INS: Volumul lucrarilor de constructii s-a majorat cu 11,6% |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 11 Sep 2015 15:34 |
![]() In consecinta, daca se iau in considerare bazele de raportare anuale, in intervalul 1-31 iulie 2015 volumul lucrarilor de constructii a crescut cu +15,4% ca serie bruta (comparativ cu aceeasi perioada din 2014). In acelasi timp, pe seria indicilor ajustati cu numarul de zile lucratoare si in functie de factorul sezonier, prin metoda regresiva recomandata de regulamentele europene referitoare la indicatorii pe termen scurt, majorarea anuala s-a plasat la +15,2%. Totodata, in luna iulie 2015, s-a remarcat o situatie pozitiva in comparatie cu precedentele 30 de zile, de vreme ce sporirea pe baze de comparare secventiale – ca serie ajustata – a fost de +1,4%, desi pe seria bruta in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier s-a constatat un regres de -1,4%. In acelasi timp, in primele sapte luni a.c. (comparativ cu ianuarie-iulie 2014), volumul lucrarilor de constructii a crescut, pe total, cu +11,3% ca serie bruta sau cu +11,6% pentru seria ajustata.
Orice majorare de peste 10% este sustenabila
Dupa cum arata datele INS – si asa cum se preciza anterior, in perioada de referinta, constituita de luna iulie 2015, firmele specializate s-au confruntat cu mult mai putine dificultati din punct de vedere al portofoliului de contracte/ comenzi decat in cea de-a saptea luna a anului trecut, mai ales ca pragurile comparative au fost pozitive si, evident, superioare, intrucat au efectuat lucrari cu o cota ajustata de 115,2% din volumul specific lunii iulie 2014 (sau de 115,4% ca serie bruta), ceea ce inseamna ca premisele unei majorari substantiale sunt ceva mai apropiate din punct de vedere temporal. In acelasi timp, comparativ cu iunie 2015, cotele actualizate din cele 31 de zile analizate au fost de 101,4% (pe seria ajustata) si de 98,6% (pentru cea bruta). De asemenea, in cazul in care se ia in considerare activitatea din primele sapte luni a.c., indicii respectivi confirma cote procentuale de 111,6% (ca serie ajustata) si 111,3% (ca serie bruta), fata de acelasi interval al anului trecut.
Conform INS, in iulie 2015, volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata, a crescut cu +1,4% comparativ cu iunie a.c., majorare evidentiata mai ales la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+8,7%) si la procedurile ce presupun complexul de lucrari de reparatii capitale la constructii existente (+6,7%), in timp ce pentru constructiile noi s-a raportat un regres de -1,3%. Pe obiecte de constructii, in conformitate cu anumite estimari initiale (prezentate intr-o analiza anterioara), ce prevedeau continuarea unei ascensiuni sustenabile pe toate segmentele, a rezultat ca efortul dezvoltatorilor din segmentul imobilelor de locuinte a fost mult mai consistent in comparatie cu demersurile celor ce realizeaza cladiri nerezidentiale, intrucat s-au inregistrat cresteri secventiale, oarecum asteptate, la imobilele rezidentiale (+17,2%), respectiv pentru cladirile nerezidentiale si constructiile ingineresti (cu +1,1% fiecare), segmente in cadrul carora au fost constatate, de asemenea, majorari ale volumului lucrarilor, chiar daca intr-un ritm mai putin accentuat.
Pentru seria bruta, datele secventiale aferente lunii iulie 2015 indica, insa, un regres de -1,4%, evidentiat mai ales la operatiunile ce presupun intretinerea si reparatiile curente ale cladirilor (-3,3%), respectiv la procedurile de executie a constructiilor noi (-2,8%), dar lucrarile de reparatii capitale (+10,3%) au progresat ca volum, realitate ce s-a reflectat, insa, mai vizibil, in ceea ce priveste seria ajustata. Totodata, pe obiecte de constructii, ca serie bruta, a fost raportata o scadere la o singura componenta – si anume la constructiile ingineresti (-6%), marcate probabil de o depreciere a investitiilor specifice –, dar s-au remarcat cresteri la cladirile rezidentiale (+9,1%), precum si la imobilele nerezidentiale (+3,8%).
Dupa cum se arata anterior, in raport cu luna corespunzatoare a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii din iulie 2015 s-a majorat atat pe seria ajustata, cat si pe cea bruta, ceea ce indica o situatie mai buna a pietei de profil fata de anul anterior. In comunicatul INS se mai subliniaza ca, in comparatie cu aceeasi luna a anului precedent, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii s-a majorat in iulie 2015 in medie cu +15,4%, sporire reflectata cu precadere la lucrarile de reparatii capitale, precum si la cele de intretinere si reparatii curente (cu +21,8%, respectiv cu +15,1%), iar procedurile ce presupun derularea operatiunilor de constructii noi s-au apreciat la randul lor, aproape in aceeasi masura (+14,2%). Pe obiecte de constructii, s-a inregistrat un progres, oarecum asteptat, la toate componentele, respectiv la imobilele nerezidentiale (respectiv +24,4%), respectiv la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale, unde s-au raportat sporiri de +13,6%, respectiv de +5,4%.
In conformitate cu seria ajustata, in luna iulie 2015, comparativ cu iulie 2014, intrucat sporirea indicelui s-a plasat la +15,2%, pe elemente de structura au fost semnalate majorari anuale cu precadere la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+14,9%), respectiv la lucrarile de constructii noi si la cele de reparatii capitale (cu +14,7% fiecare), ceea ce a impulsionat trendul general ascendent. Pentru aceeasi baza de raportare, dar pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor s-a majorat la cladirile nerezidentiale, cu +25,3%, dar si la constructiile ingineresti, respectiv la imobilele nerezidentiale, unde au fost constatate cresteri relativ importante, de +10,6% si de +8,9%.
Lucrarile de constructii ingineresti au inceput sa creasca usor
Specialistii INS mai anunta si ca, in ianuarie-iulie 2015, fata de perioada similara din 2014, cresterea in volum, pe total, cu +11,3% a lucrarilor de constructii (serie bruta) s-a datorat sporirii evidentiate la elementele de structura reprezentate de lucrarile de reparatii capitale (+15,8%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+11,8%), volumul celor de constructii noi majorandu-se, la randul sau, cu +10,2%. Pe obiecte de constructii, au avut loc sporiri la toate componentele, mai ales la cladirile nerezidentiale (+15,5%) si la constructiile ingineresti (+10,8%), in timp ce imobilele rezidentiale au progresat cu +5%.
Ca serie ajustata, volumul lucrarilor de constructii a crescut, pe total, cu +11,6%, in ianuarie-iulie a.c., ca urmare a sporirii raportate la toate elementele de structura, cum ar fi lucrari de reparatii capitale (+19,3%), lucrari de constructii noi (+11,5%) si proceduri de intretinere si reparatii curente (cu +9,6%). Totodata, in functie de obiectele de constructii, volumul lucrarilor a crescut la cladirile nerezidentiale (+17,7%) si la imobilele rezidentiale (+11,5%), respectiv s-a majorat usor la constructiile ingineresti (+2,4%), chiar daca situatia reflecta destul de realist – cel putin pentru moment – lipsa de interes a statului in ceea ce priveste finantarea lucrarilor de infrastructura (inginerie civila).
Incepand cu 2015, Institutul National de Statistica pune la dispozitia publicului datele sursa pe care se bazeaza elaborarea analizelor proprii cu privire la evolutia volumului lucrarilor de constructii. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro, iar pentru descarcarea datelor sursa aferente lunii iulie si primelor sapte luni a.c., click aici!
|