Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR: Directiva europeana pentru preventia de business aduce instrumente noi
CITR: Directiva europeana pentru preventia de business aduce instrumente noi
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 28 Ian 2022 13:23
Proiectul de lege care transpune Directiva Europeana 2019/1023 in domeniul preventiei si restructurarii de business si care va schimba legea insolventei in Romania aduce reglementari pre-insolventa utile companiilor, in special a IMM-urilor: avertizarea timpurie si acordul de restructurare. Proiectul se afla in comisiile de specialitate ale ministerelor pentru avizare, iar ulterior va fi transmis spre aprobare catre Guvern si Parlament.
CITR, parte a Impetum Group, a fost consultantul expert in consortiul selectat de Comisia Europeana pentru implementarea Directivei UE nr. 2019/1023 in domeniul preventiei si restructurarii in Romania.
„Schimbarea legislatiei in domeniul insolventei in Romania si crearea unor instrumente pre-insolventa adaptate nevoilor companiilor vine intr-un moment cum nu se poate mai potrivit. Analizele noastre asupra pietei ne indica faptul ca pandemia a dat amploare dificultatilor pre-existente ale companiilor, dar nu le-a incurajat sa acceseze proceduri de restructurare. Odata cu incetarea schemelor de sprijin guvernamental ne asteptam ca multe companii sa fie beneficiarele noilor solutii de sprijin pe care le va aduce schimbarea legislatiei.” spune Vasile Godinca-Herlea (foto), Managing Partner CITR si Team Leader al echipei de experti care a redactat proiectul de lege care transpune Directiva in Romania.
„Dorim sa incurajam antreprenorii care se confrunta cu dificultati, dar care au afaceri viabile, sa se indrepte catre solutii de restructurare. Saptamana viitoare proiectul de lege va fi supus aprobarii Guvernului. Intentionam ca in prima sesiune parlamentara a acestui an sa trecem proiectul prin Parlament, sa avem astfel o noua lege si voi sustine adoptarea cat mai rapida a acestui proiect, astfel incat piata romaneasca sa beneficieze de instrumente de redresare mai eficiente si mai bine adaptate dificultatii companiilor, chiar si intr-un stadiu incipient”, a declarat Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
 
Avertizarea timpurie
In cazul in care o companie are intarzieri sau restante la plata taxelor si impozitelor, intr-un anumit cuantum, antreprenorul va primi o notificare din partea autoritatilor care va contine si informatii despre ce inseamna ca o companie sa fie in dificultate, diferite stadii de dificultate si ce solutii exista si posibilitatea de a lua legatura cu un consultant specializat. Toate acestea vor ajuta antreprenorii sa aiba o viziune de ansamblu si sa ia cele mai bune decizii pentru a nu ajunge intr-un stadiu avansat de dificultate.
 
Acordul de restructurare
Antreprenorii vor avea la dispozitie, conform proiectului de lege si solutii de restructurare in afara instantelor, care vor avea caracter confidential. Acordul de restructurare este prevazut ca o solutie in care antreprenorii, impreuna cu un administrator restructurator elaboreaza impreuna un plan de restructurare al companiei care apoi va fi supus aprobarii creditorilor. Acesta poate insemna taieri sau reesalonari de datorii, restructurari operationale ale companiei si regandirea strategiei. Planul de restructurare va ajunge in doar etapa finala in fata unui judecator sindic, pentru o viza de legalitate a intregului proces.
„Acordul de restructurare, asa cum a fost conceput in proiectul de lege, va fi in beneficiul mai multor tipuri de business-uri din Romania si va da ocazia redresarii majoritatii companiilor care sunt in dificultate si chiar in insolventa iminenta. Avantajul acestei proceduri este ca in acest cadru, antreprenorul nu mai este singur. Administratorul restructurarii este alaturi de el inca din faza in care incearca sa identifice problemele. Ulterior, in faza de implementare, antreprenorul ramane in controlul afacerii sale, dar are beneficiul suplimentar al asistentei aceluiasi specialist, administratorul restructurarii, pentru aducerea la bun sfarsit a masurilor propuse prin planul de restructurare.”, spune Paul- Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
Potrivit Studiului CONFIDEX S2 2021, realizat de Impetum Group, 37% dintre manageri inteleg restructurarea ca fiind un proces intern, centrat pe imbunatatirea fluxurilor operationale, in timp ce 34% dintre acestia considera restructurarea ca fiind un raspuns la factori externi (piata/concurenta). Raspunsurile majoritatii managerilor cu privire la ce presupune un proces de restructurare ne arata ca mediul de business recunoaste existenta acestei nevoi si intelege ca aceasta poate fi adresata in mod diferit, in functie de specificul situatiei.
Transpunerea Directivei Europene privind insolventa si restructurarea in Romania reprezinta, pe langa actualizarea legislatiei, sansa salvarii companiilor de la primele semne de dificultate. Noua abordare in materia procedurilor de prevenire a insolventei are scopul, dar si menirea de schimbare a mindsetului din businessul romanesc, punand accentul pe preventie si negociere in afaceri.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Acvatot 2019
strabag nivel 1
MAKITA
BogArt
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
SIGM
theda mar
concelex
leviatan
GEWISS
Ubitech
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
AED
konsent
DRS
EDIT-Structural
quadratum
VEGO
CDS
noark
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<