Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Adrian Caciu: Nu vor mai exista ajustari fiscale cel putin pana in 2025, in Romania
Adrian Caciu: Nu vor mai exista ajustari fiscale cel putin pana in 2025, in Romania
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 03 Nov 2022 12:05
Romania este foarte stabila la acest moment, iar cel putin pana in 2025 nu vor mai exista ajustari fiscale, a declarat, miercuri seara, la "Topul National al Firmelor Private din Romania", ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
"La acest moment va spun ca Romania este foarte stabila si acest lucru, de fapt, este dovedit de cifrele pe care le vedeti. Exista capital care poate fi pus la dispozitie, exista un curs valutar stabil, chiar in apreciere din perspectiva paritatii euro-leu fata de anul trecut si acest lucru spune multe. Exista programe de finantare. 6% din PIB s-au dus catre economie si cetateni in acest an. Ce pot sa va spun este ca cel putin aceeasi cifra se va aduce si in 2023. Ceea ce am eu in propunerea pe care vreau s-o fac membrilor Guvernului si Coalitiei este sa fie ceva mai mult, dar pentru acest lucru avem nevoie sa facem un "balancing act" intre nevoia de compensare a erodarii puterii de cumparare la cetateni si nevoia de compensare, daca vreti, a pierderii de putere de competitivitate la companii. Nu vor mai exista ajustari fiscale pana in 2025, cel putin pana atunci. Dincolo de disconfortul creat de aceasta ajustare fiscala pe care ar trebui sa o facem, o ajustare fiscala cuprinsa in PNRR - nu vreau sa fac comentarii asupra modului in care a fost cuprinsa, dar mie mi s-a parut ca n-a fost facuta cu consultarea marii paturi a economiei romanesti - vreau sa va spun ca avem si confirmarea ca jalonul este indeplinit pe zona microintreprinderilor (...) Scopul este sa stam impreuna la masa si sa gasim solutia, pe de o parte pentru colectarea de taxe care sa fie una corecta, eficienta si neagresiva, iar pe de alta parte modul in care sa redistribuim aceste venituri sa fie unul care sa ne conduca, nu la supravietuirea pe anul curent, cum s-a facut foarte mult timp in aceasta tara, ci la indeplinirea unor obiective pe termen mediu si lung pe care sa le construim impreuna", a spus Caciu.
Potrivit ministrului Finantelor, Romania trebuie sa inteleaga ca viitorul este trecerea la economia de productie, cu o valoare adaugata si fara sa mai fie dependenta de balanta comerciala.
"Problemele nerezolvate structural din trecut, nu numai la nivel de Romania, dar mai ales european, isi spun acum cuvantul. Dependenta de lanturile de aprovizionare globale, regionale, goana dupa energie ieftina care sa fie creatoare doar de dependenta si lasarea la o parte a productivismului intern face ca Europa, dar si Romania, sa-si dea seama ca are nevoie de schimbarea unei paradigme economice. Vrem, nu vrem in cinci sau zece ani omenirea va trece la o noua paradigma de dezvoltare economica si, din punctul meu de vedere, va trece de la globalism la ceea ce inseamna productivism economic. Asta inseamna internalizarea productiei, internalizarea productiei insemnand localizarea productiei, fie ea la nivel regional, national, unional, deci continental, sau pe regiuni in care se intalnesc mai multe continente. Omenirea isi da seama ce inseamna dependenta de lanturi de aprovizionare pe care nu le poate controla. Romania trebuie sa inteleaga ca viitorul este trecerea la economia de productie. Cand spunem economia de productie, multi se gandesc la sintagma comunista "fabrici, uzine", dar nu e lipsita de realitate. Este necesar sa avem economie care sa aiba o valoare adaugata ridicata. Este necesar sa reducem dependenta de balanta comerciala", a sustinut seful de la Finante.
Ministrul de resort a mentionat, totodata, ca inflatia din Europa va ajunge, prin contagiune, si in Romania, "prin bunurile pe care le importam".
"Daca mare parte din inflatia pe care o traim acum este datorata crizei preturilor la energie, vreau sa va spun ca ceea ce urmeaza este inflatie importata. O resimtim deja. Ne uitam la cat de puternic creste inflatia in Europa si trebuie sa intelegem ca ea ajunge prin contagiune si in Romania, prin bunurile pe care le importam. De aceea, este necesar sa incepem sa gandim intr-o mentalitate productivista. Iar ceea ce noi am incercat anul acesta a fost, chiar daca provocarile ne indemnau la a compensa pierderi de venit sau la a compensa anumite elemente de cost care au intervenit pe parcurs si ele sunt date in principal de preturile la energie, sa cream programe care sa duca catre aceasta noua paradigma. Programe care sa asigure o reconversie economica care sa se faca fara o interventie altfel a statului, ci intr-un mod dinamic si atractiv", a precizat Adrian Caciu.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) organizeaza, miercuri, la Ateneul Roman, editia a 30-a evenimentului "Topul National al Firmelor Private din Romania".
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
Ubitech
concelex
quadratum
siniat
rigips
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
noark
leviatan
Acvatot 2019
ness project
MAKITA
theda mar
CDS
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander