Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iunie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - MODIFICARI ale regulamentului privind atestarea auditorilor energetici pentru cladiri
MODIFICARI ale regulamentului privind atestarea auditorilor energetici pentru cladiri
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 17 Iul 2019 07:11
La data de 8 iulie 2019, specialistii in reglementare din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) au adus la cunostinta publicului textul unui proiect de act normativ de interes direct pentru auditorii energetici – si anume Ordinul privind modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nr. 996/ 2016 pentru modificarea si completarea reglementarii tehnice „Regulament privind atestarea auditorilor energetici pentru cladiri”, aprobata prin Ordinul ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului nr. 2.237/2010, precum si pentru aprobarea unor prevederi referitoare la preschimbarea certificatelor de atestare si a legitimatiilor auditorilor energetici pentru cladiri.
In referatul de aprobare, se arata ca, din totalul celor 1.798 de auditori energetici atestati in prezent la nivel national, un numar de 210 de specialisti sunt atestati pentru o singura specialitate si se afla in urmatoarele situatii:
- un numar de 26 de specialisti au legitimatiile valabile, din care pentru un numar de 20 de specialisti dreptul de practica va expira pana la 19.07.2019, data la care intra in vigoare prevederile art. II, alin.1, din OMDRAP nr.996/2016;
- un numar de 183 de specialisti nu au legitimatiile valabile, intrucat nu si-au prelungit dreptul de practica.
In cele trei sesiuni de atestare organizate dupa data aprobarii OMDRAP nr.996/2016, un numar de opt auditori energetici atestati anterior intr-o singura specialitate au promovat examenul si au evitat astfel pierderea dreptului de practica.
Pentru a evita situatiile in care auditorii energetici pentru cladiri atestati intr-o singura specialitate nu isi pot exercita profesia, prin noul ordin se propune modificarea si completarea OMDRAP nr.996/2016, in sensul aprobarii unei reglementari care sa permita sustinerea examenului de atestare pe specialitati, astfel incat conditiile in care se poate obtine specialitatea complementara sa nu presupuna si reexaminarea pentru specialitatea pentru care specialistii au fost atestati anterior.
De asemenea, pe piata, exista in prezent un numar mare de persoane ce au legitimatii prin care poate fi demonstrat dreptul de practica, iar prelungirea acestora, in cazul auditorilor energetici pentru cladiri atestati in ambele specialitati, dar la momente diferite, se face separat. Astfel, pentru operativitate, pentru simplificarea procedurilor de aprobare a prelungirii dreptului de practica si pentru un bun control asupra documentelor de atestare de pe piata, se propune si unificarea documentelor de atestare.
Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Bd. Libertatii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucuresti sau la adresa de e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , in termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anuntului. Pentru a descarca proiectul de ordin si referatul de aprobare, click aici!
 
TeraSteelC4E FORUMCOVID-19ACADALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere