Nicu Stefanuta, USR: Spitalele finantate prin PNRR pot primi si fonduri de la BEI |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 04 Oct 2022 10:58 |
Europarlamentarul Nicu Stefanuta (USR/ Renew Europe) a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca spitalele noi pe care autoritatile locale intentioneaza sa le construiasca prin finantarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pot beneficia de finantare si de la Banca Europeana de Investitii (BEI).
Totodata, el a aratat ca pentru desfasurarea unor astfel de proiecte pentru spitale noi autoritatile romane au la dispozitie si fondurile din Programul Operational pentru Sanatate (POS) al exercitiului financiar 2021-2027, care se va lansa in aceasta toamna, insa a subliniat ca proiectele derulate prin PNRR nu pot beneficia si de fondurile POS.
De asemenea, eurodeputatul USR a atras atentia ca pe fondul crizei costurilor materialelor de constructii, Consiliul Judetean (CJ) Sibiu a fost nevoit sa suplimenteze de la 500 de milioane de euro la 590 de milioane de euro valoarea proiectului noului spital doreste sa il construiasca la periferia municipiului Sibiu.
"In PNRR banii pentru sanatate sunt limitati. Din cele 29 de miliarde pe care le are Romania, numai un miliard este dedicat constructiei de spitale noi, iar in plan au fost inscrise 49 de proiecte mature, dintre care cel putin 25 trebuie sa beneficieze de finantare. Daca ar fi teoretic sa finantam constructia doar din PNRR, trebuie sa imaginati ca gandirea Guvernului este ca, din considerente poate politice sau si de acoperire geografica, ei trebuie sa imparta sau vor sa imparta la cat mai multe proiecte. Si atunci un proiect mare, cum este cel de la Sibiu, de 590 milioane (euro n.r.) este aproape sigur sa nu aiba finantare completa din PNRR, pentru ca sunt alte multe alte judete de satisfacut. Mai este Programul Operational pentru Sanatate (POS), cel care se va lansa in noiembrie-decembrie. Diferenta intre PNRR si POS este ca PNRR trebuie utilizat pana in 2026, deci accelerat si POS merge pana in 2029. Nu se pot folosi si PNRR si POS deodata. Ce se poate face? Ori PNRR cu BEI, care a acordat Uniunii Europeana aceasta posibilitate de a da pana la 90% din valoarea unui proiect. Deci, ori PNRR plus BEI ori POS plus BEI. Mai sunt si alte posibilitati explorate de alte orase. La noi stiu ca nu este poate o posibilitate atat de reala. Insa la Brasov au facut parteneriat public-privat, gasind si investitori", a precizat Nicu Stefanuta.
Europarlamentarul USR a anuntat ca intentioneaza sa se vada cu presedintele Bancii Europene de Investitii, pentru a solicita informatii privind posibila finantare a viitorului spital de la Sibiu.
"In Romania nu s-au construit decat trei spitale noi in ultimii 30 de ani si noi avem o ambitie mare sa facem unul nou la Sibiu. Vedeti ca preturile cresc odata cu criza materialelor si inflatia si tocmai CJ a suplimentat cu 90 de milioane (euro) cresterea preturilor, ceea ce face sarcina finantarii si mai grea pentru ca deja era grea la 500 (milioane euro), acum la 590 devine si mai grea. Si atunci, sarcina mea, ca europarlamentar, este sa vad constructiv ce fel de finantari viabile putem gasi. De aceea am luat legatura cu Comisia Europeana, v-am anuntat in vara ca am depus acea interpelare. Am luat legatura cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, cu ministrul direct. Ma voi vedea si cu presedintele BEI, care face parte din familia noastra europeana liberala, din care fac si eu parte prin Renew Europe, ca sa gasim cai de finantare", a spus europarlamentarul Nicu Stefanuta.
CJ Sibiu detine terenul si planul viitorului spital, estimat sa coste 590 milioane de euro, insa nu are bani ca sa il construiasca si sa il doteze, motiv pentru care inca se cauta posibile finantari.
|