Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - Markit Economics: Sectorul de constructii din zona euro, in crestere, in octombrie
Markit Economics: Sectorul de constructii din zona euro, in crestere, in octombrie
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 08 Nov 2021 10:46
Markit Economics a publicat datele cu privire la evolutia indicatorului PMI (Purchasing Managers’ Index) din sectorul de constructii din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in luna octombrie.
Acest indicator (calculat pe baza sondajelor realizate pe un esantion de 650 companii din constructii din regiune) reflecta evolutia comenzilor noi, productiei, locurilor de munca, stocurilor, preturilor si perspectivelor pe termen scurt, cu mentiunea ca pragul de 50 de puncte separa cresterea de scadere.
Datele Markit Economics exprima ameliorarea climatului din sfera constructiilor (sector intensiv in capital si forta de munca) din Zona Euro in octombrie, evolutie sustinuta de campania de vaccinare si mix-ul relaxat de politici economice in implementare.
Astfel, conform Markit Economics sectorul de constructii din regiune a revenit pe crestere in octombrie, dupa scaderile din lunile iulie si august si stagnarea din septembrie - indicatorul PMI in urcare cu un ritm lunar de 1,2 puncte si cu 6,3 puncte an/an la 51,2 puncte. Este cel mai ridicat nivel din februarie 2020 (luna de dinainte de incidenta pandemiei coronavirus), aspect evidentiat in primul grafic din partea dreapta. Se evidentiaza ameliorarea componentelor comenzi noi si locuri de munca.
Din perspectiva ramurilor se evidentiaza cresterea componentei cladiri rezidentiale (pentru a opta luna consecutiv in octombrie), sustinuta de tendinta ascendenta a preturilor caselor si de nivelul redus al costurilor reale de finantare.
Totodata, componenta constructii comerciale s-a ameliorat in octombrie (crestere pentru prima oara din februarie 2020), conform indicatorului PMI. Pe de alta parte, segmentul constructii de inginerie civila s-a mentinut pe scadere luna trecuta, pentru a 27-a luna consecutiv.
Subliniem faptul ca preturile au crescut semnificativ in octombrie, evolutie determinata de majorarea preturilor la energie si materiale de constructii (inclusiv in contextul distorsiunilor din sfera lanturilor mondiale de productie).
Nu in ultimul rand, companiile din acest sector se mentin optimiste cu privire la evolutia activitatii pe termen scurt, dar componenta perspective s-a deteriorat in octombrie spre nivelul minim din ultimele sase luni.
Astfel, in perioada ianuarie - octombrie 2021 indicatorul PMI din sectorul de constructii din Zona Euro a inregistrat un nivel mediu de 49 puncte, in crestere cu 6,1 puncte an/an, evolutie determinata de redeschiderea economiei si de mix-ul relaxat de politici economice in implementare dupa incidenta pandemiei.
Conform celor mai recente prognoze macroeconomice agregate de Bloomberg economia Zonei Euro ar putea creste cu dinamici anuale de 5,1% in 2021, 4,3% in 2022, respectiv 2,1% in 2023, dupa ajustarea cu peste 6% din anul pandemic 2020, aspect evidentiat in ultimul grafic alaturat.
Acest scenariu are la baza perspectivele favorabile pentru investitiile productive (ritmuri anuale de 4,6% in 2021, 5% in 2022 si 2,7% in 2023), cu impact de antrenare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
ness project
konsent
noark
EDIT-Structural
viarom
siniat
MAKITA
strabag nivel 1
Ubitech
theda mar
BogArt
quadratum
concelex
SIGM
SSAB
rigips
leviatan
Acvatot 2019
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander