Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - COFACE: Crestere a riscului politic legat de criza sanitara si accelerarea inflatiei
COFACE: Crestere a riscului politic legat de criza sanitara si accelerarea inflatiei
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 13 Iul 2021 11:10
La 18 luni de la inceperea pandemiei, accesul la vaccinare este principalul factor care stabileste ritmul vietii de zi cu zi a oamenilor si al economiei globale. Previziunile de crestere a PIB-ului pentru 2021 au fost revizuite in sus (+ 5,6%), dar acestea sunt in principal rezultatul evolutiei pozitive din Statele Unite. Perspectivele imbunatatite de crestere se reflecta in comertul mondial: dupa o scadere de 5% a volumului anul trecut, Coface prognozeaza o crestere de 11% pentru 2021.
In acest context de crestere a comertului international, tarile exportatoare de materii prime beneficiaza de o imbunatatire a conditiilor lor comerciale. In acelasi timp, progresul lent al campaniilor de vaccinare in tarile emergente face putin probabil ca imunitatea colectiva sa fie atinsa in urmatoarele douasprezece luni. Acest lucru sugereaza ca procesele stop-go vor persista si vor continua sa limiteze cererea interna in majoritatea economiilor emergente.
In cele din urma, Coface constata o crestere a riscului politic legat de criza sanatatii si de accelerarea inflatiei.
Europa si America de Nord in 2022: spre sfarsitul stop-go-ului si a investitiilor in infrastructura
Tendintele majore sanitare s-au accelerat de cand Coface a publicat ultimul barometru in aprilie, procesul de vaccinare progresand mai repede in America de Nord si Europa decat in restul lumii. Accelerarea acestor campanii de vaccinare, combinata cu efectele restrictiilor de mobilitate din primavara, a dus la scaderea numarului de noi infectii in aceste zone. Prin urmare, autoritatile locale au putut redeschide parti ale economiei inainte de vara. Totusi, doua riscuri fac incerta continuarea acestei tendinte pozitive:
- Incetinirea ratei de vaccinare care, daca va fi confirmata in lunile urmatoare, va intarzia realizarea imunitatii colective.
- Pragul pentru obtinerea imunitatii de grup este cu atat mai mare cu cat virusul se transmite rapid intre oameni. Cu toate acestea, aparitia de noi tulpini care sunt mai rapid transmisibile ridica probleme privind posibile noi valuri de infectare in lunile urmatoare.
In conditiile in care aceste doua riscuri nu se vor concretiza, economiile europene si nord-americane ar trebui sa revina la o functionare aproape normala pana la sfarsitul verii.
In prognozele de crestere trebuie observate cateva modificari. Revizuirea ascendenta a cresterii globale asteptata in 2021 (+5,6%, +0,5 puncte comparativ cu ultimul barometru Coface) este in mare parte datorata Statelor Unite (+ 6,5% in acest an), a carei economie a continuat sa surprinda favorabil din vara anului trecut. Aceste perspective de crestere se reflecta in comertul mondial: modelul Coface indica o crestere de 11% in acest an.
Pe latura pozitiva, implementarea planului de infrastructura anuntat de Joe Biden va aduce beneficii multor sectoare de activitate daca va fi adoptat. In Europa, lansarea fondurilor de stimulare anuntate in iulie 2020 va avea un impact diferentiat asupra economiilor si va indeplini mai multe scopuri: sustinerea cererii, accelerarea redresarii si promovarea dezvoltarii in sectoarele de crestere.
Cu toate acestea, pentru companii se asteapta o crestere a costurilor de productie: pe langa lipsa persistenta a anumitor componente electronice, aceasta afecteaza si costurile de transport, precum si preturile materiilor prime care vor ramane ridicate.
Economii emergente: cererea interna constransa de stop-go si inflatie
De la inceputul lunii aprilie, situatia sanatatii a ramas problematica in mai multe tari din America Latina (in special Brazilia si Argentina) si in India. Cresterea masiva a numarului de infectii a fost, de asemenea, observata in mai multe tari asiatice (de exemplu, Malaezia, Thailanda, Coreea si Singapore), indicatorii de mobilitate indicand o activitate economica mai scazuta in aceste zone. Numarul persoanelor infectate a crescut rapid si in Africa si Rusia la inceputul verii. Tendinta este mai pozitiva in Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Turcia.
Pe langa contextul sanitar, cresterea inflatiei (+8,1% an-la-an in Brazilia, maximul ultimilor de 5 ani) si inasprirea ulterioara a anumitor politici monetare vor limita probabil revenirea cererii interne. Tarile ale caror materiale reprezinta o mare parte din importuri vor fi afectate de o crestere semnificativa a preturilor lor de import. Acesta este cazul Chinei, ale carei importuri de materii prime reprezinta mai mult de 30% din totalul achizitiilor sale de bunuri straine. In timp ce inflatia consumatorilor ramane stabila in China in aceasta etapa (+1,3% pe parcursul unui an), cresterea brusca a preturilor la producator (+9% an-la-an, un maxim din ultimele 12 ani) sustine accelerarea acesteia in urmatoarele luni.
Cresterea puternica a riscului politic legata de accelerarea inflatiei in contextul crizei sanitare
Riscurile inflationiste au fost de interes in ultimele luni. In acest context, actualizarea anuala a indicelui de risc politic Coface arata o crestere puternica a riscului politic in intreaga lume, in special in tarile emergente. Intr-adevar, cifrele indica o deteriorare a nivelului de trai si a puterii de cumparare, precum si o crestere a inegalitatilor observate in urma crizei COVID-19. In acest stadiu, conditiile nu conduc neaparat la revolte populare care raman limitate de capacitatea oamenilor de a se mobiliza.
In 2020, indicele de risc social a crescut brusc (+5 puncte) la 51% la nivel global, atingand cel mai inalt nivel inregistrat vreodata. In ciuda numeroaselor masuri de sprijin fiscal si monetar, 140 din cele 160 de tari evaluate au inregistrat o scadere a PIB-ului anul trecut. In acelasi timp, rata somajului a crescut in 145 din aceste 160 de tari. Cresterea acestui risc este mai accentuata in economiile cu venituri mari, care au un nivel de risc initial mai scazut. Cu toate acestea, in ciuda evolutiilor, tarile cu cel mai ridicat nivel de risc social raman Yemen, Siria, Irak, Venezuela, Libia, Liban, Sudan, Iran, Algeria si Arabia Saudita.
Indicele conflictului, a doua componenta a Indicelui riscului politic Coface, este calculat in functie de numarul conflictelor, intensitatea acestora, numarul victimelor si durata. In 2020, Azerbaidjanul si Etiopia au inregistrat o crestere a acestui indice din cauza conflictelor observate pe teritoriile lor. Sunt urmate de tari care lupta impotriva terorismului sau care sunt in razboi civil, precum Republica Central Africana, Sudan si Mali.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
DRS
SIGM
SSAB
MAKITA
noark
GEWISS
strabag nivel 1
BogArt
rigips
leviatan
theda mar
CDS
quadratum
ELECTROGRUP
VEGO
AED
Arduro
konsent
Acvatot 2019
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<