CE a adoptat normele de aplicare a Regulamentului privind subventiile straine |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 11 Iul 2023 10:39 |
Comisia Europeana a adoptat luni normele de punere in aplicare a Regulamentului privind subventiile straine (RSF), se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Regulamentul de punere in aplicare detaliaza aspectele procedurale ale punerii in aplicare a RSF. De asemenea, contine formulare de notificare pentru concentrarile care presupun contributii financiare straine si pentru contributiile financiare straine din cadrul procedurilor de achizitii publice.
Regulamentul de punere in aplicare adoptat luni tine seama de feedback-ul primit pe parcursul consultarii publice care a avut loc timp de o luna, intre 6 februarie 2023 si 6 martie 2023. In special, acesta raspunde cererilor respondentilor de a limita sarcina administrativa legata de notificari, in conformitate cu sfera sa de competenta prevazuta in RSF.
De asemenea, Regulamentul privind subventiile straine prevede ca societatile au obligatia de a notifica: concentrarile in care intreprinderea achizitionata, una dintre partile care participa la concentrare sau intreprinderea comuna este stabilita in Uniune si genereaza o cifra de afaceri, la nivelul UE, de cel putin 500 de milioane de euro, iar partilor la tranzactie li s-au acordat contributii financiare straine cumulate de cel putin 50 de milioane de euro in ultimii trei ani ani, precum si contributiile financiare straine din cadrul procedurilor de achizitii publice, in cazul in care valoarea estimata a contractului este de cel putin 250 de milioane de euro, iar oferta presupune o contributie financiara straina totala combinata de cel putin 4 milioane de euro pe tara terta in ultimii trei ani.
Regulamentul de punere in aplicare, in special formularele de notificare, detaliaza obligatiile de raportare ale partilor care transmit notificarea, mentionand informatiile care trebuie incluse in formularele de notificare cu privire la concentrarile economice si procedurile de achizitii publice. In cazul concentrarilor economice, intreprinderile trebuie sa raporteze: cu privire la contributiile financiare straine considerate, in temeiul RSF, ca fiind cele mai susceptibile de a denatura piata interna (precum cele acordate intreprinderilor aflate in dificultate, cele care faciliteaza in mod direct o concentrare sau garantiile nelimitate, cunoscute si sub denumirea de "contributii financiare in temeiul articolului 5"), informatii detaliate privind toate contributiile financiare cu o valoare individuala de cel putin un milion de euro, acordate partilor la tranzactie in ultimii trei ani.
Totodata, trebuie transmise informatii cu privire la toate celelalte contributii financiare straine, o prezentare generala a contributiilor financiare acordate, in ultimii trei ani, partii (partilor) care transmite (transmit) notificarea, cu o valoare individuala de cel putin un milion de euro si numai in ceea ce priveste tarile care au acordat partilor la tranzactie cel putin 45 de milioane de euro in cei trei ani anteriori concentrarii, sub rezerva unor exceptii.
In ceea ce priveste contributiile financiare straine la procedurile de achizitii publice, intreprinderile trebuie sa raporteze: cu privire la contributiile financiare straine, informatii detaliate privind toate contributiile financiare care intra sub incidenta articolului 5 in valoare de cel putin un milion de euro acordate individual partii (partilor) care transmite (transmit) notificarea in cei trei ani anteriori notificarii; iar pentru toate celelalte contributii financiare straine, o prezentare generala a contributiilor financiare acordate partii (partilor) care transmite (transmit) notificarea, in valoare individuala de cel putin un milion de euro si numai in ceea ce priveste tarile care au acordat fiecareia dintre partile care transmit notificarea cel putin 4 milioane EUR pe tara in cei trei ani anteriori notificarii.
In plus, regulamentul de punere in aplicare prevede norme detaliate referitoare la: procedura de notificare catre Comisie a concentrarilor economice si a participarii la achizitii publice care implica contributii financiare straine. Aceasta include formularele de notificare pentru fiecare procedura, persoana care are dreptul de a transmite notificari si data intrarii in vigoare a notificarii.
De asemenea exista norme privind procesul de investigare al Comisiei, inclusiv procedurile care trebuie urmate de intreprinderi pentru prezentarea de angajamente care sa raspunda eventualelor preocupari ale Comisiei, drepturile procedurale ale partilor in ceea ce priveste protectia informatiilor confidentiale, accesul la dosare si prezentarea de observatii, calcularea si suspendarea termenelor-limita pentru furnizarea de informatii si prezentarea de angajamente si transmiterea si semnarea documentelor de catre partile care transmit notificarea catre Comisie prin mijloace digitale, dupa caz. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|