Agenda Constructiilor
Duminica, 29 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Coruptia continua sa afecteze rezultatele achizitiilor publice
ANALIZA: Coruptia continua sa afecteze rezultatele achizitiilor publice
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 22 Apr 2015 13:05
Potrivit concluziilor unui raport realizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pe piata achizitiilor publice din Romania s-au cheltuit, in ultimii ani, 10 miliarde euro pe an pe contracte atribuite prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii (SEAP). Aceasta suma reprezinta, insa, numai a treia parte din valoarea estimata a fi contractata anual de autoritatile publice centrale si locale pentru achizitii de bunuri, servicii sau lucrari prin alte mijloace decat cele electronice autentice, de unde rezulta ca piata locala a achizitiilor publice nu este competitiva si transparenta. "Au fost identificate inclusiv fapte de coruptie savarsite in scopul influentarii procedurilor de achizitie, pentru a deturna resursele financiare publice in interesul unor grupari din care faceau parte oameni de afaceri aflati, uneori,in legatura cu decidenti politici", se arata in raportul intitulat Strategia Nationala de Ordine si Siguranta Publica (2015-2020).
Potrivit MAI, coruptia conduce la denaturarea competitiei legitime care ar trebui sa existe intre participantii din cadrul licitatiilor publice si are un efect negativ in ceea ce priveste increderea in autoritatile statului si sistemul de drept. De asemenea, cazurile de coruptie pot compromite functiile esentiale ale institutiilor publice si ale firmelor/ organizatiilor private. Un risc major este identificat in apropierea functionarilor publici, prin natura atributiilor de serviciu, de mediul infractional si contact ce poate conduce la coruperea angajatilor din mediul public.
Pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in urmatorii cinci ani este vizata monitorizarea planurilor sectoriale de actiune pentru implementarea, la nivelul ministerului, a strategiei nationale anticoruptie, precum si abordarea comprehensiva a actiunilor anticoruptie pentru promovarea unei gestionari coerente la nivel institutional privind prevenirea si detectarea practicilor de coruptie sau a conflictelor de interese in domeniul achizitiilor publice. De asemenea, vor fi realizate evaluari sistematice privind riscurile de coruptie in zonele considerate vulnerabile si se vor lua masuri pentru cresterea gradului de constientizare a populatiei privind consecintele actelor de coruptie.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
AED
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
SSAB
rigips
DRS
theda mar
concelex
konsent
Acvatot 2019
GEWISS
EURO BUILD
leviatan
Arduro
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
VEGO
MAKITA
Ubitech
CDS
strabag nivel 1
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<