D&B: Constructiile vor fi receptionate dupa racordarea finala la utilitati publice |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 15 Ian 2020 16:40 |
Constructiile vor putea fi receptionate si date in folosinta, incepand cu acest an, doar dupa racordarea definitiva la retelele de utilitati publice. Noile obligatii pentru dezvoltatorii imobiliari apar odata cu publicarea in Monitorul Oficial, saptamana trecuta, a Legii 7/2020 ce modifica Legea 10/1995 privind calitatea in constructii, dar si Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Modificarile nu sunt singurele care vizeaza domeniul constructiilor, ci fac parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a legislatiei prin simplificarea formalitatilor de autorizare si incurajarea masurilor de protectie a mediului.
Unul dintre elementele de noutate aduse de textul legislativ vizeaza in mod direct piata cladirilor rezidentiale. Astfel, receptia la terminarea lucrarilor de construire pentru activitatile autorizate aferente ansamblurilor de locuinte individuale si colective, dar si constructiilor de utilitate publica nu va mai putea fi efectuata in lipsa finalizarii bransamentelor la infrastructura tehnico-edilitara. Mai mult, se interzice darea in folosinta a constructiei pana la admiterea receptiei la terminarea lucrarilor si punerea in functiune a bransamentelor autorizate si definitive la retelele de utilitati publice ale infrastructurii edilitare.
Initiatorii motiveaza demersul de reglementare prin faptul ca imobilele construite necorespunzator au pus in pericol viata oamenilor. Au fost nenumarate cazuri in care locuintele din blocurile noi construite au fost vandute catre populatie, fara ca acestea sa fie racordate in mod legal la utilitati, in special la energia electrica. Aceasta practica a avut un impact nu numai la nivel formal (impiedicarea sau amanarea incheierii de catre locatar a contractelor de utilitati), dar a pus chiar in pericol siguranta si viata locatarilor prin utilizarea de racorduri necorespunzatoare.
Noile prevederi continua procesul de simplificare
De asemenea, noile prevederi continua procesul de simplificare a procedurii de autorizare a executarii de lucrari de bransamente.
Cu doar doua luni in urma, procedura de avizare a lucrarilor de racordare si bransament la retelele publice de utilitati a fost simplificata prin Legea 193/2019 prin care s-a dispus ca, pentru autorizarea lucrarilor de racordare si bransament la retelele publice de utilitati, sa poata fi utilizate avizele si acordurile emise in cadrul procesului de autorizare a lucrarilor pentru cladire. De asemenea, acolo unde nu se modifica structura de rezistenta sau aspectul arhitectural al constructiilor, a fost reglementata posibilitatea de a executa lucrari de bransamente si racorduri pe domeniul public si de bransamente aeriene fara autorizatie de construire.
Noile modificari elimina conditionarile din legislatia anterioara, permitand executarea fara autorizatie de construire a tuturor lucrarilor de bransamente si racorduri pe domeniul public, precum si a lucrarilor de bransamente aeriene, indifirent daca modifica sau nu structura de rezistenta sau aspectul arhitectural. Singurele conditionari sunt ca aceste lucrari sa fie permise de regulamentele locale de urbanism si sa se obtina acordul/autorizatia administratorului drumului acolo unde este cazul. Facem precizarea ca aceste prevederi sunt aplicabile tuturor imobilelor, nu numai celor rezidentiale.
O alta modificare de maxim interes este reglementarea posibilitatii de a monta sisteme fotovoltaice pentru producerea energiei electrice si panouri solare pentru incalzirea sau prepararea apei calde pentru consumul casnic, fara autorizatie de construire. Acestea vor putea fi montate pe cladiri, anexe gospodaresti si pe sol doar cu instiintarea prealabila a autoritatilor, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de autorizare in constructii.
Modificarea vine in contextul unei politici legislative de incurajare a utilizarii energiei din surse regenerabile in domeniul constructiilor si de tranzitia catre o piata a cladirilor verzi. Astfel, finalul anului 2020 va aduce noi obligatii ”verzi” pe piata imobiliara. Potrivit Legii 372/2005, 31 decembrie 2020 va fi data de la care nu vor mai fi emise autorizatii de construire pentru cladiri private noi decat daca consumul lor de energie va fi aproape egal cu zero. Mai precis, noile cladiri va trebui sa aiba un consumul de energie foarte scazut care sa fie minimum 10% acoperit cu energie din surse regenerabile, inclusiv de tipul sistemelor fotovoltaice si panourilor solare instalate pe cladiri sau in apropierea acestora. Legea mentioneaza, insa nu foarte clar, ca prevederile se vor aplica in masura in care investitiile se justifica din punct de vedere tehnico-economic, in baza analizei de rentabilitate pe durata de functionare a cladirii.
|