Agenda Constructiilor
Duminica, 25 August 2024
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - KeysFin: Firmele de posta si curierat pot depasi afaceri de 6 miliarde lei in 2020
KeysFin: Firmele de posta si curierat pot depasi afaceri de 6 miliarde lei in 2020
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 19 Mai 2020 08:42
Analistii KeysFin estimeaza apropierea de pragul de 5,2 miliarde de lei in 2019, pentru ca, in anul curent, ritmul de crestere sa se dubleze cel putin, iar cifra de afaceri a companiilor care ofera servicii de posta si curierat sa atinga pragul de 6 miliarde de lei, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de Coronavirus.
„Odata cu modernizarea serviciilor si aparitia de jucatori noi, piata locala de posta si curierat a evoluat, iar rezultatele de business au fost pe masura. Maximul istoric al pietei din acest an vine ca o incununare a unui parcurs pozitiv, iar noi mizam pe faptul ca vor exista cresteri in continuare, desi poate nu atat de spectaculoase. Pandemia de Coronavirus i-a fortat pe multi consumatori locali sa treaca peste bariera psihologica a efectuarii de comenzi online. Odata convinsi de beneficiile e-commerce-ului, consumatorii vor continua sa aleaga aceasta alternativa si, indirect, serviciile de curierat. Totusi, vorbim despre un business concentrat: desi exista peste 2000 firme, primele 10 dintre acestea, in functie de cifra de afaceri, cumuleaza 76% din piata “, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Piata serviciilor de posta si curierat este una dintre putinele domenii in care numarul de companii a avansat considerabil, cu 9% in comparatie cu anul 2017 si cu aproximativ 250% fata de 2009, la putin peste 2.100 de companii in 2018. Daca pentru 2019 specialistii KeysFin estimeaza o crestere de aproximativ 9%, in 2020 firmele mici, fara putere logistica si mai ales financiara, vor fi cele mai afectate de pandemie, astfel ca business-ul acestei piete se va concentra intr-un ritm moderat in urmatoarele luni. De subliniat insa ca acesta va fi unul dintre segmentele cel mai putin afectate de pandemie alaturi de Farma, Retail-ul alimentar, Sanatate&asistenta sociala, IT&C, Agricultura (dependenta insa de conditiile meteo), distribuitorii de energie&gaze si cei de apa& salubritate.
Rezultatul net (profit minus pierdere neta) al furnizorilor de servicii de posta si curierat a crescut cu 77%, in comparatie cu anul 2017 si a fost cu aproape 317 milioane de lei peste pierderea din 2009, ajungand la aproape 233 milioane de lei in 2018. Dintre cele 2.103 de companii analizate, mai mult de jumatate, 1.267 au inregistrat profit (60%), 633 au raportat pierderi (30%), restul avand un rezultat nul in 2018.
Profitul net al industriei a inregistrat o crestere de 54% comparativ cu anul 2017 si aproximativ 220% fata de 2009, insumand aproape 304 milioane de lei, in 2018. Potrivit specialistilor KeysFin, profitul companiilor a crescut si in 2019, cu aproximativ 13%, depasind astfel nivelul de 340 de milioane de lei.
Paradoxul Pietei: Cea mai putin modernizata companie din top, este in continuare lider
POSTA ROMANA este in continuare principalul jucator din piata de posta si curierat din tara noastra, in ciuda problemelor intampinate. Compania, detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor - 93,5% si de Fondul Proprietatea - 6,5%, a raportat in 2018 o cifra de afaceri de aproape 1,2 miliarde de lei (24,4% din total). De remarcat ca, in 2017, cifra de afaceri a acestei institutii a fost de 1,1 miliarde de lei, deci procentual cresterea de la an la an a fost minora.
Situatia sta total diferit in cazul FAN COURIER EXPRESS SRL, liderul segmentului de curierat, care vine repede din urma si castiga teren de la un an la altul. Astfel, in 2018, compania cu capital privat 100% romanesc a facut afaceri de 686 de milioane de lei, respectiv 14,4% din total. Mai mult, cresterea acesteia este substantiala in comparatie cu 2017 cand inregistra o cifra de afaceri de 586 milioane de lei.
Podiumului este completat de URGENT CARGUS SRL (425 de milioane de lei, 9% din total), TNT ROMANIA SRL (357 milioane lei, 7,5% din total, companie care a depasit DHL in 2018) si DHL INTERNATIONAL ROMANIA SRL (289 de milioane de lei, 6,7%).
O prezenta interesanta in top este cea a DELIVERY SOLUTIONS SRL (locul 10 dupa cifra de afaceri, companie care administreaza Sameday) al carui actionar majoritar (88%) este DANTE INTERNATIONAL SA (controlat in proportie de 80% de investitori olandezi si care gestioneaza la nivel local brandul eMAG). Cumulat, cele mai mari 10 companii au generat 76% din cifra de afaceri totala.
Analiza nu ia in considerare performanta unor companii precum BRINGO MAGAZIN SRL (controlata indirect de Carrefour Nederland BV) sau GLOVOAPPRO SRL (detinuta de spaniolii de la Glovoapp23 SL), acestea declarand ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului IT&C. Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Finantelor, cele doua companii au raportat o cifra de afaceri de aproape 10 milioane de lei, in primul semestru din 2019.
Curierii, printre cei mai productivi angajati din Romania
In 2018, aproximativ 40.700 angajati lucrau pentru companiile locale de posta si curierat, cu 5% mai multi decat in 2017. Pentru 2020, analistii KeysFin preconizeaza un avans la peste 42.500 angajati, ca urmare a cresterii accentuate pentru serviciile de curierat.
Totodata, in ceea ce priveste productivitatea muncii, piata a inregistrat un avans consistent, de 10% in 2018, reusind sa obtina o medie de aproape 117 000 de lei per angajat, datorita investitiilor majore in logistica si in optimizarea activitatii. Rezultatul este cu atat mai relevant cu cat costul mediu per angajat a inregistrat o crestere de doar 6%, comparativ cu anul 2017, insemnand peste 37 000 de lei per angajat.
Astfel, piata serviciilor de posta si curierat este una dintre putinele sectoare de activitate, in care productivitatea muncii a avansat intr-un ritm mai accelerat decat costul mediu al fortei de munca intre 2009 si 2018: 101% versus 45%.
De pe banda intai, in linia intai
Pandemia a cauzat inchiderea temporara a majoritatii magazinelor, care nu fac parte din categoria retail alimentar si mai ales a acelor unitati aflate in mall-uri. Multe dintre acestea s-au adaptat din mers si au deschis variante online ale magazinelor fizice, realizand livrari prin intermediul marilor firme locale de curierat. De altfel si retailerii au luat masuri pentru evitarea aglomerarilor din cadrul magazinelor, inclusiv prin redirectionarea clientilor catre comerciantii care au magazine virtuale sau catre aplicatii specializate.
Principalii jucatori din piata locala de curierat au facut fata avalansei de comenzi, timpul de livrare nemodificandu-se semnificativ. Mai mult, acestia au sustinut imediat, inca de la finalul lunii martie, efortul autoritatilor de limitare a raspandirii virusului: de la manageri zonali care monitorizeaza permanent activitatea din teren pentru triaj, dezinfectant atat pentru personal cat si pentru vehicule, manusi si masti pentru curierii din zonele de carantina, la solutii noi de livrare care limiteaza contactul direct dintre destinatar si curier, in fata usii sau in receptii, fara a mai fi inmanate direct, reducand sursele cu potential de raspandire a noului Coronavirus.
De asemenea, odata cu declararea starii de urgenta, care prevedea inchiderea restaurantelor, a crescut considerabil numarul livrarilor prin aplicatii de food delivery precum Glovo, Takeaway.com sau Foodpanda.
Cu toate acestea, nu toate platformele locale inregistreaza si rezultate conform asteptarilor: Uber Eats, divizia de food delivery a gigantului mondial Uber, si-a anuntat recent retragerea din Romania, incepand din 3 iunie, dupa 2 ani de activitate, reprezentantii companiei motivandu-si decizia prin faptul ca nu au reusit sa devina lideri de piata. O parte din divizia Uber Eats a fost insa salvata de la intreruperea activitatii, fiind preluata de Tazz by eMAG, cu scopul de a dezvolta reteaua de restaurante locale partenere si piata din Bucuresti.
Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 53: activitati postale si de curier. Toate cifrele sunt exprimate in lei iar datele au fost extrase la inceputul lui 2020.
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
konsent
leviatan
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Arduro
noark
CDS
quadratum
SIGM
Acvatot 2019
ness project
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
siniat
viarom
MAKITA
strabag nivel 1
SSAB
EDIT-Structural
rigips
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander