Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - PROGRAMUL de guvernare a fost actualizat pentru investirea noului Cabinet Orban 2
PROGRAMUL de guvernare a fost actualizat pentru investirea noului Cabinet Orban 2
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 11 Feb 2020 06:50
Dupa desemnarea si propunerea sa ca premier, ce se va prezenta pentru votul de investitura in fata Parlamentului, presedintele PNL, Ludovic Orban (actualul premier demis prin motiune de cenzura), a participat si prezidat, la data de 10 februarie 2020, o sedinta a Biroului Executiv al PNL, unde s-a aprobat, pe de-o parte, componenta noului Cabinet Orban 2, iar pe de alta parte, programul de guvernare asupra caruia se va cere, de asemenea, avizul Parlamentului. Noul program de guvernare contine o serie de actualizari fata de precedentul program al Guvernului Orban 1.
In primul rand, trebuie subliniat ca Biroul Executiv al PNL a aprobat componenta noului Cabinet Orban, care are o structura ministeriala similara celui anterior.
Lista de ministri propusa de premierul desemnat Ludovic Orban este:
* Raluca Turcan - viceprim-ministru;
* Florin Citu - ministrul Finantelor Publice;
* Marcel Vela - ministrul Afacerilor Interne;
* Bogdan Aurescu - ministrul Afacerilor Externe;
* Catalin Predoiu - ministrul Justitiei;
* Nicolae Ciuca - ministrul Apararii Nationale;
* Virgil Popescu - ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri;
* Lucian Bode - ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor;
* Adrian Oros - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
* Costel Alexe - ministrul Mediului, Apelor si Padurilor;
* Ion Stefan - ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei;
* Marcel Bolos - ministrul Fondurilor Europene;
* Victor Costache - ministrul Sanatatii;
* Monica Anisie - ministrul Educatiei si Cercetarii;
* Bogdan Gheorghiu - ministrul Culturii;
* Ionut Stroe - ministrul Tineretului si Sportului;
* Violeta Alexandru - ministrul Muncii si Protectiei Sociale.
In al doilea rand, inca din preambulul noului program de guvernare, se arata ca „situatia politica dificila cu care Romania se confrunta astazi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt, care sa pregateasca reformele necesare pentru modernizarea Romaniei in spirit european”. Astfel, printre altele, in opinia guvernantilor, se impune „tranzitia de la modelul economic bazat pe cresterea consumului, fara asigurarea investitiilor necesare sustenabilitatii cheltuielilor publice, la un model economic care sa stimuleze dezvoltarea economica bazata pe investitii si pe cresterea competitivitatii si productivitatii, avand ca obiectiv prioritar diminuarea dezechilibrelor economice”.
MLPDA se va implica mai mult in sprijinirea dezvoltarii comunitatilor locale
Potrivit noului program de guvernare, „obiectivele principale ale Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) vizeaza sprijinirea dezvoltarii comunitatilor locale prin programe finantate din bugetul national si din fonduri europene, intarirea capacitatii administrative a autoritatilor locale si profesionalizarea functiei publice la nivel central si local”. La capitolul dedicat administratiei publice locale, prima masura propusa consta in „continuarea PNDL, prin armonizarea cu alte programe de investitii, oprirea risipei banului public si finantarea, in mod transparent, doar a investitiilor executate corect, conform contractelor”. La acelasi capitol, al treilea, din programul de guvernare, membrii Cabinetului Orban 2 au stabilit si obiectivele de investitii prioritare in 2020.
Astfel, la infrastructura de sanatate, sunt 18 obiective contractate, printre care se afla:
* construire Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Alba, jud. Alba;
* extindere spatii spitalizare – Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, judetul Bacau;
* Spitalul Judetean de Urgenta Brasov Pavilion Central, Corp B si accese aripa B, jud. Brasov;
* consolidare, Reabilitare si Dotare Sectia de Recuperare Medicala, Neuromotorie, Reumatologica si Post-traumatica a Spitalului Orasenesc Urlati, jud. Prahova;
* reabilitare, modernizare si dotare pavilion sectie boli infectioase la Spitalul judetean de urgenta Zalau, jud. Salaj;
* construire cladire noua pentru Ambulatoriu integrat la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, jud. Vaslui;
* reparatii capitale la cladiri, reconfigurare a functiunilor, extindere si dotari cu echipamente in cadrul sectiei de recuperare din cadrul Sanatoriului Techirghiol, jud. Constanta;
* consolidare, reabilitare, modernizare, extindere si dotare Spital Orasenesc Segarcea, judetul Dolj.
De asemenea, s-au stabilit si obiective care urmeaza a fi contractate in perioada urmatoare, cum ar fi:
* construirea unui corp nou de cladire in incinta Spitalului Judetean de Urgenta Dr. Pompei Samarian, Calarasi;
* reabilitarea si consolidarea pavilionului de oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta din Piatra Neamt, jud. Neamt.
Obiectivele in curs de promovare in perioada imediat urmatoare, pe care ministerul de resort le are in vedere, sunt urmatoarele:
* reabilitare Spital Municipal Mangalia;
* consolidare, extindere, recompartimentare si modernizare Pavilioanele 1-6 Spitalul de Psihiatrie Voila, Campina, jud. Prahova.
In ceea ce priveste infrastructura de transport, este programata, ca initiativa, pregatirea lucrarilor de modernizare a DJ 102 I, Campina – Valea Doftanei – Sacele, prin preluarea la CNI.
Si la infrastructura universitara se propune, prin noul program de guvernare, continuarea lucrarilor la aproximativ 6 obiective contractate, precum:
- Camine studentesti la Alba Iulia, Arad si Ploiesti;
- Reabilitare corp A, Complex Panduri, Universitatea Bucuresti;
- Consolidare si extindere corp cladire antropologie la Facultatea de Medicina Generala, Bucuresti.
La acelasi subcapitol, se va proceda si la contractarea, in perioada urmatoare a lucrarilor, pentru zece obiective, precum:
- Construirea de camine studentesti la Bacau, Targu Mures, Pitesti, Constanta, Galati si Timisoara;
- Consolidarea, reabilitarea si modernizarea cladirii Mihai Eminescu din cadrul  Academiei de Studii Economice Bucuresti;
- Reabilitare si consolidare corp central Universitatea Bucuresti.
Pentru infrastructura educationala si sportiva, guvernantii au declarat in program ca „finantam investitii la peste 250 de sali de sport, bazine de inot si complexuri sportive, in toata tara. Continuam programul asumat de Federatia Romana de Fotbal, prin dosarul de candidatura la Euro 2020, prin infiintarea a 400 de baze sportive. Finalizam lucrarile la stadioanele bucurestene implicate in turneul final al Campionatului European de Fotbal 2020”.
„De asemenea, pentru cultura si culte , reabilitam si consolidam peste 200 de obiective culturale, printre care Academia de Muzica din Cluj -Napoca, Opera Romana si Colegiul Carol I Craiova. In acelasi timp, se impune consolidarea, reabilitarea , modernizarea si dotarea obiectivului de investitii „Casa marelui compozitor Sergiu Celibidache” din Roman, judetul Neamt. Totodata, 26 de obiective de cult vor fi reabilitate si consolidate, printre care Ansamblul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi, fostul Palat Mihail Sturdza. Finalizam proiectarea si demaram lucrarile pentru restaurarea Cazinoului din Constanta”, dupa cum mai promit guvernantii.
Strategie nationala de renovare pe termen lung pentru cladiri
Si la categoria risc seismic, conform programului actualizat de guvernare, s-a prevazut „finalizarea strategiei nationale de renovare pe termen lung, pentru sprijinirea renovarii parcului national de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, publice si private, respectiv modificarea programului privind proiectarea si executia lucrarilor de consolidare a cladirilor cu risc seismic si fundamentarea finantarii reabilitarii cladirilor publice aflate in risc seismic”.
Locuintele construite prin ANL reprezinta o alta prioritate a ministerului de resort, motiv pentru care se va proceda la „finantarea lucrarilor pentru finalizarea a 500 unitati locative prin Programul de Locuinte pentru Tineri si prin Programul de Locuinte de Serviciu in urmatoarele localitati: Mangalia, Beclean – Bistrita-Nasaud, Slobozia si Calarasi - locuinte de serviciu pentru medici, respectiv Toplita, Lugoj, Jimbolia, Oltenita, Targu Jiu, Satu Mare, Sighetul Marmatiei – locuinte pentru tineri”. S-a mai prevazut si demararea lucrarilor la un ansamblu de locuinte, in municipiul Medias
„In ceea ce priveste fondurile europene, simplificam procedurile de evaluare si contractare pentru semnarea celor 4.600 de contracte aflate in lista de rezerva a POR, pentru axele prioritare 3.1.c, 4, 10, 13 si pentru toate axele ITI Delta Dunarii, dar si pentru relansarea apelurilor de proiecte pentru axa prioritara 2.2 cu finantare disponibila, pentru IMM-uri. Pregatim semnarea contractelor de finantare, cu fonduri europene, pentru Spitalele Regionale Craiova si Cluj Napoca. Asiguram implementarea masurilor necesare, impreuna cu MFE si MFP, pentru descentralizarea la nivel regional a implementarii fondurilor europene structurale si de investitii gestionate prin POR. Astfel, implementarea POR, pentru perioada de programare 2021-2027, se va face descentralizat, prin 8 programe operationale, la nivelul Agentiilor de Dezvoltare Regionala, asigurand premisele aducerii deciziei cat mai aproape de cetatean, de autoritatea locala, astfel incat proiectele cu finantare europeana sa fie aprobate si implementate cat mai rapid si mai eficient. Definitivam negocierile cu Comisia Europeana pentru structurile institutionale de gestionare a Programelor de Cooperare Teritoriala Europeana pentru perioada de programare 2021-2027”, au mai explicat guvernantii.
Alte obiective in pregatire sunt constituite de diverse masuri privind incurajarea cercetarii, inovarii, dezvoltarea infrastructurii, imbunatatirea serviciilor medicale etc. „Sprijinim inovatia si cercetarea, prin dezvoltarea infrastructurii necesare valorificarii, in domeniul medicinei si cercetarii, a rezultatelor experimentelor stiintifice din cadrul proiectului de la Magurele. Pregatim lansarea unui nou program de investitii, cu obiectivul de crestere a calitatii vietii, care sa duca si la crearea de locuri de munca, prin dezvoltarea infrastructurii, corelata cu atractivitatea investitiilor private. Reducem timpul de interventie la urgente medicale, printr-un program de construire de heliporturi, in zonele urbane, in colaborare cu MAI, pentru interventii de salvare si urgenta, inclusiv pe timp de noapte”, au concluzionat membrii Cabinetului Orban 2. Pentru a descarca noul program complet de guvernare, click aici!
 
TotalEnergiesSISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
ELECTROGRUP
SIGM
rigips
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
CDS
konsent
quadratum
EURO BUILD
SSAB
noark
EDIT-Structural
DRS
MAKITA
theda mar
Acvatot 2019
concelex
leviatan
Arduro
VEGO

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<