Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CE: 83% dintre romani considera ca problema coruptiei este foarte raspandita
CE: 83% dintre romani considera ca problema coruptiei este foarte raspandita
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 12 Iun 2020 05:26
Aproximativ 83% dintre romani considera ca problema coruptiei este foarte raspandita in Romania, aproape jumatate fiind de parere cu nivelul coruptiei a crescut in ultimii trei ani, arata Eurobarometrul special privind perceptia privind coruptia, realizat de Comisia Europeana in decembrie 2019 si publicat recent.
Totodata, 37% dintre romanii care au raspuns sondajului considera acceptabil sa ofere bani drept mita pentru a obtine ceva de la administratia publica sau de la un serviciu public, 45% considera oportun sa ofere un cadou, iar aproape 37% sa faca un serviciu drept compensare. Ponderile sunt cu mult peste media europeana, care indica faptul ca numai 16% dintre cetatenii UE ar oferi bani pentru un serviciu public, 23% ar oferi un cadou si 23% ar face un serviciu.
Sondajul mai arata ca 64% dintre romani considera ca problema coruptiei le afecteaza personal viata cotidiana, comparativ cu 26% dintre cetatenii UE.
Cei mai multi romani mai considera ca darea/ luarea de mita si abuzul de putere pentru castig personal sunt raspandite cu precare in sistemul de sanatate (48%), in serviciile de politie si vami (41%) si in randul partidelor politice (41%), spre deosebire de cetatenii europeni, care cred ca cel mai ridicat nivel de coruptie este in randul partidelor politice (53%) si al politicienilor (36%). La acest capitol au putut fi selectate mai multe optiuni de raspuns. Din sondaj mai reiese ca romanii au mult mai multa incredere in mediul privat, cele mai putine “voturi” ce indica coruptia fiind in dreptul institutiilor financiare si bancare (22%) si al companiilor private si societatilor de asigurari (cate 25% fiecare).
Intrebati daca legaturile prea stranse dintre afaceri si politica duc la coruptie, cei mai multi romani (75%) au raspuns afirmativ, in acord cu ceilalti cetateni europeni (76%). In plus, 71% dintre romani considera ca favoritismul si coruptia limiteaza concurenta in afaceri, 70% cred ca coruptia face parte din cultura afacerilor din tara noastra, iar 71% sunt de parere ca unicul mod de a reusi sa faci afaceri in Romania este sa ai legaturi politice.
In pofida acestor statistici ingrijoratoare, numai 9% dintre romani au recunoscut ca au experimentat sau au fost martorii unui caz de coruptie in ultimele 12 luni, si 19% au declarat ca, in afara tarifelor oficiale, au trebuit sa achite alte plati sau sa faca un cadou valoros unei asistente sau unui doctor, sau sa faca o donatie spitalului.
Mai mult, cei mai multi dintre romani considera ca toata lumea cunoaste cazuri de coruptie si nimeni nu le raporteaza (28%) sau considera ca este dificil sa dovedeasca ceva (27%). Alti 27% considera ca ar fi inutil sa raporteze cazul, deoarece persoanele responsabile nu vor fi pedepsite, in timp ce 19% nu stiu unde sa raporteze cazurile de coruptie. La aceasta intrebare au putut fi selectate cel mult trei raspunsuri.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Atitudinea cetatenilor europeni fata de coruptie
Conform rezultatelor centralizate de Comisia Europeana provenite din toate statele membre, coruptia este inacceptabila pentru o majoritate considerabila a europenilor (69%). Putin peste sapte din zece europeni cred ca, in tara lor, coruptia este larg raspandita si ca exista coruptie in institutiile publice nationale (70%), dar si in randul partidelor politice si al politicienilor (53%).
"Din 2013, proportia respondentilor care considera coruptia ca fiind larg raspandita a scazut in 18 state membre si doar o minoritate a europenilor (26%) considera ca viata de zi cu zi le este afectata de coruptie. Desi natura si extinderea coruptiei variaza de la un stat membru la altul, coruptia are efecte negative asupra Uniuni Europene in general. Comisia isi intensifica lupta impotriva coruptiei. Am elaborat norme noi pentru a proteja interesele financiare ale UE impotriva fraudei si a coruptiei, am consolidat procedurile administrative si penale, iar Parchetul European este in curs de infiintare. Legislatia europeana in alte domenii, precum combaterea spalarii banilor si achizitiile publice, include, de asemenea, dispozitii importante impotriva coruptiei", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene pe aceasta problema. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTEhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
DRS
CDS
VEGO
SSAB
konsent
Ubitech
ELECTROGRUP
concelex
MAKITA
BogArt
quadratum
leviatan
GEWISS
Arduro
SIGM
theda mar
noark
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
AED
rigips
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<