CDR: Este nevoie de predictibilitate; regimul fiscal nu poate fi schimbat peste noapte |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 17 Dec 2021 12:31 |
De 8 ani de zile, reprezentantii mediului de business din Romania, reuniti in cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) si-au pus la dispozitie resursele pentru o colaborare deschisa si eficienta cu autoritatile publice in vederea identificarii si aplicarii celor mai sanatoase masuri in materie fiscala.
Organizatia saluta declaratiile ministrului Finantelor, dl. Adrian Caciu, din data de 9 decembrie 2021, conform carora ”Vom construi bugetul pentru 2022 fara noi taxe. Orice modificare a regimului fiscal va fi facuta in mod predictibil, doar in urma unui dialog cu dumneavoastra, reprezentantii mediului de afaceri” si ale dlui Prim-ministru Nicolae Ciuca care sustinea faptul ca “cu certitudine nu vom incurca, ci vom face tot ceea ce este posibil pentru a putea sa imbunatatim atat cadrul legislativ, cat si dialogul cu mediul de afaceri, pentru ca am convingerea ca impreuna putem sa gasim solutii si sa facem in asa fel incat sa reglementam domeniul pentru a putea sa continuam cresterea atat a afacerilor, cat si a mediului economic in ansamblu.”
Pe fondul acestor declaratii, CDR constata ca se pregateste o noua Ordonanta de Urgenta cu multiple modificari si procedura rapida de adoptare. Dincolo de masurile luate efectiv in calcul, consideram ca mediul de afaceri din Romania are nevoie de predictibilitate si regimul fiscal nu poate fi modificat peste noapte, fara o analiza de impact si o consultare a companiilor direct afectate, asa cum asigurau declaratiile publice mentionate.
Avand in vedere aceeasi “predictibilitate a politicii fiscal-bugetare pe termen mediu”, mentionata in expunerea de motive a actului normativ, si „obiectivul mentinerii stabilitatii macroeconomice”, reprezentantii mediului de afaceri considera oportuna o trecere progresiva si predictibila la noile cuantumuri, pentru ca actorii economici vizati sa poata include, in bugetele lor, efectele fiscale ale noile masuri.
"Avem nevoie de un climat de incredere la nivelul economiei. Mediul de afaceri este pregatit sa contribuie la identificarea unei solutii, cu increderea ca va exista un dialog real si o deschidere pentru consultare la nivel de experti. Solicitam, astfel, Prim–Ministrului si Ministrului Finantelor sa isi respecte angajamentele facute public si sa invite la dialog si consultare toti actorii afectati de aceste decizii.
Vom aprecia prezentarea unui plan de implementare al acestor modificari, intr-o maniera transparenta si graduala, incepand cu 2023, asa cum apare mentionat in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), reiterand disponibilitatea noastra de a sprijini acest proces.
Includerea, intr-un unic proiect de act normativ, a unei serii de modificari din domenii diferite, ingreuneaza conversatia din punct de vedere tehnic, pe aspectele reglementate. Iar lipsa de dialog, transparenta si luarea unor decizii arbitrare pot genera o bresa majora de comunicare si incredere intre mediul public si cel privat, ce ar presupune costuri prea mari pentru o Romanie deja aflata sub presiune economica, sociala si sanitara", au subliniat reprezentantii CDR.
|