie bruta, 761.437,6 milioane de lei preturi curente (+4,8% comparativ cu ianuarie-decembrie 2015), diferentele in raport cu prima varianta provizorie fiind de 2,246 miliarde lei preturi curente (tot la seria bruta). Trebuie precizat faptul ca, in acest moment, datele evaluate reprezinta cea de-a doua varianta a celor provizorii, tinand cont mai ales de modificarea anumitor contributii la cresterea PIB, reliefate intre cele doua estimari. Expertii INS explica si faptul ca, in anul 2016, nu s-au remarcat diferente fundamentale, din punctul de vedere al contributiei pe categorii de resurse la modificarea PIB, desi volumul impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 0,2 puncte procentuale. Totusi, volumul valorii adaugate brute totale a ramas acelasi, iar pe ramuri de activitate s-au inregistrat modificari mai importante, care s-au consemnat la activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+0,4 puncte procentuale) si in informatii si comunicatii (-0,4 puncte procentuale).
Contributia constructiilor la formarea si cresterea PIB a ramas aceeasi
In ceea ce priveste structura PIB pe categorii de resurse si utilizari (ca serie bruta), in cel de-al patrulea trimestru din 2016 realizarile sectorului de constructii au fost de 24.250 milioane de lei preturi curente, ceea ce plaseaza bransa pe o pozitie mai buna ca importanta economica, inaintea unor sectoare care devenisera ceva mai relevante dupa declansarea recesiunii, precum informatiile si comunicatiile, activitatile profesionale stiintifice si tehnice, tranzactiile imobiliare si chiar administratia publica, dar, totusi, industria si comertul raman momentan principalele motoare reale de sustinere a economiei. Practic, ca realizari, piata de constructii a devansat, in al patrulea trimestru al anului trecut, multiple domenii, plasandu-se la acest capitol inainte de informatii si comunicatii, intermedieri financiare si asigurari, respectiv de activitatile de spectacole, culturale si recreative, precum si de alte activitati economice, cum ar fi agricultura, astfel incat a fost devansata doar de industrie si comert. Noua valoare anuntata de INS reprezinta, insa, 99,9% ca indici de volum al activitatii, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2015, ceea ce indica deocamdata un nivel relativ bun, din acest punct de vedere, iar ca indice de pret s-a constatat o majorare de 5% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Situatia este relativ satisfacatoare in comparatie cu indicii de volum ai altor ramuri economice, descrisi in comunicatul INS, insa trebuie sa se tina cont de faptul ca piata nationala de constructii ramane, in prezent, finantata intr-un ritm ceva mai lent si, de altfel, se afla in recesiune tehnica (statistica). Practic, scaderea ca volum, de -0,1%, a fost devansata doar de cea din agricultura (-16,7%), toate celelalte ramuri economice raportand majorari din acest punct de vedere.
Pentru seria ajustata sezonier, pe piata de constructii, cel de-al patrulea trimestru din 2016 a adus, insa, realizari de 11.700,9 milioane de lei preturi curente, reprezentand 100,5% ca volum in raport cu trimestrul al treilea din acelasi an si 101,8% ca indici de pret fata de iulie-septembrie 2016. De asemenea, in 2016, ca serie bruta, realizarile din constructii s-au plasat la 45.783 milioane de lei preturi curente, ceea ce a insemnat o cota de 101,8% ca indici de volum si 109,1% in ceea ce priveste indicii de pret, comparativ cu 2015. In acest caz, totusi, ca realizari, piata de constructii a fost depasita (evident) de industrie si comert, dar si de tranzactiile imobiliare, respectiv de activitatile profesionale, stiintifice si tehnice sau de administratia publica, surclasand, in schimb, alte ramuri economice, precum activitatile de spectacole, intermedierile financiare, informatiile si comunicatiile, respectiv agricultura.
Un alt aspect relevant pentru perioada de referinta a anului 2016 il constituie contributia pietei de constructii la formarea PIB, evaluata la 6% (nerectificata fata de cota corespunzatoare variantei provizorii 1), iar contributia efectiva la cresterea PIB a continuat sa fie pozitiva (+0,1% pentru ambele variante provizorii 1 si 2), ceea ce - de fapt - reprezinta o situatie optimizata si un impuls in ceea ce priveste dezvoltarea economica, desi, prin comparatie, alte ramuri relevante (comertul si industria) au avut un aport pozitiv relativ semnificativ la cresterea PIB, respectiv de +0,4% pentru industrie si +1,9% in cazul comertului.
„Pe categorii de resurse, comparativ cu varianta provizorie 1, dinamica PIB nu s-a modificat in 2016, intrucat volumul valorii adaugate brute totale s-a mentinut in aceiasi parametri. Totusi, volumul impozitelor nete pe produs s‐a diminuat cu 0,2 puncte procentuale. Din punctul de vedere al utilizarii PIB, tot pentru anul 2016, anumite modificari ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: consumul final individual efectiv al gospodariilor populatiei, de la +4,5% la +5%, ca urmare a majorarii volumului sau de la 106,7% la 107,3%, formarea bruta de capital fix, de la 0% la -0,8%, ca urmare a reducerii volumului sau de la 100% la 96,7%, importul de bunuri si servicii, de la +3,9% la +4,1%, ca urmare a cresterii volumului sau de la 109,3% la 109,8% si exportul de bunuri si servicii, de la +3,1% la +3,4%, ca urmare a cresterii volumului sau de la 107,6% la 108,3%”, se mai arata in comunicatul INS.
Dupa cum se poate observa la o analiza succinta, datele INS confirma intr-o oarecare masura estimarile specialistilor din bransa de constructii - care sustin si in continuare ca (re)initierea unor lucrari cu valoare sporita se lasa asteptata - si indica faptul ca, din punct de vedere al realizarilor efective, doar 2015 a reprezentat o perioada relativ propice pentru firmele din domeniu, dupa care, eventual, s-a remarcat o perioada de stabilizare (desi, formal, situatia de ansamblu certifica o recesiune statistica), inclusiv ca urmare a impactului dat de factorul sezonier sau de cel politico-social. In final, oficialii INS mai anunta ca estimarile „semnal” referitoare la Produsul Intern Brut aferent primului trimestru din 2017, elaborate in conformitate cu exigentele Uniunii Europene, vor fi disponibile in luna mai a.c.
***
In consecinta, sintetizand informatiile INS, in al doilea set de date provizorii, valorile trimestriale ale PIB din 2016 au fost revizuite, pe seria bruta, in urcare cu 281,5 milioane de lei pentru trimestrul I, cu 119,1 milioane de lei pentru trimestrul al II-lea, cu 96,1 milioane de lei pentru trimestrul al III-lea si cu 1,75 miliarde lei pentru trimestrul al IV-lea, valoarea PIB pentru intregul an 2016 fiind, astfel, majorata cu 2,246 miliarde lei, la 761,47 miliarde lei. In 2015, valoarea PIB a fost de 711,1 miliarde lei (circa 160 miliarde euro), dupa cum au indicat datele semidefinitive ale INS, astfel ca valoarea PIB a crescut in 2016 cu peste 50 miliarde lei sau cu 7% in termeni nominali. Tot in serie bruta, PIB al Romaniei a urcat cu 4,8% in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,3% in trimestrul al treilea, de 6% in trimestrul al doilea si de 4,3% in primul trimestru al anului trecut. Singura revizuire a fost la rata de crestere din trimestrul al patrulea, de la 4,7% la 4,8%, iar economia a fost sustinuta anul trecut in principal de consum, asa cum estimau toti analistii. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
noark
quadratum
Acvatot 2019
theda mar
concelex
viarom
rigips
siniat
ERBASU CONSTRUCT
ness project
CDS
leviatan
EDIT-Structural
MAKITA
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander