PNRR: 49 milioane euro pentru Muzeul Holocaustului si Memorial in Ramnicu Sarat |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 05 Apr 2021 08:25 |
Doua muzee vor fi operationalizate in Romania, in perioada urmatoare, cu finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
Este vorba de Muzeul National de Istorie a Evreilor si Holocaustului din Romania si Memorialul “Inchisoarea tacerii” din Ramnicu Sarat.
In cazul Muzeului National de Istorie a Evreilor si Holocaustului din Romania, a fost desemnat proiectul castigator in cadrul concursului de solutii organizat pentru amenajarea expozitiei permanente si imobilului care gazduieste sediul acestuia. Muzeul va functiona in cladirea Banloc-Goodrich, situata pe Calea Victoriei nr. 218, dupa transferul acesteia, prin Legea nr. 174 din 2019, in administrarea Institutului “Elie Wiesel”.
Este important de mentionat efortul facut de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel”, fiind practic promotorul acestui obiectiv. In urma demersurilor pe care le-am initiat in calitate de Reprezentant Special al Guvernului pe langa Ministerul Investitiilor si Fondurilor Europene, aceasta investitie, in valoare estimata de 38.7 milioane euro, va fi prinsa in Planul National de Redresare si Rezilienta.
Cladirea care va gazdui viitorul muzeu va dispune de spatii adecvate pentru programe culturale, stiintifice, educationale si de agrement, respectiv sali pentru expozitii temporare, sali de conferinte, biblioteca si centru de cercetare, centru educational, spatii de socializare, care vor augumenta impactul expozitiei muzeale permanente.
Un al doilea obiectiv este Memorialul “Inchisoarea tacerii” Ramnicu Sarat, care va fi prins la finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), ca urmare a demersurilor facute in calitate de Reprezentant special al Guvernului. Inchisoarea de la Ramnicu Sarat a reprezentat unul dintre punctele importante ale represiunii comuniste, regimul de izolare totala practicat contribuind la trista sa reputatie. Costul operationalizarii acestei investitii a fost estimat la 10 milioane de euro. Avem deja exemple in state europene unde au fost realizate proiecte similare de transformare a fostelor inchisori si lagare de munca fortata in memoriale.
Aici au fost inchisi, in perioada comunista, detinuti politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Victor Pogoneanu si alti membri marcanti ai partidelor istorice. In perioada 1955-1963, comandantul inchisorii a fost Alexandru Visinescu, condamnat in 2015 pentru crime impotriva umanitatii.
Cele doua obiective vor avea ca scop valorificarea patrimoniului Romaniei, promovarea memoriei victimelor Holocaustului, dar si constientizarea populatiei generale cu privire la ororile provocate de regimul comunist.
|