Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDRAP gestioneaza peste 1.000 de santiere deschise prin PNDL
MDRAP gestioneaza peste 1.000 de santiere deschise prin PNDL
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 27 Iun 2013 12:05
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) gestioneaza, in prezent, 1.073 de santiere deschise prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), aceste lucrari fiind incluse pe o lista de prioritati a Guvernului si finantate de la bugetul de stat alocat pentru 2013. Conform datelor institutiei, 557 de proiecte vor fi definitivate in acest an. Totodata, sunt deschise 42 de santiere pentru constructia de locuinte si alte 148 de situri ce presupun lucrari de reabilitare termica, din care, in 2013 vor fi renovate circa 1.000 de apartamente. Pentru PNDL s-au alocat fonduri totale de la bugetul de stat insumand 492,94 milioane de lei, suma la care se adauga si resursele prevazute in bugetele locale pentru acest program, in timp ce constructia de locuinte beneficiaza de 44,17 milioane de lei.
Interviu cu Mariana Ionita, director general in cadrul Directiei Generale de Infrastructura in cadrul MDRAP.
- Ce proiecte majore gestionate de MDRAP vor fi continuate in acest an?
- Avand in vedere prevederile Programului de Guvernare aprobat prin Hotararea Parlamentului nr. 745/2012, este necesara crearea unui cadru legal pentru dezvoltarea zonelor rurale si urbane care prezinta o importanta deosebita din punct de vedere economic, social si cultural. In acest sens, MDRAP a initiat un proiect de act normativ care a fost aprobat in sedinta de Guvern din data de 10 aprilie 2013, prin OUG nr. 28/2013, prin care se va realiza implementarea integrata a tuturor obiectivelor de investitii privind dezvoltarea infrastructurii locale. Avantajele unei coordonari si implementari unitare a infrastructurii locale se reflecta prin utilizarea eficienta a fondurilor publice. Prin acest proiect se vor finanta atat obiective de investitii incluse intr-unul din programele de infrastructura derulate anterior de MDRAP, cat si alte proiecte, corespunzatoare subprogramelor si domeniilor prevazute in program. Domeniile ce se vor finanta anual se stabilesc printr-un ordin al ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in anul 2013, in limita bugetului aprobat si vor viza lucrari de realizare/ extindere/ reabilitare/ modernizare a sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si statii de tratare/ epurare a apei, precum si constructia/ modernizarea drumurilor publice clasificate si incadrate in conformitate cu prevederile legale in vigoare ca drumuri judetene, de interes local, comunale si/sau drumuri publice din interiorul localitatilor. Din cele 1.073 de obiective finantate in acest an, se estimeaza punerea in functiune a 557.
 
- Care este valoarea totala a arieratelor pe care le au de recuperat companiile de constructii de la minister?
- Referitor la plata arieratelor inregistrate la obiectivele incluse in programele derulate anterior de MDRAP, precizam ca, in conformitate cu prevederile art. 14 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, pot constitui obligatii de plata de la bugetul de stat doar acele cheltuieli inscrise in limita bugetelor aprobate prin lege. Astfel, MDRAP nu are in evidenta deconturi neplatite care sa se inscrie in limita bugetului de stat aprobat. In luna iunie 2013 s-au efectuat platile pentru programul de constructii de locuinte, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa se efectueze platile pentru programul derulat conform OUG nr. 28/2013 si la programul de reabilitare termica a cladirilor de locuit. De asemenea, ministerul a centralizat sumele necesare fondurilor suplimentare pentru unele programe a caror finantare in anul 2013 este subdimensionata, urmand ca finantarea respectiva sa fie solicitata la urmatoarea rectificare a bugetului de stat.
 
- Cum estimati ca se va dezvolta programul de reabilitare termica in anii urmatori?
- In limita fondurilor de 10 milioane de lei alocate de la bugetul de stat in acest an pentru programul national multianual privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte, conform OUG nr. 18/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor finanta lucrarile de executie la 148 de blocuri (insumand 5.643 de apartamente), din care 34 de obiective (cu 977 de locuinte) vor fi definitivate. De asemenea, ministerul face toate demersurile necesare in vederea solicitarii de fonduri suplimentare in vederea atingerii tintelor propuse, in conformitate cu Strategia europeana 2020 - pentru o crestere inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii. Prin OUG nr. 63/2012 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, Guvernul a creat cadrul legal prin care autoritatile administratiei publice locale pot finanta din bugetele proprii, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, lucrari specifice, fara ca, in acest scop, sa se aloce diverse sume de la bugetul de stat si/sau din fonduri comunitare structurale ori de coeziune. Precizam, de asemenea, faptul ca pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica, resedintele de judet se pot incadra in Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 1 "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere", prin domeniul major de interventie 1.2. - "Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte", care dispune inclusiv de fonduri europene importante, respectiv finantari suplimentare in valoare de 304 milioane de euro.
 
- Ce obiective are MDRAP in perioada 2013-2015?
- Obiectivele stabilite la nivelul MDRAP pentru urmatorii doi ani sunt in concordanta cu strategia de dezvoltare echilibrata a Romaniei si vizeaza, in special, dezvoltarea retelelor de alimentare cu apa si canalizare, modernizarea infrastructurii locale de transport, reabilitarea si modernizarea fondului de locuinte existent, dezvoltarea constructiei de locuinte pentru tineri si persoane defavorizate, precum si modernizarea si reabilitarea asezamintelor culturale.
 
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGhiltiALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
strabag nivel 1
DRS
SIGM
Acvatot 2019
EDIT-Structural
GEWISS
Arduro
MAKITA
Ubitech
theda mar
SSAB
ELECTROGRUP
CDS
VEGO
rigips
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
noark
konsent
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
concelex
AED

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<