CONFIDEX: Impactul Covid-19 asupra afacerilor a fost sub nivelul asteptat |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 16 Iun 2021 12:53 |
Initiat la scurt timp dupa debutul pandemiei cu scopul de a oferi o radiografie reala a economiei actuale, CONFIDEX by Impetum Group a implinit un an de cand masoara increderea managerilor romani in economie. In cele patru editii ale CONFIDEX, peste 1500 de manageri din companii care insumeaza peste 150.000 de angajati s-au alaturat Impetum Group in misiunea de a genera impact pozitiv in economie. Rezultatele CONFIDEX au fost dezbatute cu peste 40 CEOs si antreprenori, dar si cu personalitati publice. Per total studiul CONFIDEX a ajuns la peste 4,5 milioane de oameni. Tot in acest an, CONFIDEX a devenit vocea mediului de business si a creat repere concrete pentru manageri si antreprenori in luarea unor decizii adaptate realitatii.
Impetum Group (din care fac parte CITR, liderul pietei de insolventa si cele 2 solutii de investment ROCA si ROCA X) a realizat o analiza retrospectiva a modului in care au raspuns companiile si intreaga economie nationala provocarilor economice declansate de COVID-19, iar concluziile principale sunt:
Evolutie continua a economiei romanesti
Datele CONFIDEX arata ca, dupa socul initial al pandemiei, economia noastra a inregistrat o crestere permanenta, fara turbulente. „Analiza principalilor indicatori economici ai companiilor ne arata o evolutie continua. Toate aceste indicii arata ca solutiile sunt rezultatul sinergiilor create intre politicile guvernamentale, mediul bancar si mai ales mindsetul oamenilor de afaceri. Socul generat de pandemie a fost gestionat cu succes , iar toate aceste eforturi au dus la cresterea nivelului increderii, atat de necesara ca sa putem trece cu bine prin aceasta criza.” a spus Andrei Cionca, CEO Impetum Group
Daca la inceputul pandemiei, scaderea cifrei de afaceri a fost estimata la 20% fata de previziunile facute la inceput de 2020, treptat acest procent s-a redus pe parcursul lui 2020 (10% la final de an), pentru ca in 2021, sa fie de 7%. Scaderea profitului a fost si ea estimata pornind de la -22%, in aprilie 2020, la -11%, in aprilie 2021.
Daca in privinta retentiei de personal cifrele nu au variat prea mult (-3% - -5%), in privinta investitiilor, scaderea de -15% de la inceputul pandemiei a fost compensata de o crestere in special in a doua parte a lui 2020 (-6%), pentru ca in primul trimestrul al lui 2021, scaderea sa fie de -1%. Desigur, cel mai probabil recalibrarea bugetelor de investitii la inceput de 2021 a contribuit la aceasta scadere.
Revenirea in forma de K
Revenirea la nivelul de dinainte de pandemie a fost, in acest an, una dintre principalele tinte pentru majoritatea managerilor. Datele CONFIDEX din cele patru trimestre ne indica perceptia unui model de revenire in “V” asimptotic, in mai multe viteze ce se stabilizeaza pe masura ce economia se reapropie de tinta.
„Insa revenirea in forma de K a fost foarte evidenta la nivel sectorial: constructiile si serviciile au avut o evolutie buna in pandemie, in timp ce altele precum HoReCa si transporturile au fost puternic afectate. De remarcat este ca aceasta revenire in forma de K se manifesta si in interiorul fiecarui sector din economie. Managerii care gasesc cheia reinventarii businessului lor prin investitii, digitalizare, regandire de strategii si produse, recupereaza mai repede pierderile cauzate de pandemie, in timp ce managerii care nu isi adapteaza businessurile la nevoile pietei si raman neschimbati recupereaza mai tarziu.” a adaugat Andrei Cionca.
Studiul arata ca a crescut semnificativ e optiunea strategica a managerilor pentru cresterea productivitatii, in detrimentul celor ce opteaza pentru reducerea costurilor. Si cifrele privind atitudinea fata de investitii sunt corelate cu inclinarea spre o mai mare productivitate.
Accelerarea privatizarii, implementarea si sustinerea masurilor inovative si revizuirea strategiei companiilor reprezinta directiile majore de dezvoltare pe care companiile si le propun. Ele deriva din lectiile invatate in urma acestei crize, in care cei care s-au adaptat primii si au trecut pe moduri alternative de continuare a activitatii au evitat fluctuatii majore si au avut de castigat.
Nevoia de consolidare a jucatorilor mijlocii se resimte
„Companiile mici au fost mai afectate de criza, arata datele CONFIDEX, si acest semnal ne poate indica faptul ca ajutoarele trebuie sa mearga catre companii si in functie de cifra de afaceri, nu doar in functie de sector. O alta lacuna pe care criza ne-a aratat-o in economia noastra este ca, intre putine companii mari si multe mici, nu avem jucatori de talie mijlocie care sa ne ajute sa trecem mai usor peste crize.” A concluzionat Andrei Cionca.
Principalele provocari ale pandemiei resimtite de manageri pot fi impartite in doua mari categorii. Prima a fost marcata de scaderea vanzarilor, lipsa cashflow-ului si lipsa de predictibilitate, unde cifrele au fost aproape constante pe parcursul acestui an. Mai mult de o treime dinte manageri au resimtit criza desfacerii, in timp ce in privinta lichiditatilor si a predictibilitatii, variatia a fost usor mai mare, de la 22% in aprilie 2020 la 12%, in aprilie 2021. A doua categorie a fost marcata de criza de personal, ponderea mentiunilor crescand de la 24%, in aprilie 2020 la 34% in 2021. Si in privinta costurilor de productie, procentul a crescut de la 7%, in primul trimestru la 25% in 2021.
Daca in primele 6 luni ale lui 2020, 40% dintre manageri considerau ca propriile companii au fost afectate, in a doua parte a lui 2020 procentul a scazut la 35%, pentru ca apoi sa urce la 48%, in 2021. In acelasi trend, desi managerii prevad o imbunatatire a PIB si a somajului, 2021 a marcat si predictia unui an cu o inflatie mai ridicata, pe fondul cresterii preturilor la anumite materii prime.
Indicele CONFIDEX masoara increderea managerilor in economie
Indicele CONFIDEX a fost in evolutie de-a lungul celor 4 trimestre, de la o valoare de 40 la inceputul pandemiei la o valoare de 47 dupa 1 an de zile. Aceasta evolutie denota un optimism in crestere, dar unul fluctuant, marcat nu numai de criza pandemica in sine, cat si de alti factori care influenteaza economia. De la criza transporturilor la cea a plasticului, economia globala este afectata de undele de soc post-pandemice, rezultate atat din cauze anticipate cat si din factori imprevizibili. Acest lucru face ca indicele CONFIDEX sa cunoasca rate diferite de evolutie in perioadele viitoare, devenind dependent si de alti factori decat cei generati direct de criza sanitara.
Metodologie si perspective
Initiat la scurt timp dupa debutul pandemiei, CONFIDEX masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete pentru businessuri si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii.
CONFIDEX este singurul studiu care a surprins T zero al companiilor si a monitorizat trimestrial pulsul economiei pe tot parcursul pandemiei. In cele patru etape ale cercetarii de pana acum au raspuns peste 1500 de manageri din Romania. Companiile respondente insumeaza peste 150.000 de angajati.
Indicele Confidex e construit din agregarea a 29 de itemi si masoara pe o scara de la 0 la 100 de puncte increderea in economie a managerilor si antreprenorilor romani.
|