Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ARF: Piata de factoring a crescut cu 20% in 2021, pana la aproape 6 miliarde euro
ARF: Piata de factoring a crescut cu 20% in 2021, pana la aproape 6 miliarde euro
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 25 Mar 2022 13:15
Piata de factoring a inregistrat o crestere de 20% in 2021 fata de anul precedent, ajungand la aproape 6 miliarde de euro. Datele au la baza studiul de piata anual realizat de catre Asociatia Romana de Factoring (ARF).
Din punct de vedere al cifrei de afaceri a companiilor care au accesat finantari de tip factoring in 2021, cea mai mare pondere o au cele cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro (42%). Companiile cu cifra de afaceri intre 5 si 50 de milioane de euro au reprezentat 37% din piata, in timp ce societatile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au rulat restul de 21% din volumul creantelor cesionate la factoring.
“Contextul economic, chiar daca nu a fost cel mai favorabil, a permis totusi ca cele mai multe afaceri sa se adapteze, iar solutiile de factoring si-au demonstrat inca o data eficienta in finantarea companiilor din toate zonele de activitate. Cel mai de succes produs oferit de institutiile din piata este factoringul revers, care a atins un nivel de aproximativ 2,3 miliarde de euro in 2021, in crestere cu 28% fata de anul precedent. Factoringul revers reprezinta o solutie aparte a pietei de profil, fiind propus furnizorilor de servicii si produse direct de beneficiarul acestora, debitorul cedat, impreuna cu institutia ce pune la dispozita acestora structura de factoring, ceea ce face ca acest produs sa fie foarte atractiv in adoptarea sa ca solutie financiara pe termen scurt”, declara Bogdan Rosu, presedinte ARF.
Din punct de vedere al principalelor sectoare in care activeaza companiile care acceseaza solutii de factoring, dupa o lunga perioada de dominare, sectorul FMCG a cedat locul 1 sectorului „Metale, Chimicale, Apa, Reciclare”, dupa ce acesta din urma a inregistrat o crestere de 47% fata de 2020 si a depasit astfel volumul de 1.3 miliarde EUR (per total intern, de export si de import). Domeniul „Autovehicule, Utilaje, Echipamente” se situeaza pe locul 3 din punct de vedere al contributiei la rezultatul inregistrat de piata de factoring, cu o crestere de 20% pana la 830 milioane EUR, in timp ce domeniul “IT&C” se afla pe locul 4 cu o crestere de 10% si un volum total de 760 milioane de euro creante gestionate prin factoring. Cifrele studiului ARF arata ca la nivel de tipuri de produs, factoringul intern este dominat de sectorul FMCG cu 20% din totalul acestor tranzactii, in timp ce in cadrul operatiunilor cu factoring de export si import, domeniul „Metale, Chimicale, Apa, Reciclare” contribuie cu peste 60%, pe fiecare dintre produse.
Studiul ARF mai releva si un alt aspect interesant legat de intarzierea medie la plata a debitorilor fata de termenele contractuale: daca in 2020 acest parametru se situa la 9 zile intarziere la plata, anul trecut acesta s-a imbunatatit la o medie de 5 zile.
ARF: “In contextul actual exista si multe oportunitati in zona de business, insa abordarea trebuie sa fie una prudentiala”
“Ne aflam intr-un context istoric complicat pentru mediul de afaceri din Romania. Efectele pandemiei si dezechilibrele generate de aceasta, criza energetica prelungita si agravata de conflictul din Ucraina, cresterea pronuntata a inflatiei pe fondul unor scenarii legate de posibila criza alimentara, creeaza un mediu economic care, la acest moment, este destul de greu de evaluat din punct de vedere al efectelor pe termen mediu si lung asupra afacerilor romanesti, dar si asupra creditarii in general. Daca peste toate acestea mai suprapunem si „traditionala” criza a fortei de munca, lucrurile devin si mai complicate. Insa, sa nu uitam ca Romania va beneficia din ce in ce mai mult de fondurile din programul PNRR, care vor antrena mari proiecte de dezvoltare incepand din 2022 , alaturi de noi investitii straine destul de consistente, recent anuntate, pe care le asteptam materializate in urmatorii ani. Exista deci nu doar ingrijorari, dar si multe oportunitati de afaceri, insa abordarea trebuie facuta cu prudenta, iar aici solutiile de factoring vin in continuare cu un aport constant de echilibru, predictibilitate si fluidizare a raporturilor comerciale”, adauga Bogdan Rosu.
Studiul privind piata de factoring la 2021 a fost derulat de catre IPSOS Romania in conformitate cu regulile Codului International de Cercetare de Piata si Sociologica ICC/ESOMAR, in studiu fiind inclusi membrii ARF - Access Financial Services IFN, Banca Comerciala Romana S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., Eximbank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Intesa Sanpaolo Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum si alte institutii financiare non-membre.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
quadratum
AED
ness project
rigips
DRS
strabag nivel 1
MAKITA
Ubitech
CDS
SIGM
EDIT-Structural
concelex
VEGO
Acvatot 2019
konsent
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
noark
viarom
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<