Agenda Constructiilor
Sambata, 22 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - KILOWAT: Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice afecteaza negativ piata
KILOWAT: Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice afecteaza negativ piata
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 28 Sep 2023 13:26
Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, in timp ce era in desfasurare, are un efect negativ asupra business-urilor din domeniu si intregii piete, dar in mod special asupra beneficiarilor finali, romanii fiind “total dezamagiti” de blocarea programului si “neincrezatori” in institutiile statului, arata Kilowat, una dintre principalele companii de consultanta in instalarea panourilor fotovoltaice.
Romanii sperau sa instaleze panouri fotovoltaice in aceasta iarna si sa scape astfel de grija facturilor la energie electrica, insa s-a instalat o temere foarte mare privind o eventuala reluare a procedurii de inscriere a instalatorilor in programul Casa Verde Fotovoltaice, avertizeaza reprezentantii companiei Kilowat.
“Beneficiarii finali sunt cel mai afectati de suspendarea programului Casa Verde, vestea intreruperii acestuia fiind un soc pentru toata lumea. Oamenii asteptau cu mult entuziasm instalarea panourilor fotovoltaice pana la venirea iernii, stiind ca urmeaza sa scape de grija facturilor la energie si sa devina chiar independenti energetic, insa acum sunt loviti de o mare incertitudine, lipsa de speranta si sunt profund dezamagiti de aceasta situatie si neincrezatori in institutiile statului”, declara Albert Soare, fondator Kilowat.
Totodata, antreprenorul puncteaza ca a fost generata o criza in randul beneficiarilor, temandu-se ca suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice va fi pe o perioada lunga de timp.
De asemenea, firmele din piata de sisteme fotovoltaice sunt puternic impactate de suspendarea programului Casa Verde, care fiind pe finalul exercitiului de alegere a instalatorilor, firmele aveau deja o imagine clara asupra numarului de persoane si numarului de dosare pe care l-au atribuit.
“Suntem toti bulversati de aceasta situatie, si antreprenorii, si beneficiarii care sunt total dezamagiti ca nu mai pot accesa finantarea pentru instalarea panourilor solare. Imaginati-va ca, asa cum la Kilowat exista un departament dedicat pentru verificarea miilor de dosare la care am lucrat intensiv, acelasi lucru se intampla in toate firmele de pe piata. Este o munca depusa foarte costisitoare deoarece implica personal calificat. De la inceperea procedurii de alegere a instalatorilor pana acum s-au derulat operatiuni specifice pentru care noi am platit, vorbim aici de personal, vorbim de actiuni de marketing, vorbim de suportul IT si asa mai departe. Avem garantii depuse si bani blocati. Avem stocuri de marfa. Toate acestea inseamna bani pierduti, dar mai ales pierderea sperantei ca am putea scapa beneficiarii de grija facturilor la energie, ceea ce toata lumea isi doreste tot mai mult”, subliniaza Albert Soare, fondator Kilowat.
Totodata, exista o preocupare privind o eventuala suspendare definitiva a programului Casa Verde Fotovoltaice, ceea ce ar fi o tragedie pentru beneficiari, considera reprezentantii Kilowat.
Pe langa suspendarea programului Casa Verde, firmele din domeniul sistemelor fotovoltaice si beneficiarii finali se confrunta si cu impredictibilitate din punct de vedere fiscal si eventuale cheltuieli suplimentare, avand in vedere ca modificarile propuse in Codul Fiscal presupun cresterea cotei TVA de la 5% la 9% pentru vanzarea de sisteme fotovoltaice.
“Cresterea TVA da peste cap orice plan de buget facut de companii si de romanii care vor sa instaleze panouri fotovoltaice. Cum preturile la sistemele fotovoltaice s-ar majora in acest scenariu, multi romani vor fi descurajati sa le instaleze, desi exista o dorinta foarte mare din partea lor de a scapa de grija facturilor la energie si de a deveni independenti energetic. Pare mai degraba o satira aceasta modificare fiscala si o grija in plus pentru toti furnizorii din piata”, explica Albert Soare, fondator Kilowat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
noark
siniat
Acvatot 2019
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
EDIT-Structural
MAKITA
BogArt
viarom
quadratum
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
konsent
rigips
CDS
concelex
ness project

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander