Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Noul punctaj dupa criteriu verde inclus in licitatii publice sustine productia locala
Noul punctaj dupa criteriu verde inclus in licitatii publice sustine productia locala
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 09 Feb 2024 11:36
Prioritatea absoluta a guvernului in urmatoarele doua saptamani este sa finalizeze setul de norme prin care in toate licitatiile publice sa se aplice criteriul verde, a anuntat prim-ministrul Marcel Ciolacu, la inceputul sedintei de Guvern din 8 februarie.
"Este cel mai puternic instrument pentru a sustine companiile romanesti, folosind un principiu european: punctaj suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurta, care polueaza cel mai putin. Cu cat ai fabrica mai aproape de client, cu atat esti mai avantajat. Vrem ca toate firmele romanesti, de la industria auto, cu Dacia si Ford, la materialele de constructii si cea agroalimentara, sa beneficieze de aplicarea acestui criteriu. Va fi unul dintre cei mai importanti pasi facuti pentru a ne sustine toate companiile care produc in Romania", a declarat Marcel Ciolacu.
In cadrul sedintei de joi, Executivul a aprobat si Cadrul referitor la finantarea unor proiecte care sunt destinate protejarii mediului inconjurator si combaterii schimbarilor climatice, un instrument prin care va asigura finantare pentru proiecte precum dezvoltarea retelei de transport cu metroul in Bucuresti si Cluj-Napoca, electrificarea caii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice in principalele zone urbane din Romania si cresterea eficientei energetice a fondului de cladiri si infiintarea de noi zone de paduri urbane.
Printre proiectele etichetate ca verzi sunt incluse cele legate de productia de energie regenerabila, eficienta energetica, prevenirea si controlul poluarii, transportul curat, gestionarea sustenabila a apei si a apelor uzate, adaptarea la schimbarile climatice, cladirile verzi si gestionarea durabila din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii si a utilizarii terenurilor.
"Era ultimul pas pe care il mai aveam de indeplinit pentru a putea emite obligatiuni verzi. Asa ca, in curand veti vedea primele emisiuni lansate. Vorbim despre un instrument prin care vom asigura finantare pentru proiecte precum dezvoltarea retelei de transport cu metroul in orasele Bucuresti si Cluj-Napoca, electrificarea caii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice in principalele zone urbane din Romania si cresterea eficientei energetice a fondului de cladiri si infiintarea de noi zone de paduri urbane", a explicat ministrul Finantelor, Marcel Bolos.
In conformitate cu Calendarul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2024, primele emisiuni de obligatiuni verzi, atat pe pietele internationale, cat si pe piata interna, vor fi lansate in cursul acestui an.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
siniat
Ubitech
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
viarom
Acvatot 2019
ness project
strabag nivel 1
CDS
EDIT-Structural
noark
ERBASU CONSTRUCT
concelex
rigips
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander