Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - Noul studiu storia.ro prezinta cum s-a schimbat piata chiriilor pe fondul pandemiei
Noul studiu storia.ro prezinta cum s-a schimbat piata chiriilor pe fondul pandemiei
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 16 Sep 2020 11:50
Respondentii studiului Storia.ro care planuiesc sa se mute in chirie in perioada urmatoare sunt in cautare de apartamente cu doua camere si garsoniere sau studiouri. Cei mai multi vor sa inchirieze pe o perioada de un an, urmati de cei care isi doresc sa inchirieze o locuinta pe termen lung, pentru mai mult de doi ani.
Cum arata piata chiriilor pe timp de pandemie (non-studenti)
Cei mai multi dintre respondenti cauta o locuinta in Bucuresti (32%), Cluj-Napoca (8%) si Iasi (5%). Cate patru procente cauta locuinte in Brasov, Sibiu, Constanta, Targu-Mures si Timisoara, in timp ce 35% se orienteaza catre alte orase.
Dintre acestia, cei mai multi locuiesc in prezent intr-un apartament cu doua camere (36%), urmati de cei care locuiesc la casa (26%). Intrebati ce fel de locuinta isi doresc, respondentii au putut alege variante multiple, iar cele mai populare optiuni au fost apartamentele cu doua camere (50%), garsonierele sau studiourile (31%) si casele (20%).
Cei mai multi au un buget cuprins intre 151 si 300 euro (47%), urmati de cei care vor sa plateasca sub 150 de euro (24%). In acelasi timp, 24% sunt dispusi sa aloce un buget de peste 300 de euro. Pe fondul pandemiei, 49% dintre respondenti au spus ca au scazut bugetul pentru chirie, in timp ce pentru 39% nu s-a schimbat nimic. In acelasi timp, 13% au spus ca au crescut bugetul pentru chirie.
Majoritatea va locui cu partenerul (64%), iar 30% dintre respondenti vor locui singuri, in timp ce doar 4% au declarat ca vor avea colegi de apartament.
Atunci cand vine vorba de zona in care isi cauta chirie, respondentii au putut alege raspunsuri multiple, iar cele mai importante patru criterii mentionate au fost:
1. Sa fie aproape de mijloacele de transport (43%)
2. Sa fie aproape de locul de munca (28%)
3. Sa fie aproape de centru (25%)
4. Sa fie aproape de parc (23%)
Tot in ceea ce priveste zona spatiului inchiriat, cei mai multi dintre respodenti (58%) au declarat ca nu li s-au schimbat preferintele pe fondul pandemiei, in timp ce 36% dintre acestia au recunoscut ca zona a devenit mai importanta in aceasta perioada.
Intrebati care sunt cele mai importante lucruri pe care si le doresc de la locuinta pe care o cauta, cei mai multi au amintit urmatoarele aspecte, in ordinea de mai jos:
1. Sa aiba pret bun (4.67)
2. Sa aiba o suprafata potrivita nevoilor personale (4.31)
3. Sa fie complet mobilata (4.02)
4. Sa fie renovata recent (3.68)
5. Sa aiba terasa sau balcon (3.59)
Cum arata piata chiriilor pentru studenti pe timp de pandemie
Cat despre studenti, cei mai multi dintre acestia invata in Bucuresti (31%), Cluj-Napoca (15%), Iasi (15%) si Brasov (8%). Alti 31% invata la universitati din alte orase din tara. Pe timpul starii de urgenta, 64% dintre studentii respondenti au ales sa paraseasca orasul in care au facultatea, in timp ce 21% au ramas in orasul universitar atat in perioada starii de urgenta, cat si in perioada starii de alerta. Cei mai multi planuiesc sa se intoarca in octombrie in orasul in care studiaza (31%), 29% urmeaza sa revina in orasul universitar in luna in curs – septembrie, iar 29% sunt deja acolo. Doar 8% au spus ca se vor intoarce atunci cand le va cere universitatea la care studiaza.
Intrebati ce fel de locuinta cauta pentru noul an universitar, 44% au spus ca isi doresc un apartament cu doua camere, 42% prefera o garsoniera sau un studio, in timp ce 9% declara ca vor un apartament cu trei camere. 48% dintre studenti au scazut bugetul din cauza pandemiei, pentru 40% a ramas la fel si doar 12% au declarat ca au crescut bugetul pentru chirie in aceasta perioada. In ceea ce priveste suma lunara alocata chiriei, 59% vor sa se incadreze intre 151 si 300 de euro, 23% cauta o locuinta sub 150 de euro, iar 18% sunt dispusi sa aloce un buget de peste 300 de euro.
Cei mai multi studenti vor locui singuri (37%) sau cu colegi de apartament (32%), iar 27% au spus ca vor locui cu partenerul sau familia. Doar 2% vor sta in gazda si tot 2% au ales varianta unui camin privat.
Intrebati ce asteptari au de la zona proprietatii pe care vor sa o inchirieze, respondentii au putut alege raspunsuri multiple, iar cele mai importante patru criterii mentionate au fost:
1. Sa fie aproape de mijloacele de transport (53%)
2. Sa fie aproape de facultate (53%)
3. Sa fie aproape de centru (21%)
4. Sa fie aproape de locul de munca (13%)
In acelasi timp, pentru studenti, cele mai importante lucruri pe care si le doresc de la o viitoare locuinta sunt:
1. Sa aiba pret bun (4.68)
2. Sa fie complet mobilata (4.46)
3. Sa aiba o suprafata potrivita nevoilor personale (4.37)
4. Sa fie renovata recent (3.66)
5. Sa aiba terasa sau balcon (3.41)
„Trecem printr-o perioada schimbatoare, iar astfel de studii ne aduc mai aproape de realitatea pietei si de felul in care s-au adaptat nevoile oamenilor la noul context de viata. Am pornit in derularea studiului fiind nesiguri ce se va intampla cu sezonul cel mai efervescent din an pe piata chiriilor si ne bucuram sa vedem ca interesul nu este nicidecum in scadere, chiar dimpotriva”, a declarat Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX Group.
Studiul a fost realizat in lunile august-septembrie 2020, prin chestionar online aplicat vizitatorilor Storia.ro, iar esantionul cuprinde 1016 respondenti.
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
noark
quadratum
viarom
strabag nivel 1
FRONTALE
Acvatot 2019
CDS
Ubitech
rigips
leviatan
concelex
ness project

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander